Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Plyn na vláde
V Bratislave minulý týždeň horela prípojka plynu. Plyn však bolo cítiť aj na Úrade vlády, symbolicky. Otvorili sa  dve plynové témy naraz – cena plynu pre domácnosti na budúci rok a predaj 49-percentného podielu v SPP. V oboch témach sa chce Robert Fico profilovať ako silný líder, lenže aj politická vôľa má v tomto biznise svoje limity.
SPP ohlásil, že na budúci rok plánuje zvýšiť ceny plynu pre domácnosť o 18,56 percenta alebo o 25,43 percenta v priemere. Takýto návrh chce predstavenstvo predložiť na Valné zhromaždenie SPP. Samozrejme, to ešte neznamená, že to tak aj bude, klasicky sú tieto návrhy prestrelené. Ale štát, ktorý síce nemá v SPP manažérsku kontrolu, môže ako majoritný akcionár návrhy na Valnom zhromaždení SPP zamietnuť, alebo ich upraviť do podoby, ktorú by potom schválil štátny Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ten má v tejto veci konečné slovo. Lenže Ficov politický inštinkt nezaváhal. A aby ukázal svoj hnev, stiahol Fico z rokovania vlády návrh na predaj podielov E.ON Ruhrgas a Gaz de France v SPP.
Obe firmy chcú z SPP vycúvať, teda predať svoje akcie. Kupcom má byť Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý vlastní Petr Kellner, Daniel Křetínský a  J&T. Keďže štát stále má v rukách väčšinový podiel (51 percent) akcií SPP, má na zvyšné akcie predkupné právo. No štátna pokladnica teraz nemá na kúpu akcií peniaze (okolo 2,5 miliardy eur). Roberta Fica to iste hnevá, ale nič s tým neurobí. Preto musí urobiť aspoň povinnú jazdu a rozhorčene kritizovať vedenie SPP za navrhnuté ceny. Iste, aj ceny plynu budú mať vplyv na výšku sumy, ktorú bude musieť EPH zaplatiť doterajším zahraničným akcionárom, preto je táto hra o cenu plynu tohto roku pikantnejšia. Lenže štát má stále v rukách silné páky – Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a väčšinu vo Valnom zhromaždení SPP. Môže teda účinne zatlačiť manažérov SPP a dať cenám plynu reálnu podobu. Rozhorčené vystúpenia Roberta Fica sú určené najmä voličom, ktorým sľúbil istoty. Nemá na to, aby odkúpil podiel v SPP, nemôže ani ovplyvniť ceny plynu na trhoch či kurz eura, dokonca nemôže ani SPP hnať do veľkej straty, lebo by tým utrpel aj štát ako akcionár. A tak môže svoju bezmocnosť zakryť aspoň rozhorčenou kritikou zahraničných akcionárov. No tým to už bude pomaly aj jedno, čím skôr chcú byť zo Slovenska preč.
.eč

Nové úrady

Parlament schválil reformu štátnej správy, ktorú predložil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). Od januára tak zaniknú krajské školské, stavebné, pozemkové, lesné či katastrálne úrady, ale aj územné vojenské správy. Ich kompetencie prejdú na obvodné úrady. Reformu kritizuje opozícia, odhadovanú úsporu 700 miliónov eur považujú odborníci za vymyslené číslo.
.vag

Kratšie úväzky

Vysokoškolskí učitelia, ktorí pôsobia na viacerých školách, nebudú môcť týždenne odučiť viac ako 69 hodín. Vyplýva to z novely vysokoškolského zákona, ktorú poslanci v parlamente posunuli do druhého čítania. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) chce zároveň predĺžiť bakalárske štúdium pre externistov z troch na štyri roky a magisterské z piatich na šesť rokov.
.vag

Patrí do ústavu?

Mestský policajt v Hurbanove Milan Juhász, ktorý v júni zastrelil troch Rómov a dvoch postrelil, môže skončiť v psychiatrickom ústave, informoval denník SME. Podľa lekárov vraj trpí paranoickým vývinom osobnosti, ktorý je predchodcom „trvalej poruchy s bludmi“. Polícia však považuje posudok za nejasný, vyšetrovatelia preto vypočujú znalcov, aby ho vysvetlili.
.vag

Prepúšťanie

Nový šéf RTVS Václav Mika ohlásil hromadné prepúšťanie. Verejnoprávny telerozhlas má prísť o 298 pozícií, ktoré sa v novej štruktúre ukázali ako nadbytočné. Najviac by sa malo prepúšťať v obslužných a servisných profesiách. Mika to už oznámil aj odborom. Ušetrené peniaze by mali slúžiť ako motivačné finančné zdroje, ktoré by mohli prilákať do RTVS špičkových profesionálov.
.eč

Päťročná prax

Parlament schválil novelu zákona o advokácii, ktorú predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec. Najkontroverznejšie sa vníma predĺženie povinnej praxe advokátskeho koncipienta z troch na päť rokov. Podľa kritikov si etablovaní advokáti touto prekážkou chcú chrániť biznis pred množstvom absolventov, ktorých chrlia právnické fakulty. Podľa novely sa tiež rozširuje okruh sporov, v ktorých klienta bude môcť zastupovať len advokát.
.lk
   
Ľubomír Jahnátek/
Minister pôdohospodárstva spustil internetový portál potravinových kontrol s mapou obchodov, v ktorých inšpektori našli nedostatky. Jahnátek zadal  vedcom aj úlohu, aby dokázali, že slovenské potraviny sú kvalitnejšie ako tie z dovozu.

Robert Fico/
Nechce nikdy zo Slovenska odísť. Reagoval tak na šíriacu sa zvesť, že by ho Strana európskych socialistov mohla navrhnúť za  šéfa Európskej komisie. Škoda, že náš premiér nie je viac ambiciózny a že je taký domased. Do Bruselu by sa celkom hodil.

Igor Štefanov/
Špeciálna prokuratúra zamietla sťažnosť bývalého ministra výstavby a regionálneho rozvoja voči obvineniu v kauze nástenkový tender. Vo veci naďalej prebieha vyšetrovanie, Štefanov je obvinený z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite