Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

List do Teheránu

.časopis

Nebýva zvykom písať zo Slovenska rovno Najvyššej revolučnej kultúrnej rade Iránskej islamskej republiky a prezidentovi Ahmedínedžádovi. Kto píše takému adresátovi, musí mať silný dôvod. A tým teraz nie je všeobecná obrana Západu, a to ani v čase agresívnych protestov proti zrejme stupídnemu filmu, ktorý zosmiešňuje túto vieru a proroka Mohameda. Ale 84 slovenských akademikov a vysokoškolských pedagógov poslalo do Teheránu otvorený list, v ktorom žiadajú tamojšiu vládu o ukončenie prenasledovania ich kolegov a študentov za to, že patria k najväčšej náboženskej menšine v tejto krajine, k bahaistickému spoločenstvu.

Aj týmto sme sa zaradili medzi krajiny, ktoré sú vnímavé voči porušovaniu ľudských práv. Pochopiteľne, bolo by naivné očakávať, že ajatolláhovia si pod dojmom listu z Bratislavy vstúpia do svedomia. No božie mlyny melú aj pre nich pomaly a vytrvalo. Bahaistická viera je najmladšie svetové náboženstvo, ktorého dejiny sa začali písať v roku 1844. Jej zakladateľom bol Bahá´u´lláh z Teheránu vo vtedajšej Perzii. V Iráne predstavuje bahaistické spoločenstvo najväčšiu náboženskú menšinu. V tamojších väzniciach sa v súčasnosti nachádza viac ako sto ľudí, hlásiacich sa k tomuto spoločenstvu. Bahaizmus pritom hlása porozumenie, mier a jednotu medzi ľuďmi a náboženstvami sveta. No v Iráne sú považovaní za nepriateľov, špiónov Izraela.
Ak sa povie Irán, prvou asociáciou je strach z jadrovej bomby a zvažovanie útoku Izraela. Je tu ešte čosi. Iránska vláda ostatných vyše tridsať rokov systematicky odopiera právo na vzdelanie viac ako 300-tisícovej skupine obyvateľsva krajiny iba na základe ich príslušnosti k bahaistickému spoločenstvu. Skupinu desiatich statočných iránskych učiteliek vo veku od 17 do 57 rokov odsúdili v júni 1983 na smrť obesením za údajný zločin výučby náboženstva v duchu zásad bahaistickej viery. Nasledovala ich verejná poprava, ktorej sa mohli vyhnúť, ak by sa od svojej viery dištancovali. Neurobili to. Pripomína vám to niečo?
V rokoch 1978 až 1998 bolo v Iráne popravených približne dvesto bahaistov a viac ako tisíc ich uväznili. V auguste 1980 bez akejkoľvek stopy zmizla kompletná 9-členná Národná duchovná rada. Následne síce Rada zvolila nových členov, došlo však opäť k únosu a poprave ôsmich z nich. V roku 1980 bolo v krajine zabitých 24 bahaistov, o rok neskôr dvakrát toľko. V priebehu 80. rokov prišlo o prácu vo vládnych a vzdelávacích inštitúciách odhadom až desaťtisíc členov tohto náboženstva. Aj o tom je list do Teheránu, list oprávnene rozhorčený.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite