Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Prvýkrát som čítal o tom zvláštnom súbehu dejinných udalostí v Jaspersovom Úvode do filozofie. Naposledy v knihe Karen Armstrongovej Velká transformace (Academie, Praha 2012). To neuveriteľné obdobie medzi rokmi 800 až 300 pred naším letopočtom nazval Jaspers axiálnym vekom. Na rôznych miestach sveta sa vtedy objavili duchovné náuky, ktoré dodnes formujú naše postoje, pocity, hodnoty, potreby, ciele, správanie. Jeremiáš a starozákonní proroci, Buddha a buddhizmus, Konfucius a konfuciánstvo, Lao-c´ a taoizmus, Sokrates a starogrécka veda.

Bol to Carl Gustav Jung, ktorý popri fenoméne archetypov (hlboko v kolektívnom nevedomí vpečatených odtlačkov historickej pamäti), prišiel s predstavou princípu synchronicity. Jednoducho sa z času na čas dejú veci nevídané, akoby z ničoho nič. Prosto sa zbehli okolnosti a nik netuší, prečo práve vtedy a tak.
„Otcovia zakladatelia“ taoizmu, konfucianizmu, hinduizmu, buddhizmu, judaizmu, na ktorý neskôr nadviazalo kresťanstvo a islam vrátane časti súčasnej filozofie a vedy, akoby vychádzali z jediného zdroja – z predstavy celistvosti a neustálej premenlivosti sveta a hľadačskej kreativity jednotlivca. „Svoje šťastie a slobodu držíš vo vlastných rukách, človeče!“, hlásali, „musíš však konať“. Kanonizácia ich diel a postupné nabaľovanie dogiem, ktoré sú neprekročiteľné a dané, prišli až neskôr. Vrátane sankcií za každý pokus o ich inováciu. To je však už iný príbeh.
Každý jeden ľudský život, ako si myslím, je príbehom, v ktorom sa zrkadlí celok – má svoje axiálne štádium, vlastné synchronicity... a to tak v spoločenskej, ako aj individuálnej perspektíve. Pokiaľ ide o individuálne životné príbehy, ich míľniky sú jasné –  významné udalosti životnej dráhy. Každá generácia má však aj svoje spoločné vzostupy a pády. Tá moja napríklad roky 1968 a 1989 (možno aj 1993). Generácia našich rodičov by k tomu pridala ešte rok 1938 a roky vojny, rok 1948. A naše deti? Možno si pamätajú rok 1989 a upierajú zrak do budúcnosti.
Axiálny vek rozumom nevysvetlíš. Alebo vysvetlíš, ale musíš si vziať na pomoc hypotézu o prepojení všetkého so všetkým, alebo rovno Boha. Dnešok týmto hypotézam, ktoré sa potácajú na rozhraní viery a rozumového poznávania, ponúka aj kus rukolapnej praxe. Nikdy predtým tu nebol taký priestor na to, deliť sa o postoje, pocity, hodnoty, potreby, ciele, správania a na ich konfrontáciu. Dobré, nie? Raz sa možno z tejto trmy-vrmy vynoria nové duchovné autority a náuky. A opäť to budú autority a náuky z ríše svetla a z ríše tmy. Patria k sebe, sú JEDNO.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite