Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ježišova žena

.paweł Lisicki .časopis .klub

Začalo sa to ako senzácia. Profesorka Karen K. Kingová, historička z Harvardskej univerzity, ktorá sa venuje ranému kresťanstvu, počas kongresu venovanému koptským štúdiám v Ríme povedala, že našla papyrus, na ktorom sú zapísané slová: „Ježiš im povedal: Moja žena..“ A pod týmto veršom stálo ďalšie tvrdenie: „Stane sa ona mojím učeníkom.“ Tieto slová boli zapísané v gréckej abecede a koptským jazykom, fragment pochádza pravdepodobne zo štvrtého storočia po Kristovi.

Ako znie komentár pani profesorky? „Tento fragment sugeruje, že niektorí skorí kresťania poznali tradíciu, ktorá sa zhoduje s tým, že Ježiš bol ženatý,“ povedala Kingová.  Takéto uvažovanie jej umožnilo nazvať tento fragment Evangelium Ježišovej ženy.  Téme sa venoval New York Times a stala sa témou najväčších televízií a portálov. Čitateľ z toho získa dojem, že pani profesorke sa podaril prelomový objav. Pravda je taká, že ak je tento fragment autentický, tak nemá žiadny – opakujem – žiadny význam, dotýkajúci sa historickej pravdy o Ježišovi. Jediné, čo ukazuje, sú špekulácie rôznych gnostických siekt, ktoré začali vznikať od druhého storočia po Kristovi. Nepoznám jediného vážneho vedca, ktorý by sa na základe podobných zdrojov pokúsil spochybniť historický obraz Ježiša, ako ho poznáme zo štyroch evanjelií od Marka, Lukáša, Matúša a Jána. A to z jednoduchého dôvodu. Tieto štyri evanjeliá boli napísané sto rokov po smrti Krista a prinajmenej čiastočne pochádzajú od priamych svedkov. Zachovali sa v lepšom stave, ako ktorékoľvek starožitné dielo. Dodnes sa zachovalo päťtisíc rukopisov alebo ich fragmentov, ktoré zachytávajú aspoň časť Nového zákona, najskorší z nich, fragment Evanjelia podľa svätého Jána, pochádza z roku 125 po Kristovi.  
A aj tak je to málo. Ukazuje sa, že čo i len trochu diskutabilná informácia, ak sa čo i len trochu týka kresťanskej viery, môže byť okamžite svetovými médiami považovaná za dostatočne vážnu, aby sa jej venovali. Prečo je  to tak? Prečo sa na prvom mieste nemeckých bestsellerov v 90. rokoch objavila kniha Verschlussache Jesus, ktorá hovorila o svätom Pavlovi ako rímskom agentovi? Prečo milióny ľudí uverili da Vinciho kódu?
Nedostatok znalostí to nevysvetlí. Mám pocit, že druhým dôvodom je vykorenenie vlastnej kultúry a civilizácie. Ľudia na Západe sú ochotní veriť akémukoľvek nezmyslu, stačí, aby sa to dotklo ich dávnej identity. Môžu totiž potom ľahšie vysvetliť, prečo sa jej vzdali.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite