Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dá sa čuchom zistiť metanol?

.časopis .lifestyle

Náš stály spolupracovník, chemik Peter Szolcsányi v rozhovore pre internetový portál .týždňa vysvetlil, čo sa deje v tele, keď sa do neho dostane metanol, či sa dá laicky rozoznať od etanolu a čo robiť, keď ho skonzumujeme. Tu je krátke zrhnutie.

.prečo ľudia pridávajú do bežného liehu metanol?
Nepoznám motiváciu tých zločincov, neviem si predstaviť, prečo to robia, ale bude za tým asi snaha zarobiť. Čím viac metanolu pridajú do konzumného liehu, tým menej etanolu, ktorý je zaťažený vysokou spotrebnou daňou, musia použiť.

.hovoríte, že sú to zločinci a robia to naschvál. Ja som si myslel, že metanol sa do predaja dostal náhodou.
To som si myslel pri prvých správach aj ja, pokiaľ sa nedostali na verejnosť informácie o obsahu metanolu v absolútnych hodnotách. Nie je možné, aby sa to obrovské množstvo, až 50 %, metanolu dostalo do fľašky normálnym procesom pri vypaľovaní kvasu. Pri ňom vždy vzniká malé množstvo metanolu, to je dané biochémiou procesu. Ale tu nejde o amatérsky vypálený produkt, ide o pančované liehy.

.čo by mal domáci palič slivovice vedieť, aby nevyrobil produkt, ktorý zabije?
Keď už to človek robí, mal by to robiť poriadne a rozumne. Metanol aj etanol sú molekuly chemicky veľmi podobné, bod varu pri normálnom tlaku má metanol 65 °C, etanol 78 °C. To je pri domáckej destilácii príliš malý rozdiel na to, aby sa dal odseparovať úplne stopercentne. Ak už teda páliť doma, odporúčam kúpiť kvalitné destilačné aparatúry, ktorých kľúčovým prvkom je teplomer. Ten napovie, či ešte tečie metanol, alebo už mi kvapká etanol. Paliči všetko to, čo odlejú predtým, ako sa dosiahne teplota 78 °C, nazývajú úkvap.

.koľko musí byť metanolu v litri, aby to bolo nebezpečné?
V každom bezpečnom legálnom alkohole je nejaké minimálne množstvo metanolu, ale bavíme sa o jednom percente a menej, s tým sa telo ešte vie vyrovnať, vie ho vylúčiť bez zdravotných následkov. Rozpätie toxicity je pomerne široké, ale veľmi zjednodušene možno povedať, že minimálna smrteľná dávka je gram metanolu na kilogram hmotnosti človeka. Osemdesiatkilového človeka môže zabiť 80 gramov metanolu, teda niečo medzi poldeci a deci. To nie je veľa. Stačí sedemdecka alkoholu, v ktorej je deci metanolu, zvyšok je etanol a voda. A už 5 ml je dosť na to, aby ste mali problémy so zrakom.

.ako zabíja metanol, čo sa pri ňom deje v organizme?
Telo sa snaží etanolu aj metanolu zbaviť veľmi podobným spôsobom, metabolizuje ich oxidáciou pomocou enzýmov. Enzým ADH spôsobí, že sa etanol zoxiduje na acetaldehyd, čo je už toxická molekula, ale nie natoľko, ako formaldehyd v prípade oxidácie metanolu. Acetaldehyd aj formaldehyd sú pomerne reaktívne molekuly, takže telo sa ich snaží rýchlo premeniť na niečo, čo v dobrej viere považuje za menej nebezpečné. Preto použije druhý enzým, ktorý acetaldehyd premení na kyselinu octovú, klasický ocot. Mimochodom, práve acetaldehyd je molekula, ktorá spôsobuje príznaky opice, že človeka bolí hlava, je mu na zvracanie, nie samotný etanol, ten len spôsobuje psychické príznaky. Kyselina octová sa potom vylučuje do moču obličkami. V prípade metanolu už samotný vzniknutý formaldehyd môže viac poškodzovať organizmus ako acetaldehyd. Pre svoju reaktívnosť má pomerne malý čas životnosti, veľmi rýchlo sa oxiduje až na kyselinu metánovú, známu aj ako mravčiu, to je tá, čo mravce používajú na ochranu pred predátormi.
Kyselina metánová je tou zabijackou molekulou, ktorá môže v oku poškodiť optický nerv a spôsobiť oslepnutie, ale aj veľmi rýchle prekyslenie organizmu, teda acidózu. Tá môže mať fatálne následky, pokiaľ pacient nemá rýchlu adekvátnu liečbu, dochádza k zlyhaniu organizmu. Ľudia, ktorí prežili otravu metanolom a nemuseli ani oslepnúť, však môžu mať podľa niektorých klinických štúdií nezvratné poškodenie mozgu. Postupom času sa u nich môžu prejaviť príznaky psychického charakteru, ktoré pripomínajú Alzheimerovu chorobu. Všetko závisí od dispozície pacienta, odolnosti, od dávky metanolu, od času, ktorý uplynul od požitia do medicínskej intervencie.  

.existujú nejaké testy, ako môže bežný človek v krčme zistiť, či sa v alkohole nenachádza metylalkohol?
Existuje množstvo komerčných produktov, len tak narýchlo som napríklad na internete našiel štandardný balíček, veľmi jednoduchý. Obsahuje predpripravenú ampulku s detekčnou chemikáliou, do ampulky sa pridá konkrétne množstvo alkoholu, ktoré chce človek otestovať na prítomnosť metanolu, pridá sa ďalšia chemikália, príde ku špecifickej reakcii, a pokiaľ tam niečo je, dôjde k zmene farby roztoku. To, do akej miery je tá zmena dramatická, si vie odčítať aj bežný konzument. Pokiaľ však v krčme nemáte so sebou takúto výzbroj a nevideli ste teplomer pri pálení, tak toho veľa nezistíte. Metanol má síce trochu nepríjemnejšiu sladkastú zatuchnutú vôňu, ale ten rozdiel je taký malý, že ani štamgasti po 25-ročnom usilovnom pití ho nemôžu byť schopní rozoznať. (Pozn. redakcie: Na našom portáli môžete vidieť, ako v senzorickej skúške obstál Eugen Korda.)

.ako sa dá podať pomoc človeku, otrávenému metylalkoholom, ak nie je poruke rýchla odborná záchrana?
Paradoxne, naozaj funguje, keď si človek v pravidelných dávkach, každú hodinu, dá rozumné množstvo čistého, nepančovaného etanolu. Ako som už spomenul, metabolizácia oboch alkoholov prebieha tým istým enzýmom ADH, ale etanol sa naň viaže 20-krát silnejšie ako metanol. Pokiaľ teda po otrave metanolom užijeme aj etanol, tak enzým ADH zrazu zamestnáme oxidáciou etanolu. Metanol v tele naďalej ostáva, ale veľmi pomaly sa začína obličkami vylučovať bez toho, aby sa oxidoval na formaldehyd a na kyselinu mravčiu. Enzým doslova oklameme a metanol má čas a šancu dostať sa z tela bez toho, aby nám ublížil.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite