Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA BICYKLOVAŤ: Gyrobicykel pre začiatočníkov
Malé deti sa väčšinou učia bicyklovať na bicyklíkoch so zadnými pomocnými kolieskami. Gyrobike, ktorý vymysleli študenti z Dartmouth College, je bicykel, ktorého predné koleso je vybavené gyroskopickým zariadením. Keď sa gyrokoleso zapne, pri nízkej rýchlosti pomáha dieťaťu udržiavať rovnováhu a len použitím sily sa dá položiť na zem. Samotný gyrobicykel má odnímateľné pedále, aby sa dieťa pre začiatok naučilo držať rovnováhu len klasickým odrážaním. Neskôr, keď sa naučí aj bicyklovať, dá sa zase predné gyrokoleso vymeniť za obyčajné. Samotné predné koleso – gyrowheel, ktoré stojí na internete okolo 120 dolárov, sa vyrába v dvoch veľkostiach 12 a 16 palcov, pre deti 3 až 5-ročné alebo 6 až 8-ročné, a dá sa namontovať aj na rôzne bežne dostupné detské bicykle.

TREBA SI VYROBIŤ: Instantné pivo pre turistov
Dostávate pravidelne chuť na pivo uprostred púšte, v pralese či na Lomnickom štíte? Jednoducho niekde, kde sa nedá kúpiť a vláčiť tam fľašky alebo plechovky považujete za vandalstvo? Nezúfajte a nenechajte si zájsť chuť. Vynález aljašskej firmy Pat’s Backcountry Beverages vám umožní pripraviť si pivo kdekoľvek. Ak, pravda, budete mať so sebou jej špeciálnu termosku na vodu Carbonator Bottle a v nej nejakú vodu, plus vrecko s pivovým koncentrátom. Termoska má špeciálny vrchnák, do ktorého sa nasype eco2ACTIVATOR, patentovaný vynález výrobcu, ktorý po stlačení záklopky vyrobí oxid uhličitý a vodu prebublinkuje. Ak chcete vyrobiť pivo, pred vyrábaním bubliniek do vody nasypte pivný koncentrát. Ten nie je robený nešetrným dehydrovaním uvareného piva, ale priamym varením piva špeciálnou metódou s minimom vody.

TREBA SA PLAVIŤ: Čln a jacuzzi v jednom
Komu by to napadlo, nechať vyplávať jacuzzi s teplou vodou na jazero či rieku? Alebo naopak, naplniť čln teplou vodou na kúpanie? Napríklad holandských recesistov z dizajnérskej firmy Supergoed. Zdá sa však, že tento šialený nápad sa ujal a od decembra sa bude dať požičať na severe Holandska vo Frízsku. HotTugboat sa vyrába z dreva a skleneného vlákna, má nerezovú piecku na drevo s jednoduchým komínom a elektromotor. Zmestí sa do nej šesť až osem osôb. Do člnu sa dá napustiť 2 000 litrov vody a piecka ju pri malom ohni udrží údajne za každého počasia, na teplote 38°C až 2,5 hodiny. Krásna predstava na sychravé dni, len sa nesmiete zabudnúť pri romantickej plavbe, popíjajúc šampanské, v teplej vode ďaleko od brehu.

TREBA OCHUTNAŤ: Originálnu čabiansku klobásku
Slávne klobásky z Békešskej Čaby na juhovýchode Maďarska sú síce typickým maďarským výrobkom, ale v tejto dedine žili Slováci už v stredoveku a dodnes sa k slovenskej národnosti hlási až 6 percent obyvateľstva, takže my sa zase môžeme hrdo hlásiť k tejto gastronomickej pochúťke. Cez víkend sa v Békesscabe koná vyhlásený klobáskový festival, kde vo výrobe klobásky bude súťažiť okolo 500 mužstiev. Sprievodný program ponúka zabíjačkové zvyky, gastronomický i hudobný folklór tunajších Slovákov a Maďarov, plus maďarské víno a pálenky. Od konzumácie sa dá oddýchnuť v Kúpeľoch Árpád, v Slovenskom pamiatkovom dome či v Múzeu Mihálya Munkácsyho. Zájsť sa dá na výlet do Kondoroša, Gyuly, Sarvaša alebo ku kaštieľu Wenckheim v Szabadkígyósi. Z družobného mesta Trenčín sem organizujú aj autobusový zájazd.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite