Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Verejná diskusia o vulgárnosti reality šou, to je presne to, čo naša malá kapitalistická republika na ceste k socializmu potrebuje. Minister Maďarič to trafil presne, avšak nepovedal všetko. A to je škoda, lebo verejnosť sa v diskusii síce vyrozpráva, ale ako vždy, riešenie problému neponúkne žiadne. Lebo je to problém, určite, minister má pravdu, aktuálna sezóna reality šou je ďaleko za akýmikoľvek hranicami a treba ho riešiť.

Ako? Samozrejme cenzúrou, nič nie je ľahšie. Aj verejná podpora by sa našla, referendum o tom, že Martinku z Turca už nikdy nechceme vidieť, nielen na televíznej obrazovke, ale kdekoľvek, aj fotiť sa by som ju zakázal. Iste, môžeme namietať a zasypať kohokoľvek haldou argumentov o tom, že sloboda je nesmierne dôležitá, pilier demokracie a také tie drísty, zoči-voči pohoršenému davu však nemajú žiadnu vážnosť. Zvlášť, keď je v čele toho davu minister kultúry, teda niekto, koho inštitucionalizovanou povinnosťou je o kultúru sa starať. Chudera, akoby sama nemala svojich starostí dosť.
Dalo by sa to legislatívne ošetriť a veľmi elegantne, stačí si v Listine základných práv a slobôd nalistovať strany, v ktorých sa píše o ľudskej dôstojnosti, toho sa ale asi nedočkáme. Len sa budeme motať v kruhu.
Vulgárne televízne reality šou, esenciálne zlo, prienik metafyzického ZLA, príznak úpadku, barbari už sú na predmestiach, dav sa baví v cirku. Nikto nahlas nepovie, že v telke skutočne vidíme iba to, na čo sa chceme a môžeme dívať. Sú diváci reality šou nesvojprávni? Sú to zlí ľudia? Za seba, pravidelného diváka väčšiny z nich by som mohol napísať, že hej, ale nenapíšem, lebo neľahko sa mi priznáva, že som zlý človek. No možno asi aj nie som, ale dívanie sa na reality šou zo mňa lepšieho človeka neurobí.
Iné je strašidelné, inštitucionálna rehabilitácia tých šou ako vecí hodných pozornosti ministerstva kultúry. Toto je to vôbec najhoršie, jedna i druhá strana, pasujúc sa do pozície akýchsi elít, kohosi, kto elity alebo reprezentuje, alebo oslovuje, a obe riešia čosi elít nedôstojné.
Minister kultúry vyťahuje do boja proti reality šou? Minister kultúry by nemal ani len tušiť, že nejaké reality šou existujú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite