Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA VOŇAŤ: Ako sneh, november alebo ako olejomaľba
Niekto chce voňať ako z reklamy, niekto ako jeho idol a iná zas ako kolegyňa. A niekto chce voňať ako nikto iný. To je aj prípad tvorcu parfumov Christophera Brosiusa, ktorý opustil renomované newyorské značky a založil si vlastnú firmu: CB I Hate Perfume. Brosius, verný svojej neláske k parfumom, ktorými voňajú všetci ostatní, postupne vytvoril sériu 36 jedinečných vôní, odrážajúcich konkrétne spomienky, miesta a životné obdobia. A tak sú v jeho kolekcii vône pripomínajúce prírodné arómy či zákusky, ale aj špinu, sneh, jeseň, knižnicu, letnú kuchyňu, zafajčený dom, vinyl či dymiacu pušku. Zabalil ich do elegantne prostých fľaštičiek a predávajú sa od 65 do 275 dolárov.

TREBA UDRŽAŤ: Papier na čerstvé potraviny
Ľudia sa pomaly vracajú k živým, chemicky neošetrovaným organicky pestovaným potravinám z vlastnej záhradky či z farmárskeho trhu. Sú chutné a voňavé, ale nemajú takú nekonečnú trvanlivosť ako hypermarketové umeliny. Na pomoc prichádza zázračný svieži papier tzv. FreshPaper od americkej spoločnosti Fenugreen, v ktorého prítomnosti vydrží ovocie i zelenina dva až trikrát dlhšie svieža a krásna. Trik je v organickom materiáli, z ktorého je vyrobený a ktorý spomaľuje rast baktérií a plesní. Stačí ovocie či zeleninu položiť na papier a je to! Jeden hárok papiera vydrží až tri týždne. Papier je síce jedlý, radšej ho však po použití hoďte do kompostu. Vzorku 8 hárkov dostanete v Amerike za päť dolárov, cena balíka s 80 hárkami stojí 42,99.

TREBA POPÍLIŤ: Záhradné píliace čeľuste
Jesenné práce na záhradke sú tu, treba zrezať stromčeky, osekať kríky, popíliť konáre. Záhradné nožnice na to nestačia, na ručnú pílku treba hrubú silu a na elektrickú odvahu a zručnosť. Pilným domajším a poľným hospodárom by mohla prísť vhod JawSaw, čiže čeľusťová píla od firmy Worx, ktorou aj menej zručný a slabší záhradkár spíli aj 10 cm hrubý konár. V spodnej časti, ktorá vyzerá ako čeľuste, je malá elektrická pílka, ktorá sa uvádza do chodu a súčasne cvaká konár ako nožnice stlačením horného poriska. Keď leží konár na zemi, stačí na JawSaw zatlačiť vlastnou hmotnosťou. Netreba sa báť, že si odpílite prsty, treba len dávať pozor, aby ste si neprecvakli prívodový elektrický kábel. Na Amazone ich kúpite za 119 dolárov.

TREBA JOJOVAŤ: 5. ročník Slovenských yoyo majstrovstiev
Obyčajný smrteľník vie jojo akurát tak odvíjať a navíjať, dole a hore, ale aj táto detská zábavka sa v šikovných rukách môže stať priam žonglérskym nástrojom a hra vrcholovým športom. A samotný nástroj sa dá túnovať, podobne ako auto. Údajne sa s jojom hrali už starovekí Gréci, ale dnešné meno mu dali až v 18. storočí Filipínci – jo-jo znamená poď-poď. Hral sa s ním Ľudovít XVII. aj vojaci pred bitkou pri Waterloo. K svetovej špičke dnes patria Česi a Maďari. Ak chcete osobne spoznať slovenskú špičku, zájdite v sobotu v Bratislave do tanečného divadla Elledance, budú tam súťažiť začiatočníci i pokročilí, priamo vo finále skupiny 1A PRO bude aj Daniel Galbavý – Yoyo Majster Slovenska 2011.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite