Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

5 hviezdičiek Juraja „Medveďa" Marikoviča

.časopis .hudba

John Lenon, Yoko Ono: Double Fantasy (Geffen, 1980)

Dlhé roky, počas môjho teenage veku, som počúval výberovku Lennonových najväčších hitov, ktorá patrila mojim rodičom. Zdala sa mi dokonalá. Veľká učebnica songwritingu – dobré popové pesničky a zároveň silný message.
O niekoľko rokov neskôr, keď som si našiel cestu k platni Double Fantasy, som našiel ešte niečo viac. Koncept a aktuálnosť.
Album je rozdelený na dve polovice (piesne, ktoré zložil John, a tie, ktoré zložila Yoko). Pohľad do života rodiny, čo spolu žila v harmónii, narodil sa im syn Sean, ktorého spolu vychovávali. Lennon sa snažil nezopakovať chybu, ktorú spravil, keď sa nevenoval svojmu prvému synovi Julianovi, a tak sa stiahol z verejného života. Za ten čas (1975 – 1980) obaja poskladali piesne, ktoré zachytávajú ich pohľad na spoločné veci inými očami. Preto je idea albumu, kde sa striedajú piesne „muža”, ktorým kontrujú piesne „ženy”, taká zaujímavá a jedinečná. Na prvý pohľad protiklady, ktoré sa však vždy priťahujú a zapadajú do seba.
Jemné Lennonove melódie a pesničky z jeho pokojného životného obdobia striedajú nástojčivé, vyrušujúce a provokujúce, niekedy až zvukové koláže od Yoko. Dovtedy som jej umelecky moc neveril, jej spôsoby sa mi zdali príliš teatrálne. Svojím vkladom, ktorým prispela na tento album, ma okamžite presvedčila, že som sa mýlil. Neuveriteľne nadčasové piesne, ktoré predbehli 80's punk o pár rokov a girlpunkovú scénu súčasnosti o 20 rokov.
Osobne som vždy najviac oceňoval Lennonove skladby, ktoré neboli klasické love songy, ale tie, ktorými chcel osloviť ľudí s vecami a životnými názormi pre neho dôležitými (každý pozná Lennonove postoje proti vojne, za práva žien a pod). Paradoxne, mojím najobľúbenejším je album, ktorého inšpirácia vychádza z rodinného života, pokoja a spokojnosti, čo vyvracia názory mnohých iných autorov o tom, že skladať sa dá len v zlých časoch, keď človeka niečo trápi a chce to dať zo seba von.

Juraj Marikovič, zvaný Medveď, je gitarista skupín Para a Kasinos, v súčasnosti dokončujú svoj debutový sólový album.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite