Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Romney boduje

.časopis

Prvá televízna debata prezidentských kandidátov v USA sa očakávala s veľkým napätím. Väčšie šance na víťazstvo sa v dôležitom dueli dávali úradujúcemu prezidentovi.

Jednak preto, že si do štúdia mohol priniesť istotu, vyplývajúcu z dlhodobo priaznivejších prieskumov verejnej mienky. Po druhé preto, lebo veľká časť médií je mu naklonená. A po tretie preto, že Barack Obama vie byť fascinujúcim rečníkom.
Mitt Romney, naproti tomu, mohol pred kamery predstúpiť s malou dušičkou. Médiá si ho nedávno podali, keď vyhlásil 47 percent voličov za nenapraviteľne závislých od štátu, a teda aj od Obamovej etatistickej politiky. (Nepochybne si ho za to podali aj republikánski stratégovia, pretože Romneyho odhad politického smerovania ľudí, ktorí neplatia federálnu daň z príjmu, jednoducho správny nebol.) Nasledoval nevydarený žartík o otváraní okien v lietadlách. K tomu si prirátajme nešťastné vyjadrenia pri príležitosti olympiády vo Veľkej Británii. Takže debata mohla pokojne dopadnúť v Obamov prospech. Ale nedopadla.
Joe Klein pre Time napísal, že Romney „nakopal Obamu do zadnej časti tela“. Keďže Klein ako komentátor nebýva zväčša naklonený republikánom, je to odvážne vyhlásenie. V zásade je však pravdivé. Barack Obama očividne nebol vo svojej koži. Počuli sme od neho slabé argumenty, neraz váhavý tón, dokonca náznaky habkania. V porovnaní s Romneym pôsobil málo energicky a jeho nemastný-neslaný výkon nechtiac poskytol vhodné kontrastné pozadie Romneyho slovám, že republikánska administratíva vráti Amerike vitalitu. Barack Obama v istých momentoch nevyzeral dobre pripravený. Aj podľa Gideona Rachmana z Financial Times vyznel jeho prejav laxne. Zato Romney sa fundovane vyjadroval o ekonomike a svoje posolstvo – menej štátu, viac slobody – podal s úsmevom a sebadôverou.
Prieskum verejnej mienky, ktorý po odvysielanej debate realizovala CNN (a tú naozaj nemožno obviniť z podlizovania sa republikánom), ukázal, že až 67 percent oslovených považovalo za víťaza televíznej diskusie Mitta Romneyho. Pre republikánov je to vítaná zmena, keďže Romney sa dosiaľ v prieskumoch verejnej mienky umiestňoval za Obamom.
Pokiaľ ide o demokratov, tí sa deň po odvysielaní debaty pokúsili o nápravu – Obama spätne napadol niektoré Romneyho tvrdenia a oneskorene vyvracal jeho argumenty. Takéto reparáty však môžu voliči vnímať ako prejav zúfalstva a Obama by bol urobil lepšie, keby sa už k svojmu večeru hanby nevracal.
Pred voľbami budú ešte dve prezidentské debaty (a jedna viceprezidentská). Barack Obama má šancu vrátiť úder. Najskôr sa však musí pozbierať z dna ringu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite