Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Odvolaní a menovaní
Vláda na zasadnutí v Michalovciach rokovala aj o Súdnej rade. Na návrh ministra spravodlivosti Tomáša Boreca z nej odvolala Ľudmilu Babjakovú, Jozefa Vozára a Alexandra Bröstla. Všetkých troch odvolaných členov do Súdnej rady menovala vláda Ivety Radičovej a patrili medzi kritikov predsedu Najvyššieho súdu Harabina. Namiesto nich vláda do Súdnej rady menovala podpredsedníčku Okresného súdu Bratislava III Evu Fulcovú, Jaroslava Chleboviča z Krajského súdu v Košiciach a Ľuboša Sádovského, ktorý vedie Krajský súd v Bratislave. „Bojovali sme voči všetkým formám korupcie vrátane vnútornej korupcie na súdoch – tie slová sa dajú potvrdiť zvukovými záznamami zo zasadnutí Súdnej rady. Ak sú spomínané princípy tejto vláde cudzie, rešpektujeme jej rozhodnutie odvolať nás,“ komentoval rozhodnutie kabinetu Vozár. Premiér Fico aj minister Borec odmietli, že by dôvodom odvolania boli postoje voči Harabinovi. Argumentovali, že ide o politických nominantov a minister spravodlivosti aj nutnosťou sfunkčniť Súdnu radu. Jej zasadnutie totiž Harabin nezvolal už niekoľko mesiacov. Presnejšie od momentu, keď v nej po sudcovskej voľbe členov Súdnej rady stratil jednoznačnú väčšinu.
Rozhodnutie vlády kritizovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a označila ho za politické. „Mrzí ma, že nestranícky minister spravodlivosti sa dal na hru, ktorá sa hrá v záujme predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorého neviem prečo Fico drží tam, kde je,“ povedala Žitňanská.
Vzápätí po zmenách v Súdnej rade sa v niektorých médiách objavili informácie, že všetci traja noví členovia v minulosti podali takzvané diskriminačné žaloby, prostredníctvom ktorých viacerí slovenskí sudcovia žiadajú od štátu vysoké odškodné za to, že zarábali menej ako špeciálni sudcovia. Táto informácia sa potvrdila v prípade sudcov Fulcovej a Chleboviča, obidvaja však podľa Boreca zvažujú ich stiahnutie. Sudca Sádovský vyhlásil, že diskriminačnú žalobu nikdy nepodal. Pred časom však rozhodoval v odvolacom konaní, či ministerstvo spravodlivosti môže vstúpiť do diskriminačného sporu medzi sudcami Najvyššieho súdu a ich vlastným súdom. Žiadosť ministerstva bola zamietnutá. Jedenástim sudcom toto rozhodnutie otvorilo cestu k vysokému odškodnému o ktorom predtým rozhodol okresný súd.
.jm, sita

Nepôjde do ústavu

Krajský súd v Nitre definitívne zamietol žiadosť Generálnej prokuratúry vyšetriť Hedvigu Malinovú  Žákovú v ústave. Potvrdil tým rozhodnutie Okresného súdu v Nitre, ktorý už predtým návrh prokurátora Jaroslava Kozolku o preskúmanie jej duševného stavu zamietol. Prokuratúra už kauzu vyšetruje šesť rokov. Podľa Malinovej advokáta Romana Kvasnicu je spolitizovaná.
.vag

Mellov parťák

V Belize sa skrýva ďalší hľadaný Slovák Viliam Mišenka, ktorý je dokonca susedom Karola Mella, napísal denník Nový Čas. Mišenka tam vraj podniká s realitami, je aj spoločníkom v internetovej kaviarni. Od apríla 2011 je naňho vydaný zatykač, na Slovensku je obvinený v piatich prípadoch vrážd a krádeže viac ako päť miliónov eur. S Mellom ich videli aj v Kosove.
.vag

Proti nahote

Matovičovi Obyčajní ľudia chcú v októbri predložiť novelu tlačového zákona, ktorá má ochraňovať mravnosť detí a mládeže obmedzením sexuálneho obsahu v tlači. Matovičovci rozbehli aj petíciu, v ktorej tvrdia: „Médiami sme priam bezbreho zaplavovaní nesprávnym a poškodzujúcim zobrazovaním ľudskej nahoty. Dochádza k dehonestovaniu obrazu ženy propagovaním perverzity, k vyprázdňovaniu pohľadu na hodnotu ľudskej intimity.“
.eč

Urobí to Maďarič

Návrh poslankyne Jany Žitňanskej, aby boli televízne programy nevhodné pre deti do 15 rokov vysielané až po 20. h, neprešiel. Druhá časová opona, ktorá by nedovolila najmä reprízy nevhodných filmov či reality šou počas dňa, teda nenašla u poslancov dostatočnú oporu. Zrejme sa podobnej iniciatívy ujme minister kultúry Maďarič, ktorý avizoval, že zmeny urobí vyhláškou najneskôr do 1. januára.
.eč

Výpadok

Štát vyberie budúci rok na daniach menej ako sa predpokladalo. Podľa prognózy ministerstva financií by mal byť tento výpadok vyšší ako dvesto miliónov eur. Dôvodom je podľa Inštitútu pre finančnú politiku skutočnosť, že malé a stredné podniky využívajú rôzne techniky na znižovanie daňového základu. Minister finacií Peter Kažimír tvrdí, že výpadok nebude vláda kompenzovať zvyšovaním daní, ale chce škrtať výdavky jednotlivých ministerstiev.
.jm

 
Jozef Migaš/
Predstavitelia arménskej komunity na Slovensku podali trestné oznámenie na veľvyslanca SR v Rusku Jozefa Migaša za výroky, že na Slovensku nie je trestné popieranie genocídy Arménov. Naše zákony to vraj umožňujú, s čím súhlasí aj šéf Najvyššieho súdu Harabin.

Ján Čarnogurský/
Bývalý premiér a dnes advokát na svojej internetovej stránke informoval, že KDH, ktoré po novembri 1989 zakladal, ho s najväčšou pravdepodobnosťou nepodporí v prezidentských voľbách, v ktorých sa chystá kandidovať. Podľa neho chce hnutie do boja o tento post vyslať iného kandidáta.

Miloslava Zemková/
Bývalá riaditeľka by mala vrátiť odmeny, ktoré dostala za apríl, máj a časť júna. Myslí si to Rada RTVS, ktorá jej odmeny neschválila. Zemkovej to tlmočil Václav Mika, ale Zemková odmeny odmietla vrátiť. Vecou by sa mala zaoberať Dozorná Rada RTVS.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite