Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Plazivá revolúcia vo svete kníh

.juraj Kováčik .časopis .lifestyle

Digitálne knihy vstupujú do našich životov relatívne pomaly. Zatiaľ čo v Severnej Amerike tvoria dnes pätinu príjmov vydavateľstiev, v Česku je to len percento a u nás zlomok z neho. Čím to je?

Za  digitálnou revolúciou v svete kníh stojí Amazon. On line kníhkupectvo, ktoré si vybudovalo svoju reputáciu šírkou ponuky, kvalitou služieb a ústretovosťou voči zákazníkom, sa rozrástlo na všeobecný on line supermarket. V roku 2009 sa na Amazone realizovala tretina on line nákupov v Spojených štátoch a jeho tržby za posledný kvartál dosiahli nepredstaviteľných 13 miliárd dolárov. Prvý Kindle vstúpil na trh v roku 2007 a v tomto roku už predaj digitálnych kníh tvorí v Amazone viac ako polovicu tržieb za knihy. Kindle si dodnes drží v Spojených štátoch 40-percentný podiel na trhu čítačiek, na porovnanie iPad má v digitálnych knihách podiel iba 10 %.

.veľa slovenských ciest čítania
iPad s podsvieteným monitorom sa príliš nehodí na čítanie beletrie, exceluje však pri obrazových publikáciách, učebniciach či časopisoch. Niektorí vydavatelia začali tvorivo využívať multimediálne možnosti, ponúkané tabletmi, jedným z najkrajších príkladov je iPad verzia New Yorkeru. Hlavnou výhodou Kindle je obrazovka z elektronického papiera, ktorá nie je podsvietená a neťahá oči. Vydržíte ju bez následkov čítať rovnako dlho ako papier a navyše si môžete upravovať veľkosť písma, čo oceníme najmä my, ktorým už slabne zrak. Kindle u nás používajú hlavne ľudia, ktorí spoznali Amazon už cez papierové knihy. Ak dáme nabok tablety a mobily, na ktorých si čítanie dlhších kníh nevieme dosť dobre predstaviť, má Kindle u nás konkurenciu najmä v podobe iných čítačiek s elektronickým papierom.
Slovenský trh skúša ísť na vydávanie digitálnych kníh vlastnou cestou, respektíve niekoľkými vlastnými naraz. Martinus, cez ktorého predáva digitálne knihy napríklad aj Slovart, ponúka digitálne knihy v ePub formáte chránené Adobe DRM, ktorého správa nie je pre užívateľa úplne triviálna – vyžaduje si registráciu na Adobe, následné inštalovanie Adobe softvéru na stolový počítač. Gorilla.sk ponúka vlastnú čítačku Wooky, systém, s ktorým spolupracuje napríklad vydavateľstvo Ikar. Nevýhodou týchto čítačiek je, že knihy z Amazonu si na nich neprečítate. Knihy s DRM ochranou majú na českom trhu podľa odhadov asi tretinový podiel. Nájsť a legálne si kúpiť pre Kindle knihy v slovenčine alebo češtine bol až donedávna problém. Amazon mal na svojich stránkach niekoľko titulov, ponuka však bola chudobná. O to viac nás kindláčov potešila správa, podľa ktorej české Palmknihy vstupujú na slovenský trh a za partnera si vybrali Artforum.

.cenotvorba a poučenie z hudobného biznisu
Zďaleka nie všetko je vo svete digitálnych kníh dokonalé. Vyzerá to ako podfuk, keď si knihu, ktorú už mám v papierovej podobe, musím do čítačky kúpiť znovu za takmer plnú cenu. Rovnaký podfuk, aký na nás dlhé roky skúšal hudobný biznis a ktorý za to dnes schytáva, čo mu po práve patrí. Ďaľšou témou na diskusiu je rozdiel v cene e-knihy a papierovej knihy. Len pri niektorých tituloch je ich digitálna verzia podstatne, niekedy až o polovicu lacnejšia.
Palmknihy ponúkajú aj hardware na čítanie. Kindle 4, ktoré z Amazonu dostanete do troch dní aj s tým, že za vás zaplatia clo pri cene iba 69 dolárov, tak tento Kindle ponúkajú Palmknihy na prvý pohľad za šialených 165 eur. Omnoho zmysluplnejšie pôsobí táto cena pri druhom pohľade a uvedomení si, že Kindle kupujete za 39 eur (cca 50 dolárov) a k tomu dostávate 126 eur kreditu na nákup digitálnych kníh. Ideálny darček pre niekoho, kto sa chystá vstúpiť do sveta digitálnych knižiek.
Palmknihy.sk začínajú svoju existenciu s pomerne pestrým katalógom kníh v češtine. Ponuka kníh v slovenčine je zatiaľ obmedzená a jej rozšírenie bude závislé hlavne od ochoty slovenských vydavateľstiev pohnúť sa zo svojich pozícií. Impulzom im môže byť výraznejší rozbeh digitálneho trhu, ktorý sa, ako to tak vyzerá, v Česku už začal. Podľa Lupy.cz plánujú Palmknihy v tomto roku predať v Česku 50-tisíc kusov kníh, v minulom roku to bolo pritom necelých osemtisíc. To, že slovenskí vydavatelia, ktorí tým, že doteraz priam programovo obchádzali Kindla, robili zásadnú chybu, dokazuje ďalší údaj z Lupy, podľa ktorého české Palmknihy majú z predaja na Kindle takmer dve tretiny svojich tržieb.
Bude to ešte dlhá cesta. V ponuke elektronických kníh, či už slovenských, alebo českých, sú stále veľké medzery a je iba ťažké porozumieť logike vydavateľov, prečo ich nechávajú napospas nelegálnemu sťahovaniu. Napríklad Hru o tróny, sériu kníh, ktorá je na elektronické čítačky ako stvorená a bola by veľkým hitom, si legálne v digitálnej podobe nekúpite ani v slovenčine, ani v češtine. Nájsť cez Google odkaz na jej pdf podobu trvá pritom asi desať sekúnd aj so zívnutím medzitým a za ďalších dvadsať sekúnd ju máte na počítači. Vydavatelia kníh vo svete pozorne študovali príbeh hudobného biznisu a snažia sa z neho poučiť. Jednou z lekcií, ktorú sa naučili je to, že nemôžu ľuďom určovať, v akej podobe, forme či na akom zariadení budú môcť ich knihy čítať. A že najlepšou ochranou proti kradnutiu je umožniť zákazníkom rýchly a pohodlný nákup.

Autor je fotograf a spoluprácovník .týždňa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite