Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Učitelia neustúpia
Učiteľskí odborári ešte ani minulý týždeň s kompetentnými ministrami o svojich požiadavkách nerokovali. Vláda naťahuje čas a učitelia musia vyčkávať. Rokovania by mali prebehnúť tento týždeň. V uplynulé dni si obe strany posielali rôzne odkazy.
Odborársky šéf Pavel Ondek odkázal, že pod desať percent plošného zvýšenia miezd nepôjdu. Minister financií odkázal, že je to „nereálne a nesplniteľné“ a hovoriť za okrúhlym stolom sa môže len o nižších percentách. Šéf odborov pritvrdil, keď avizoval viacdňový školský štrajk, čo by v prípade, že deti ostanú doma, skomplikovalo situáciu mnohým rodinám. Učiteľskí odborári to dobre vedia a vedia aj to, že ich podporí relevantná väčšina škôl.  Overili si to na jednodňovom štrajku v septembri, na ktorom sa zúčastnilo viac ako stotisíc zamestnancov školstva. Navyše aj verejnosť bola skôr na strane učiteľov. Preto idú učiteľské odbory na rokovanie so značným sebavedomím. Minister financií však dúfa, že požadovaných desať percent je východisko, o ktorom sa bude dať jednať. Dnes je priemerný plat učiteľa v regionálnom školstve 824 eur. Odborári žiadajú od vlády zvýšenie platov až na 1,2-násobok priemeru v ekonomike. Minister Kažimír vyčíslil, že by to znamenalo štvrť miliardy korún, a to je v čase konsolidácie štátneho rozpočtu priveľká suma. Na druhej strane, vláda stále prichádza aj s čudnými návrhmi – napríklad na investičné stimuly pre Samsung a SCP Mondi. Pripravený návrh sa napokon na zasadaní vlády neobjavil.
Odborári minulý piatok, ktorý bol Svetový deň učiteľov, pripomenuli, že vážnosť povolania učiteľa za posledné roky klesla. „Všetko, aj autorita učiteľa, sa odvíja od jeho hodnotenia,“ vyhlásil  šéf učiteľských odborov Pavel Ondek. Určite je na jeho slovách veľa pravdy, ale nie je to celá pravda. Autorita učiteľa sa odvíja aj od kvality jeho práce, od toho, ako si on sám váži svoju prácu a svoje poslanie. Sebazhadzujúce slová, ktoré v posledných rokoch počuť z učiteľských kruhov, neprispievajú k úcte a vážnosti škôl. Pritom verejnosť vníma dôležitosť vzdelávania a podporuje požiadavky učiteľov, ale zároveň chce počuť aj o tom, ako zvýšiť jeho kvalitu, ako dostať zo škôl vyhorených, nekvalitných učiteľov a ako finančne motivovať tých najlepších. Aj to sú vážne témy, nielen platy.
.eč, SITA

Proti škrtom

Z iniciatívy Roberta Fica sa v Bratislave minulý týždeň stretli premiéri deviatich krajín EÚ a Chorvátska, ktorí sú členmi neformálneho zoskupenia Priatelia kohézie. Ide o krajiny, ktoré čerpajú pomoc z kohéznych fondov EÚ. Dohodli sa na deklarácii, ktorá žiada nekrátiť rozpočet EÚ. Škrty v rozpočte Únie žiadajú niektoré štáty, ktoré sú čistými platcami do rozpočtu.
.jm

Majú podpisy

Politické hnutie Nová väčšina Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej už zozbieralo desaťtisíc podpisov potrebných na registráciu. Môžu tak požiadať o zápis do registra politických strán. V zbieraní podpisov chce Nová väčšina pokračovať až do konca októbra. Podľa prvých prieskumov má Lipšicova strana šancu prekročiť päťpercentnú hranicu, potrebnú na vstup do parlamentu.
.jm

Zmrazené platy

Minister financií Peter Kažimír je presvedčený, že v čase krízy by sa mali znížiť alebo aspoň zmraziť aj platy sudcov a prokurátorov. „Bolo by dobré, keby sa táto kategória ľudí, ktorá takisto berie peniaze od štátu, nedostávala v danej situácii do pozície krkavcov,“ povedal minister v Slovenskom rozhlase. Podľa neho by sa to dalo urobiť formou ústavného zákona.
.vag

Podozrivé adopcie

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí posielalo na adopciu do zahraničia aj deti, ktoré mohli zostať na Slovensku. Odhalil to prieskum poslancov ľudskoprávneho výboru s tým, že v stovke prípadov nerozhodovala komisia, ktorá mala „spárovať“ deti s najvhodnejšou rodinou. Poslankyňa Lucia Nicholsonová podala trestné oznámenie pre podozrenie z obchodovania s deťmi.
.vag

30 riešení SaS

SaS ponúka 30 riešení rómskej otázky, z ktorých je podľa predsedu strany Richarda Sulíka 15 okamžite uskutočniteľných. Základnou filozofiou návrhov SaS je vytvoriť prácu pre dospelých a deťom zabezpečiť vzdelanie. Vláda by okrem iného mala zriadiť Štátnu pracovnú agentúru, ktorá každému, kto bude chcieť, ponúkne prácu za minimálnu mzdu. Iným bodom je nariadenie povinnej predškolskej dochádzky vo veku od troch do šiestich rokov pre deti zo sociálne vylúčených spoločenstiev.
.lk, sita


Miroslav Lajčák/
Minister kritizoval slovenských europoslancov za to, že sa nezúčastnili na zasadnutí eurovýboru, ktorý rokoval o Benešových dekrétoch. Europoslankyňa  Záborská z KDH označila jeho slová za nekompetentné a pripomenula, že on sám označil dekréty za uzavretú tému.

Alojz Hlina/
Alojz Hlina a Igor Matovič sa opäť zbližujú. Konflikty medzi nimi spôsobili rozdielne pohľady na budúcnosť fungovania Obyčajných ľudí. Hlina sa rozhodol opäť začať chodiť na rokovanie poslaneckého klubu. Matovič však premenu OĽaNO na štandardnú politickú stranu odmietol.

Zdeno Chára/
Kapitán Boston Bruins a slovenskej hokejovej reprezentácie bude hrať počas výluky v NHL v ruskej KHL. Chára sa dohodol s mužstvom Lev Praha, od Slovana ponuku nedostal. Ako junior začínal v roku 1996 v Sparte, odkiaľ ho draftoval New York Islanders.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite