Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kde som? A koho to zaujíma?

.peter Frolkovič .časopis .lifestyle

Kto by nechcel vedieť, kde sa práve nachádza. Nemyslím ani tak v akej životnej fáze, ale skôr poznať svoje miesto na Zemi, teda na mape, svoje zemepisné súradnice. Iná vec je, či si prajeme, aby o našej polohe vedel aj niekto iný. To sa nám, majiteľom mobilov, môže ľahko stať.

Najznámejší a najpresnejší spôsob zistenia polohy je pomocou satelitného navigačného systému GPS (Global Positioning System). Ten sa už dlho využíva napríklad v automobiloch a v posledných rokoch je i atraktívnou pridanou hodnotou „chytrých“ mobilov, smartfónov. Pomocou GPS v mobile môžete presne určiť svoju polohu, chce to len voľný výhľad na nebo a často i dávku trpezlivosti. Dôležité však je, že rádiové vlny vysielané satelitmi na obežných dráhach umožnia vášmu GPS zariadeniu určiť svoju polohu bez toho, aby ste ju museli prezrádzať niekomu či niečomu inému.

.priestor pre sprisahanecké teórie
Zaujímavejšie, aj keď menej presné, to začína byť s lokalizáciou vášho mobilu pomocou jeho komunikácie s vysielacími stanicami mobilných operátorov. To, že sa vám aj na mnohých menej chytrých mobiloch objaví na displeji informácia, že sa práve nachádzate napríklad v bratislavskej Petržalke, už nejde bez toho, aby túto informáciu nemala i druhá strana. Ak vám prekáža, že o vašej prítomnosti na pravom brehu Dunaja vie i váš mobilný operátor, máte v podstate len dve možnosti – vypnúť si mobil alebo prejsť Mostom SNP na druhý breh.

Pre úplnosť treba uviesť, že na lokalizáciu sa šikovne využívajú už i ďalšie rádiové vlny, konkrétne Wi-Fi signál, pomocou ktorého môže váš mobil využívať bezdrôtový internet. Ak sa ešte stále prechádzate niekde na petržalskom sídlisku, vášmu mobilu s Wi-Fi sa núkajú a líškajú signály možno desiatky routerov (smerovačov), ktoré šíria internet v domácnostiach a inde pre súkromné a iné účely. Keďže každé takéto zariadenie je jednoznačne identifikovateľné, niekto kedysi prišiel s nápadom zaevidovať ich do databázy spolu s ich polohou všade na svete, kde to má zmysel. Preslávila sa tým napríklad spoločnosť Google, ktorá takto môže dnes ponúkať vášmu mobilu so zapnutým prijímačom Wi-Fi signálu možnosť cez internet zistiť svoju polohu v obývaných častiach na Slovensku s dobrou presnosťou i bez signálu GPS.

Ak by sme to mali stručne zhrnúť, váš smartfón vie pomocou všetkých troch signálov (GPS, mobilný a Wi-Fi) a pomocou pripojenia na internet určiť svoju polohu rýchlo a presne skoro všade v civilizovanom svete. Najmä ak ho každý večer zapájate do elektrickej zásuvky, aby sa vám cez deň kvôli konzumácii toľkých rádiových vĺn tak rýchlo nevyšťavil.

Na tému lokalizácie mobilov sa spriadajú sprisahanecké teórie už dlhé roky, je to však všetko len slabý odvar brakovej literatúry oproti tomu, aké sú možnosti s lokalizáciou mobilu, ak v ňom využívate internet. Brzdime však ešte chvíľu svoju fantáziu.

.lokalizujte zlodeja, zneškodnite dáta
Keď už teda tomu rozumieme, skúsme sa na zvyšnom priestore zamyslieť, na čo to môže byť dobré. Ak vás napríklad trápi teoretická možnosť, že vám váš chytrý mobil ukradnú, máte si možnosť preventívne nainštalovať do ohrozeného mobilu napríklad bezplatnú aplikáciu Lookout, ktorá vám váš mobil, ak sa vzdiali od vás bez vášho vedomia, lokalizuje. Stačí, ak si zapamätáte prihlasovacie údaje, ktoré ste zadali po prvom spustení aplikácie a cez určenú internetovú stránku máte možnosť si zobraziť na mape, kde sa váš digitálny spoločník práve nachádza. Ak si priplatíte prémiové služby, máte možnosť svoj mobil na diaľku zablokovať, spustiť na ňom sirénu alebo najradšej v ňom hneď kompletne vymazať všetky dáta. Samozrejme, všetko len za predpokladu, že mobil je zapnutý a má pripojenie na internet. Aké variácie lokalizačných služieb a aplikácii sa pri týchto možnostiach dajú vytvoriť, necháme u každého čitateľa na jeho alebo jej individuálnu predstavivosť a náklonnosť ku konšpiračným teóriam. Nezabudnite pri nich na fakt, že mobil má často k dispozícii i kameru.

To, že váš smartfón si vie zistiť svoju polohu, má pritom skutočne veľa praktických výhod. Pod výhodami pritom nemáme na mysli len tie obyčajné, ktoré ponúkajú navigačné systémy. Už len napríklad taká maličkosť, ako pridanie informácie o polohe zhotovenia do každej digitálnej fotky, ktorú ste spravili na vašej ostatnej dovolenke, môže potešiť všetkých zábudlivcov. A to nemusíte nutne vyrobiť spomínané fotografie priamo na svojom mobile, šikovná aplikácia pomôže na počítači pridať dodatočne dáta o polohe do záberov z digitálnej kamery.

Ak ešte stále krútite nedôverčivo hlavou, tak vás možno presvedčí milá aplikácia emhade (pre Android) či iTransit (pre iOS), ktorá vám na mobile zistí okolité zástavky mestskej hromadnej dopravy spolu s časmi odchodu najbližších spojov. Jazdíte autom? Nič to, tak vás o výhodách lokalizácie a internetu v mobile možno presvedčí aplikácia natankuj.sk (zatiaľ len pre Android), ktorá vám nájde najbližšie benzínové pumpy a zoradí vám ich buď podľa vzdialenosti, alebo podľa ceny pohonných látok. Najbližší bankomat ATM Slovakia (Android aj iOS), talianska reštaurácia s pizzou (Local od Google) a iné ustanovizne, to všetko máte ako na dlani zásluhou vášho chytrého spoločníka. Možností je naozaj veľa a niektoré sú tu schválne nemenované, lebo si zaslúžia väčší priestor. Takže o nich niekedy nabudúce.

Autor je matematik a spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite