Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

5 hviezdičiek Pištu Kráľoviča: Apes & Androids: Blood Moon

.časopis .hudba

Len niečo pred rokom som prekročil svojich 26. Takže hodnotiť piatimi hviezdičkami čokoľvek, čo počúvam odvtedy, ako som naozaj prišiel k hudbe (to bolo, myslím, niekedy v dvanástich), je ťažká úloha.

Asi každý hudobník, ktorý začína hrať na nástroji ako dieťa alebo teenager, si zamiluje hudbu, kde je to niečo viac o technike hrania ako o songoch. Nebol som výnimka. Moje prvé roky s hudbou som obetoval rôznym sólovým onaniám džezu, funku a gospelu. Neľutujem, lebo podľa mňa iba v džeze sa zatiaľ podarilo dobyť svätý grál významu slova COOL. Ale dobré harmónie a beaty ma držia dodnes, akurát trochu z viacerých strán.
Po odchode z kostola, kde som celý svoj teenagerský vek prehral (ale v podstate aj vyhral) na pódiu, moje chute prirodzene mierne zrebelizovali. Aj to už je tak trochu minulosť, ale jeden album pre mňa do konca života bude znamenať vyvrcholenie môjho obdobia premeny z človeka veriaceho na človeka skúmajúceho. Zhodou okolností je Blood Moon asi jediný album, ktorého fyzickú kópiu vlastním. Dodatočne som ho kúpil len pred pár týždňami z nejakého chicagského shopu cez internet. A aj keď Apes & Androids už tri roky neexistujú, môj skromný príspevok si definitívne zaslúžili.
Málokedy dám na prvý dobrý dojem, ale v momente, keď som po teatrálnom intre započul „Make Forever Last Forever” som pochopil, že títo chalani majú na hudbe radi presne to, čo ja. Husté aranžmány, časté a nepochopiteľné zmeny, ale postavené vždy na poctivom, dobrom songu. Sú pre mňa takou zaujímavou zmesou všetkých obľúbených žánrov, že som si chvíľu myslel, že som asi tiež vyrástol v New Yorku. Nevyrástol. Ale fakt, že toto bol ich prvý aj posledný album, tomu aj tak pridáva na záhadnosti celého tohto projektu.
Ospravedňujem sa všetkým, ktorí čakali dojímavé príbehy hudobných titanov, ale som už raz taký – ak mi obsah nevie povedať vlastný príbeh, tak ma ten z omáčok už veľmi nepresvedčí.

Pišta Kráľovič je frontman skupiny The Uniques.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite