Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Náš kapitalizmus

.yoani Sánchez .časopis .klub

Zrejme jednou z najčastejších diskusií na tému Kuba je otázka, či možno na tunajšiu realitu aplikovať termín „socialistická“. Pre tých z nás, čo sme boli vychovaní knihami marxizmu, manuálmi vedeckého komunizmu a zväzkami Leninových spisov, je dosť tažké spájať kubánsky model s tým, čo sa v tých knihách píše. Keď sa ma na to niekto spýta, zvyknem odpovedať, že žijeme v štátnom kapitalizme, alebo, ak sa to tak dá vôbec nazvať, v straníckom feudalizme, pod nadvládou rodinného klanu.

Moja teória je jasná, pretože v tých starých knihách, ktoré ma kedysi nútili študovať, bola vždy jedna opakujúca sa veta, ktorá charakterizovala socialistickú spoločnosť. Hovorilo sa v nej, že výrobné prostriedky sú v rukách pracujúcich. Ibaže ja okolo seba vidím len všetko kontrolujúci štát, ktorý vlastní stroje, priemysel, celoštátnu infraštruktúru a aj všetky rozhodnutia, ktoré o našom národe rozhodujú. Je to pán, ktorý platí extrémne nízke platy a vyžaduje od svojich zamestnancov aplauz a bezpodmienečnú ideologickú poslušnosť.
Tento lakomý vlastník pred časom oznámil, že už nebude môcť naďalej vo verejnom aj podnikateľskom sektore zamestnávať viac ako milión ľudí. „Kvôli dosiahnutiu pokroku v rozvoji a modernizácii ekonomického modelu,“ hovoria, sa musia dramaticky znížiť výplaty, súčasne s čím sa otvoril malý a prísne kontrolovaný priestor pre podnikanie. Dokonca aj Ústredie kubánskych pracujúcich, jediná odborová organizácia na Kube, informuje, že k prepúšťaniu muselo dôjsť a že ho máme disciplinovane prijať. Smutná správa o niekom, kto mal reprezentovať práva svojich členov proti štátnej moci, a nie naopak.
Čo bude robiť zostarnutý pán, ktorý tento ostrov päť desaťročí uzurpoval, až sa dnešní nezamestnaní zajtra premenia na nespokojných? Ako bude reagovať, keď sa pracovná a ekonomická samostatnosť nových podnikateľov premení na samostatnosť ideologickú? Už vidím, ako bude preklínať úspešných, pretože nadhodnota, rovnako ako prezidentské kreslo, môže byť iba jeho.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite