Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Treba si uctiť: Aktívne starnúcich seniorov
Celý tento mesiac prebiehajú v rôznych kútoch republiky projekty, ktoré by v rámci „Mesiaca úcty k starším ľuďom“ mali byť zamerané na aktívne starnutie seniorov a ich zapájanie sa do verejného a spoločenského života. Rôzne miestne inštitúcie to poňali rôzne, zväčša cez retro diskotéky a koncerty, prednášky a športové podujatia. S úctou môžeme začať individuálne aj tak, že si vyskúšame, aké to je, byť starý. Rahel Eckardtová z nemeckého geriatrického centra na tieto účely vytvorila špeciálny oblek Age Man, ktorý simuluje fyzické limity staroby. Váži desať kilogramov, chrániče na lakťoch a kolenách sťažujú ohýbanie kĺbov, korzet nedovoľuje poriadne sa nadýchnuť, helma tlmí zvuk, žltý priezor zas farebné rozlíšenie a rozostruje videnie, no a rukavice znecitlivejú hmat. Skúste v niečom takom chodiť aspoň deň!

http://www.ageman.de/index.html"http://www.ageman.de/index.html
 

Treba magnetizovať: Magická stena do každej kuchyne
Ak vám už predmety padajú z ruky, závesné systémy sú síce pekné, ale malé pre vaše slabé oči, potom by ste možno ocenili magickú magnetickú stenu, ktorá bezpečne pritiahne každý nožík i strúhadlo, udrží ľahučko hrniec aj poličku a keď na to príde, na tej poličke udrží aj sediace malé dieťa. Výrobca tvrdí, že osem centimetrov je už bezpečná vzdialenosť, aby vám nezačali haprovať magnetické kartičky alebo mechanické hodinky a údajne ani kardiaci sa nemusia obávať, že by nejako ovplyvnila ich kardiostimilátor. Najbližší showroom, kde si ju môžete obzrieť, je vo Viedni. Ešte bližší na internete – magicwall.at. Predáva sa v kamennom, drevenom a laminátovom vyhotovení, v rôznych veľkostiach od 50 x 33,3 cm po 100 x 75 cm v cenách od 269 po 1 079 eur.

http://magicwall.at/magic_wall/english_galerie.html"http://magicwall.at/magic_wall/english_galerie.html


Treba telefonovať: Telefón pre deti a seniorov
Najprv zlá správa, tento telefón sa dá používať zatiaľ len v Británii. Dobrou správou je, že to už konečne niekto skúša v ostrej prevádzke, tak hádam príde aj sem. OwFone je malý, ľahký a lacný mobilný telefón, ktorý slúži len na telefonovanie na zopár predvolených čísel s veľkými nápismi (Brailova a fotoverzia už čoskoro). Ideálne pre malé deti a veľmi starých rodičov, pre ktorých sú všetky vymoženosti smartfónov zbytočné a mätúce. Všetky čísla sú uložené na serveri operátora, takže keď sa telefón stratí, vaše čísla zostanú utajené. Na telefón sa dajú presmerovať aj hovory z vášho drahého a sofistikovaného mobilu, takže takúto vecičku by mohli oceniť aj tí, čo často strácajú po večierkoch svoje drahocennosti.

http://myownfone.com/index.php"http://myownfone.com/index.php


Treba zaznamenať: Pamäť na večné veky
Jaskynné fresky, knihy, diskety ani harddisky nie sú pamäťové médium, ktoré by pretrvalo stovky milónov rokov bez poškodenia. Teraz však vývojári japonskej firmy Hitachi predstavili technológiu zápisu na plátky z kremeňa, takmer čistý oxid kremičitý, ktorý je taký odolný, že by mal prežiť aj mimoriadne katastrofické podmienky, ako je zrážka planét či jadrová celoplanetárna vojna. Ich riešenie je navyše elegantné a nevyžaduje, aby s médiom prežilo aj kompatibilné čítacie zariadenie. Na číru doštičku o veľkosti 2 x 2 cm sa informácie zapisujú laserom v podobe mikroskopických bodov podľa jednoduchého binárneho kódu, takže sa dajú následne prečítať aj obyčajným svetelným mikroskopom. Výroba nebude lacná ani jednoduchá, nie je jasné, kedy by sa vôbec spustila, v podstate nie je ani jasné, kto by niečo také okrem vesmírnych agentúr a prorokov potreboval.

http://phys.org/news/2012-09-japan-hitachi.html


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite