Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O ľuďoch a čarodejníkoch

.časopis .profil

J. K. Rowlingová vydáva svoju prvú knihu pre dospelých. Je to autorka, ktorá vrátila deťom do rúk knihy a oživila vydavateľský priemysel tak, ako sa to pred ňou nepodarilo nikomu. Podarí sa jej zopakovať úspech románovej série o Harrym Potterovi?

Príbehy, knihy, mágia a ľudské osudy fascinovali malú Joanne Rowlingovú od detstva. Vyrastala v pokojnom vidieckom prostredí v južnej časti Walesu, na pohľad nebola ničím výnimočná. Jej otec pracoval ako inžinier pre Rolls-Royce, jej matka bola laboratórna technička. Malá Joanne sa hrávala na rozprávkové postavy a vymýšľala komplikované príbehy. Na dvore vystrájala so sestrou Di aj s deťmi od susedov. Ako inak, obľúbená bola hra na čarodejnice a čarodejníkov. „Deti nám vždy pobrali z garáže metly a hrali sa, že na nich lietajú. Joanne bývala ich veliteľkou,“ spomína jej suseda, ktorá sa volá Ruby Potterová. Iný sused, Joannin rovesník, dodáva, že v truhlici, odkiaľ si vyberali staré šaty na svoje hry, boli aj hračkárske okuliare – „trochu pripomínali tie, čo nosí Harry“.
V škole Joanne písala rozprávky o vílach a elfoch a dobré známky mala najmä z anglického jazyka a literatúry. Žiačku Rowlingovú však učitelia angličtiny povzbudzovali, aby mágiu zo svojho pisateľského repertoáru vyradila a venovala sa „dospelejším témam“. Asi netušili, že práve mágia sa raz pod vplyvom Rowlingovej diela stane žiadanou ingredienciou detskej literatúry.

.manželstvo rozdielnych kultúr
Rodičia svoju dcéru, ktorá chcela byť spisovateľkou, nasmerovali na praktickejšiu dráhu. Na ich podnet vyštudovala francúzštinu a klasické jazyky v Exeteri. Pracovať začala v pobočke Amnesty International, stále však snívala o písaní. V roku 1990, ako sama dodnes spomína, si raz vo vlaku uvedomila, kto bude protagonistom jej príbehov. Odrazu mala v hlave predstavu tmavovlasého chlapca, ktorý nevie, že je čarodejník, a keď sa to dozvie, život sa mu obráti hore nohami.
Potterovská sága naberala prvé kontúry, keď Joanne Rowlingovú zasiahla nešťastná udalosť. Jej matka po desiatich rokoch podľahla roztrúsenej skleróze. Smútok a túžba po zmene podnietili Joanne, aby odišla do Portugalska, kde v meste Porto začala vyučovať angličtinu. Tu sa zoznámila s mládencom menom Jorge Arantes. Ich vzťah prepukol o to vášnivejšie, o čo väčšmi sa líšili – povahou aj kultúrou. Joanne otehotnela, mladí sa rozhodli pre svadbu. Hoci o prvé dieťa prišla, sobáš sa aj tak konal. Zakrátko Joanne opäť otehotnela, manželstvo však trvalo len krátko. Jorge trápil Joanne žiarlivosťou a, ako sa vyjadrila aj jedna z ich spoločných známych, muži v Portugalsku „bývajú často machovia“. Joanne musela ujsť aj so štvormesačnou dcérkou Jessicou do vlasti.

.chudoba a bohatstvo
Joanne stála opäť na začiatku, bez peňazí, bez veľkej pracovnej perspektívy, a navyše s malým dieťaťom. Dostala sociálny byt v Edinburghu, dostala aj dávky pre slobodné matky, mala teda strechu nad hlavou a sedemdesiat libier na týždeň – aj na deväťdesiate roky to bola nízka suma. Neraz žialila nad tým, že malej Jessice nemôže kúpiť takmer nijaké hračky. Depresiu, ktorá ju vtedy mučila, stvárnila v potterovských románoch ako hnusných vysávačov energie Dementorov.
Proti depresii bolo najlepším liekom písanie. Joanne Rowlingová mala svoj príbeh o malom čarodejníkovi stále v hlave, písala si k nemu poznámky a ukladala ich do škatule. S malou Jessicou v kočíku chodievala do centra Edinburghu, a keď dieťa zaspalo, Joanne sa usadila v jednej prostej kaviarni, ktorú vlastnil jej švagor (manžel sestry Di). Tam písala, hodinu aj dve usadená pri jednej šálke kávy. Viac si ich nemohla dovoliť.
Rukopis, ktorý ponúkala agentom, dlho nikoho neupútal. Náhoda chcela, že ho raz z nudy vzal do ruky istý pán Little, ktorý svoju literárnu agentúru viedol tak trochu ako hobby. Harry Potter ho ohromil už na prvých stránkach. Ešte začas trvalo, kým sa nad okuliarnatým čarodejníkom zmiloval niektorý vydavateľ, ale potom sa už odštartovala rozprávková jazda – ktorá vyniesla rozprávkové peniaze.
Chudobná slobodná matka dostala za predaj práv pre americký trh vyše stotisíc libier a – spanikárila. Neverila vlastnému šťastiu a nedokázala si predstaviť, čo s toľkými peniazmi urobí. A to ešte netušila, čo ju čaká.

.zmiešané reakcie kritikov
Dnes je J. K. Rowlingová jednou z najbohatších žien vo Veľkej Británii. Podľa časopisu Forbes je prvou osobou, ktorá sa písaním kníh prepracovala k statusu dolárovej miliardárky. V októbri 2010 získala titul Najvplyvnejšia žena Británie, ktorý udeľujú šéfredaktori významných časopisov. Múdro a šikovne si ponechala všetky práva na svoju potterovskú sériu, preto mala veľké slovo aj pri ich filmovom spracovaní. Hoci nie je veľkou milovníčkou elektronických kníh, ich trhový potenciál dobre chápe. Na svojej novej internetovej doméne ponúka elektronické verzie Harryho Pottera,bez toho, aby musela časť zisku odviesť napríklad Amazonu.
Čo možno čakať od jej prvej knihy pre dospelých, ktorá práve vychádza? A Casual Vacancy je podľa autorkiných vlastných slov román dickensovského alebo trollopovského typu, pokus o klasický žáner anglického románu, aké sa písali v 19. storočí, akurát prenesený do moderného sveta. Odrazovým mostíkom pre dej je moment, keď v malom mestečku, na pohľad idylickom, zomrie člen mestskej rady. Náhla smrť azda jedinej úplne kladnej postavy rozbúri prostredie, kde sa za peknými fasádami tají zlo, za aké by sa nehanbil ani Voldemort. Kniha má zatiaľ zmiešané recenzie, ale vďaka menu, ktoré stojí na obálke, sa môže tešiť na slušnú predajnosť. A možno sa neskôr môžu tešiť aj verní čitatelia – na ďalšie dielko typu Harryho Pottera. Jeho vznik totiž J. K. Rowlingová nevylúčila.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite