Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Varšavy píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

Najpopulárnejším symbolom v Poľsku je najnovšie dvojramenný kríž, taký istý, ako sa nachádza aj v slovenskom štátnom znaku. Vo svojom logu ho má firma Amber Gold, ktorá hrá kľúčovú úlohu v najväčšom hospodárskom a politickom škandále končiaceho sa leta.

Amber Gold je kvázi banka, ktorá však fungovala skôr ako finančná pyramída. Vyťahovala od ľudí peniaze na vklady a sľubovala im za to vysoké zisky, ktoré mali pochádzať z investícií do zlata. Firma zbankrotovala vo chvíli, keď do nej klienti vložili viac ako 45 miliónov eur. Svoje peniaze už s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy neuvidia. Vyšetrovanie ukázalo, že Amber Gold nemala povolenie na vykonávanie bankových činností a zakladateľ a šéf firmy Mariusz P. bol už v minulosti odsúdený za podvody. Napriek tomu jeho podnikaniu roky nikto z kompetentných nevenoval žiadnu pozornosť.
Pikantnou robí celú aféru fakt, že Mariusz P. mal veľmi dobré kontakty v prostredí vládnej Občianskej platformy. V jednej zo svojich firiem, aerolíniách OLT Express, dokonca zamestnával Michala Tuska, syna úradujúceho poľského premiéra. Novinári sa tiež dostali k materiálom, ktoré postavili Tuska juniora do nepríjemnej situácie. Ukázalo sa, že v rovnakej dobe pracoval pre denník  Gazeta Wyborcza aj v súkromných aerolíniách. Vďaka tomu mohol urobiť rozhovor, v ktorom na jednej strane kládol otázky ako novinár, na druhej strane odpovedal ako pracovník OLT.
Novinári upozornili aj na ďalší možný konflikt záujmov premiérovho syna. Okrem toho, že pracoval pre OLT Express, bol aj pracovníkom oddelenia analýz letiska v Gdansku, a to všetko v čase, keď sa obidva subjekty dohadovali na vzájomnom kontrakte.
Syn narobil otcovi problémy aj v jednom zo svojich rozhovorov pre médiá. Priznal, že otec ho už dávnejšie varoval pred prácou pre šéfa Amber Gold. Opozícia sa samozrejme okamžite začala pýtať, prečo Donald Tusk varoval svojho syna a nevaroval tisíce ľudí, ktorí prišli o svoje vklady.
Celá kauza navyše zastihla premiéra vo veľmi nevhodnom momente. Len niekoľko dní predtým totiž vypovedal vojnu klientelizmu v radoch svojho koaličného partnera, roľníckej Poľskej ľudovej strany. Od jej člena, ministra poľnohospodárstva, žiadal, aby jeho syn rezignoval na post v štátnej firme. Keď však vyšli na povrch podrobnosti angažmá jeho vlastného syna, Tusk rétoriku zmiernil a prestal na svojho koaličného partnera tlačiť. Jeho veta, že „nie každý podvod musí byť aj zločinom”, urobila v médiách rýchlu kariéru. Nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že Tusk má vážny problém. Ako premiér nazýval svojich ministrov automobilovými nárazníkmi, ktoré je možné vymeniť pri akomkoľvek malom odretí. Vlastného syna však vymeniť nemôže. Prasklina zostane.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite