Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česko-slovenskí traviči fliaš

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Česko nezažilo takú hromadnú otravu desiatky rokov. Vinou pančovaného alkoholu zomrelo najmenej 26 ľudí. Polícia zatkla hlavných strojcov a tvrdý alkohol sa od štvrtka vracia na trh. Ako sa to mohlo stať?

Otravy metanolom sa, napodiv, občas prihodia aj v najslušnejších spoločnostiach na svete. V roku 2002 nekompetentní podvodníci pančovali v Nórsku pašovaný alkohol – a primiešali do neho toľko metanolu, že zomrelo 18 ľudí. A to bolo Nórsko! Teda krajina, kde má prohibičné hnutie dlhú tradíciu, silnú oporu v spoločnosti a hlboké ideologické korene (luteránska askéza kombinovaná so socialistickým ťažením proti pálenke, ktorá ničí robotníkov).

Vôbec najväčšiu metanolovú aféru v modernej Európe zažilo Estónsko – 68 mŕtvych v roku 2001, k tomu ťažké následky u štyridsiatich ďalších. V Estónsku malo nešťastie črty brutálnej postsovietskej priamočiarosti: žiadny plošný zákaz predaja sa neobjavil, pretože šlo o lacný a od pohľadu podozrivý chľast z čierneho trhu.
Česká republika nezažila hromadnú otravu metanolom dlhé desiatky rokov. Preto sú Česi takí ohromení z rýchlo stúpajúceho počtu mŕtvych; v čase uzávierky tohto čísla išlo o 26 obetí. Na rozdiel od Estónska bol český gang sofistikovanejší a používal fľaše s dôveryhodnými obalmi a s kolkami (nie je jasné, či boli falošné), preto aj reakciou bol dočasný plošný zákaz všetkej „tvrdej“ pijatiky s obsahom 20 a viac percent alkoholu. Minulý štvrtok minister zdravotníctva Leoš Heger začal túto čiastočnú prohibíciu uvoľňovať.
Príčiny nešťastia boli banálnejšie, než sa zdalo.

.zabíjali pre hypotéky
Po štrnástich dňoch vytrvalého spravodajstva už to zrejme čitatelia .týždňa vedia, ale pre istotu: Metanol čiže drevný lieh vyzerá, chutí aj páchne rovnako ako alkohol; dokonca ani test plameňom nie je spoľahlivý. V pečeni sa mení na formaldehyd a následne na kyselinu mravčiu – tá spôsobuje oslepnutie. Prvou pomocou je preto rýchla dávka pravého alkoholu, napríklad dva deci 40-percentnej vodky (jeden z mála príkladov, keď sa pri pití oplatí „miešať“), pretože spomalí rozklad a lekári majú ešte šancu zasiahnuť.
Prvé otravy metanolom ohlásila polícia 6. septembra v Havířove. Keďže dva prípady oznámili aj Kyjov a Znojmo, mestá v juhomoravskej vinárskej oblasti, hocikto to ešte v začiatkoch prisudzoval nekvalitnej domácej pálenke. Lenže s narastajúcim počtom prípadov bolo už jasné, že metanolu je príliš veľa – to nemohol byť omyl. Celoštátny vyšetrovací tím sa cez vypočúvaných stánkových predajcov rýchlo blížil k zdroju epidémie, až nakoniec cez víkend 21. – 22. septembra zatkol dve hlavné postavy, 36-ročného českého podnikateľa Tomáša Křepelu a jeho 42-ročného slovenského zamestnanca Rudolfa Fiana, bývalého hostinského pôvodom z Malaciek.
„Ľudí otrávili dvaja zadlžení diletanti," hlásil titulok stredajšej MF Dnes, ktorá prípad rekonštruovala. Obaja muži prestávali zvládať splácanie hypoték (Křepela kúpil nový domček pri Prahe a potreboval 1,4 milióna korún) a pustili sa do riskantného podniku, ktorý bol nad ich sily. Primiešavanie zrejme vymyslel Fian, lenže neodhadol množstvo a následky. Po zatknutí odmietol Křepela vypovedať, Fian sa zrútil a k všetkému sa priznal. Za všeobecné ohrozenie, ktoré malo za následok 26 mŕtvych, im reálne hrozí doživotie.

.značkovanie už prebieha
Z doterajších informácií sa zdá, že najviac obetí bolo medzi ľuďmi z nižšej strednej triedy alebo medzi chudobnými. Mimochodom, nie medzi tými na úplnom dne: českí bezdomovci totiž najčastejšie pijú lacné škatuľové víno.
Nový policajný prezident Martin Červíček odhadol, že pri afére sa na trh dostalo až 15-tisíc litrov otráveného alkoholu. Pri takom množstve bol, keď to súdime zo spätného pohľadu, mimoriadny plošný zákaz namieste. (Napokon, nikto proti nemu mimoriadne neprotestoval, s výnimkou prezidenta Klausa, ktorý v poslednom čase kritizuje slabnúceho premiéra Nečasa úplne za všetko – od zvýšenia daní cez penzijné reformy až po rušenie detských domov a ich nahrádzanie pestúnskou starostlivosťou.)
V skladoch doteraz čakalo na uvoľnenie prohibície 22 miliónov litrov tvrdého alkoholu. Ak predajcovia doložia jeho legálny pôvod zo seriózneho zdroja, dostanú naň nové, farebne odlišné kolky. Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia kvôli tomu nasadila do terénu všetok svoj personál – 215 inšpektorov – a hlási 16-tisíc vykonaných kontrol.
Od tohto týždňa sa teda trh s alkoholom začína pomaly vracať späť k rutine.

.trvalé obmedzenie predaja?
Či travičská aféra niečo trvalo zmení, je otázne. V Nórsku po sérii úmrtí čierny trh na dlhé roky prakticky zmizol, v Estónsku sa prinajmenšom výrazne obmedzil: po takej drastickej lekcii dostali strach zákazníci aj obchodníci. Podobnú spontánnu reakciu možno čakať aj v Česku.
Otras z metylalkoholu bol taký silný, že prvýkrát po dlhom čase rozpútal debatu, či náhodou neprišiel čas obmedziť aj etylalkohol – totiž „zdravý a čistý“ alkohol. Štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie a OECD o českej spotrebe alkoholu sa síce značne líšia (Sú Česi v pití „tvrdého“ alkoholu druhí alebo tridsiati na svete?), ale znepokojujúci je prieskum, podľa ktorého pijú neplnoletí Česi alkohol najviac v Európe (alebo sa k tomu aspoň najochotnejšie priznávajú).
Premiér Nečas pôvodne navrhoval zaviesť koncesie na predaj liehovín a obmedziť stánkový predaj, sám z nich však v tichosti vycúval pre odpor dobre zorganizovaných výrobcov. Minister zdravotníctva Heger sa teraz prihovára za zvýšenie spotrebnej dane z alkoholu – alkohol by zdražel o desať percent a o kúsok by sa tým vzdialil cenovým možnostiam mládeže – a aspoň za reguláciu nočného predaja.
To sa zdá ako momentálne české maximum. Ako napísal komentátor Lidových novín Zbyněk Petráček: „Etanol je jed, ale taký, o ktorého nákupe sami vedome rozhodujeme, kým metanol je vrah, skryto podstrčený s jasným úmyslom. Rozlišujme to.“

Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite