Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA DOCHUCOVAŤ: Červíková soľ do tequily i do šalátov
V snahe vyhnúť sa nebezpečným destilátom z Česka a hľadať niečo bezpečné na druhom konci sveta, možno ste narazili na mexický nápoj menom Mezcal. Je to kaktusový destilát, v ktorom pri niektorých druhoch pridávajú do fliaš larvu chrobáka, požierajúcu tieto kaktusy. Nie je to len pomsta tomu cudzopasníkovi, údajne je to aj najväčšia lahôdka. Ak ale nemáte dostatočné silný žalúdok na podobné experimenty, môžete skúsiť červíkov v prijateľnejšej podobe, v soli. Sal de Gusano je soľ, pridávaná ako korenie do rôznych šalátov, sáls, koktailov a konzumuje sa aj s tequilou a citrónom. Vyrába sa z lariev pozbieraných rovno z kaktusu, kamennej soli a čili a má intenzívnu dymovú chuť. Červíky sú vraj potrava budúcnosti, tak môžeme začať trénovať.

TREBA PÍSAŤ: Na virtuálnej laserovej klávesnici
Technológie sa miniaturizujú, gombíkové klávesnice z nich pomaly miznú, externé klávesnice so sebou nikto vláčiť nebude a tie, čo sa zobrazujú priamo na obrazovke, zavadzajú. Čo takto premietnuť ju rovno na stôl z malej škatuľky, ktorá sa dá zavesiť na kľúče? Cube Laser Virtual Keyboard je vlastne laserový projektor, ktorým možno klávesnicu premietnuť na akýkoľvek rovný povrch a aby bol dojem klávesnice dokonalý, vydáva aj zvuk, simulujúci ťukanie do nej. Má 63 klávesov, zoskupených tak, ako sme zvyknutí v počítači (QWERTY), je kompatibilná a cez bluetooth bezdrôtovo spojiteľná s iPhonom, Ipadom, smartfónmi a väčšinou laptopov, nabíja sa cez USB a vydrží 150 minút nepretržite písať rýchlosťou 400 úderov za minútu. Na internete kúpite túto klávesnicu v kocke za 180 dolárov.

TREBA NOSIŤ: Nepriestrelný diplomatický kufrík
Ak pri sebe nosíte naozaj veľmi cenné dokumenty, veľmi veľa peňazí alebo iných veľmi drahých vecičiek, potom určite máte aj na diplomatický kufrík Tegra-Lite Bulletproof Attaché od firmy Tumi. Stojí bratku šesťtisíc dolárov, váži päť a pol kila, takže to nie je nič pre padavky. Na celom svete z neho existuje len 28 exemplárov. Nepriestelný je podľa NIJ štandardu (presnejšie 0108.01, Threat Level I) a to vďaka panelom zloženým zo 65 vrstiev polypropylénovej termoplastovej zlúčeniny, ktorá sa používa aj na nepriestrelné vesty. Ako to už pri takýchto kufríkoch býva dobrým zvykom, má nielen zámok na číselný kód, ale i dvojité dno a putá na pripevnenie o ruku. A priehradku na iPad. Či sa iPad pri prípadnej prestrelke nepoškodí, to sme sa z popisu nedozvedeli.  

TREBA TANCOVAŤ: Bratislava je v pohybe aj na jeseň
Bratislava je už od nedele druhýkrát v tomto roku mestom tanca. Tanečníci z Česka, Ruska, Rakúska a Slovenska predvádzajú tvorbu mladých európskych choreografov. Dva týždňové workshopy ponúkajú študentom a profesionálom z oblasti tanca možnosť pracovať s renomovanými pedagógmi. Mariko Tanabe predstavuje svoj výskum v oblasti prepojenia tanca a Body Mind Centering, Davide Sportelli vyučuje súčasnú techniku. V pondelok tanečný súbor DOT504 spolu Teatr Novogo Fronta, ktorého predstavenia označuje kritika ako tanec na hranici, predvedú celovečernú inscenáciu o šialencovi Charlesovi Mansonovi, v sobotu a v nedeľu sa predstaví nastupujúca generácia tanečníkov z Katedry tanečnej tvorby HTF VŠMU a rakúskeho Konservatorium Wien Universität. Všetky predstavenia sa hrajú v Alternatívnom divadle elledanse, viac informácií o programe na abp.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite