Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Atentát v Pakistane

.časopis

Atentát v Pakistane
Spáchať atentát na 14-ročné dievča, aj to je predstava hnutia Taliban o tom, ako čo najlepšie bojovať za „mravnosť“. Pakistan, kde k tejto udalosti došlo, je z veľkej časti v šoku. Svet tiež.
Minulý týždeň bola príslušníkmi Talibanu vážne zranená Malala Jusufzai, pakistanská školáčka z údolia Svát, ktorá sa už predtým stala známou svojím odvážnym protestom proti metódam Talibanu. Taliban v pakistanskom údolí Svát získal v roku 2009 nadvládu, brutálne vnucoval tamojším ľuďom svoje predstavy o živote, čo znamenalo aj úplné popretie práv žien a dievčat na vzdelávanie. Malala vtedy vystúpila pred kamerami a vyhlásila, že v budúcnosti chce študovať medicínu, Taliban jej to však znemožňuje. Bola tiež autorkou anonymného bloku pre urdskú stránku BBC, kde oboznamovala čitateľov s mizériou a večným strachom, aké zavládli na území, ktoré okupoval Taliban. Malala sa tak stala aj svedomím pakistanskej vlády, ktorá v tom období preukázala úplnú neschopnosť obrániť svoje vlastné územie – údolie Svát – pred Talibanom. Ako nositeľke hodnôt odvahy jej bola udelená pakistanská mierová cena. Malala, ktorej otec tiež vystupuje proti Talibanu, si získala obdiv, ale aj nepriateľov.
Hoci pakistanská vláda si údolie Svát oficiálne vybojovala naspäť, o bezpečnosti sa tam nedá hovoriť. Taliban sa Malale Jusufzaiovej už dlhšie vyhrážal smrťou. Tentoraz sa hrozbu takmer podarilo naplniť. Talibanci prepadli autobus, v ktorom sa s inými školáčkami viezla aj Malala, postrelili ju do hlavy a do krku a pri tom zranili ďalšie dievčatá. K atentátu sa Taliban bez ostychu prihlásil a uviedol prostredníctvom svojho „hovorcu“ aj dôvody: Malala vraj obdivovala Západ a prezidenta Baracka Obamu považovala za ideálneho lídra.
Dievča bolo s ťažkými zraneniami prevezené do nemocnice, napriek operácii a istej stabilizácii jej stavu nebolo však stále isté, či prežije, a ak áno, aké trvalé následky zranenia zanechajú.
V Pakistane sa vzápätí konali demonštrácie, na ktorých účastníci odsúdili strašný čin. Samozrejme, že svoj pobúrený hlas pripojili aj pakistanské úrady. Problém však zostáva v ich rukách. Celkom jednoznačne sa teraz ukázalo, že údolie Svát, kde pred príchodom Talibanu prevládalo mierumilovné a tolerantné spolunažívanie miestnych, je pôsobiskom brutálnych teroristov, ktorých vláda nedokáže účinne potlačiť.
.mg

Útok na Orosza

Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) Ivetta Macejková nečakane zaútočila na ústavného sudcu Ladislava Orosza. Tvrdí, že v roku 2009 si s cieľom vyvolať mediálnu kampaň proti ÚS  vyfabuloval podozrenia, že jeho manželku sa niekto pokúsil diskreditovať. V médiách sa okamžite objavili špekulácie, že útok môže súvisieť s rozhodovaním ÚS o voľbe generálneho prokurátora.
.jm

Vicerivali

Debata amerických viceprezidentských kandidátov mala obrovskú sledovanosť, jej víťaz však nie je jasný. Podľa prieskumu verejnej mienky, vykonaného televíziou CNN, prejavil prevahu republikánsky kandidát Paul Ryan, viacerí mediálni analytici však tvrdia, že presvedčivejší bol demokrat Joe Biden. Ryan rozhodne vystupoval pokojnejšie a Biden energickejšie útočil.
.mg

Dali Dalíka

Mareka Dalíka, niekedy označovaného ako lobista, inokedy ako poradca bývalého českého premiéra Mirka Topolánka (ODS), v nedeľu 7. októbra zatkli príslušníci Útvaru odhaľovania korupcie a finančnej kriminality. Je obvinený v kauze predražených nákupov vojenskej techniky. Napriek pôvodným úmyslom českej polície budú Dalíka vyšetrovať na slobode.
.jd

Čoraz horšie

Madrid má čoraz väčšie problémy, ratingová agentúra Standard & Poor's  mu minulý týždeň opäť znížila rating na BBB-, čo je najnižší stupeň investičného pásma s negatívnym výhľadom. Dôvodom sú podľa agentúry zlé vyhliadky španielskej vlády pri príprave rozpočtu a schopnosť presadiť štrukturálne reformy. Reagovalo aj euro, ktoré oslabilo voči doláru.
.jd

Rozpočet 2013

Vláda schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Príjmy štátu majú byť 14,2 a výdavky 17,2 miliardy eur. Deficit má poklesnúť o 616 miliónov eur, teda na 2,9 percenta. V roku 2014 sa má ešte znížiť na 2,4 percenta Väčšina konsolidácie sa však udeje na strane príjmov. Výdavky sa znížia len o 65 miliónov. Opozícia kritizovala nezvyčajne veľkú rezervu, vyše 500 miliónov eur, a označila rozpočet za škodlivý, demotivačný a nespravodlivý.
.lk

Angela Merkelová/
Prišla som sem ako priateľ, povedala nemecká kancelárka po príchode do Atén, ulice to však videli inak a proti Merkelovej masívne demonštrovali, robili z nej „dcéru“ Adolfa Hitlera a z EÚ Štvrtú ríšu. To sme si nezaslúžili, reagovali nemecké médiá.

Jekaterina Samucevičová/
Jedna z troch odsúdených členiek združenia Pussy Riot bola po odvolaní zbavená obvinenia a trestu. Jekaterina, najstaršia a spomedzi trojice, bola považovaná za najmiernejšiu a najtichšiu aktivistku, zvyšným dvom členkám bol trest potvrdený.

Zdenko Trebuľa/
Košický župan vyhlásil, že jeho kraj už nechce dotovať bratislavské cesty. Kritizoval tak  systém prerozdeľovania príjmov z cestnej dane. Bratislavský kraj z nej získava v porovnaní s Košicami takmer trojnásobok prostriedkov, hoci sa stará len o štvrtinu ciest.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite