Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Budúci viceprezident?

.časopis .týždeň vo svete

Keď v auguste Mitt Romney oznámil, že jeho kandidátom na viceprezidenta bude kongresman Paul Ryan, nebolo to pre Američanov úplné prekvapenie. Hoci sa predtým spomínali aj iné mená, Ryanov výber má svoju logiku.

Prítomnosť Paula Ryana definovala Romneyho kandidatúru ako konzervatívnu, orientovanú na kresťanského voliča. Ryan navyše vystupuje ako odborník na znižovanie deficitu a hľadanie rezerv, ktorými sa dajú riešiť rozpočtové diery. Oboje je v dnešnej predvolebnej Amerike pre voličov pravice zaujímavé.

.už nie je randián
Pre Romneyho je nesmierne dôležité, kto  Paul Ryan je a kým môže byť v tejto kampani pre neho. Paul Ryan je katolík, je spoločensky konzervatívny a často sa prejavuje aj ako fiškálny konzervatívec. Pre kresťansky zmýšľajúcich voličov predstavuje signál, že môžu s pokojným svedomím dať hlas Mittovi Romneymu – ktorý by bol prvým mormónom v prezidentskom úrade. Ak mal niekto z tzv. nábožnej pravice s Romneyho náboženstvom doteraz problém, Ryanova nominácia by mohla túto výhradu eliminovať.
Paul Ryan pochádza z Wisconsinu, jeho otec, právnik, má írske korene, jeho matka nemecké a anglické. Už na strednej škole bol aktívnym študentom. V dospievaní ho poznačila otcova smrť – mladý Paul našiel otca mŕtveho po infarkte. Krátko po tom sa k rodine prisťahovala stará matka postihnutá Alzheimerovou chorobou. Keďže Paul bol najmladší zo štyroch súrodencov, zostal doma ako posledný, kým ostatní už študovali na vysokých školách. Pomáhal teda pri opatere starej matky a jeho starší brat dnes spomína, že bol nútený dosť rýchlo dospieť. Paul, zrejme motivovaný aj neľahkými pomermi v rodine, sa na strednej i na vysokej škole prejavoval zodpovednejšie než iní spolužiaci. Uvedomoval si, že študuje len vďaka matkinej podpore a tiež vďaka sociálnym dávkam, ktoré po otcovej smrti dostával a ktoré mu rodina odkladala ako študijný fond.
Na Miami University vyštudoval Paul Ryan ekonómiu s politológiou. Tu sa zoznámil s dielami ekonómov ako August von Hayek, Ludwig von Mises či Milton Friedman. Na dlhší čas sa stal aj vášnivým prívržencom myšlienok Ayn Randovej, dnes sa však od celkového vyznenia randiánskej filozofie dištancuje. Kým Ayn Rand je preňho stelesnením ateizmu a príliš „obchodníckeho“ chápania ľudských vzťahov, za svoju myšlienkovú inšpiráciu označuje učenie katolíckej cirkvi a osobitne Tomáša Akvinského.

.zničí New Deal?
Keď sa hovorí o kongresmanovi Paulovi Ryanovi, často počuť slová „rozpočtový jastrab“. Majú znamenať jeho fiškálny konzervativizmus – Ryan vystupuje, najmä pred voľbami, ako prísny strážca štátneho rozpočtu, ktorý je odhodlaný zabrániť plytvaniu a rázne znížiť deficit. Toto je obraz Ryana, ktorý Romney dnes potrebuje predostrieť Američanom. Rovnako ho charakterizujú aj politickí protivníci, no tí jeho rozpočtovou prísnosťou skôr strašia. Podľa nich Ryan v role viceprezidenta spustí privatizáciu všetkých sociálnych programov, ktoré sú údajne istotou „drobného človeka“. Huffington Post napríklad uverejnil rozsiahly článok s názvom Ako by Paul Ryan zničil New Deal.
Ryan je predsedom rozpočtového výboru v Kongrese a zároveň autorom alternatívneho rozpočtového plánu, ktorý sa nazýva Path to Prosperity (Chodník k prosperite). Tento plán si dáva za cieľ riešiť katastrofálny stav amerických vládnych financií a ponúka konkrétne kroky, medzi ktorými sú pozoruhodné najmä škrty na strane výdavkov. Tým sa Ryan odlišuje od mnohých riešiteľov rozpočtového hlavolamu – nie je zástancom zvyšovania daní a zaťažovania občanov. Nielen preto, že si uvedomuje, že ťažko skúšaná ekonomika potrebuje nové pracovné miesta a nové obchodné príležitosti, pričom oboje sa pod bremenom vysokých daní vytvára veľmi ťažko. Aj preto, že je z princípu zástancom zmenšovania vlády a jej vplyvu na život Američanov.
Z tohto dôvodu ho ľavica neraz obviňuje, že neponúka zvyšovanie príjmov pre štát, že jeho návrhy na pomoc rozpočtu predstavujú v skutočnosti len utajené znižovanie daní, a teda že Ryan demoluje to, čo bolo v americkom systéme doteraz „sociálne“. Ryan oponuje, že nie je bezvýhradným odporcom štátom financovaných vymožeností. Je napríklad odhodlaný brániť existenciu systému Medicare, ale dodáva, že práve Obamova reforma financovania zdravotnej starostlivosti, známa pod pejoratívnym menom Obamacare, je pre Medicare najväčším ohrozením. (Kvôli fungovaniu Obamacare musia byť z Medicare presúvané finančné prostriedky, ktoré tam potom chýbajú.) Pritom Medicare je, ako hovorí Ryan, záväzkom Ameriky voči jej starým, chorým, najzraniteľnejším občanom.

.podporil TARP a dnes to ľutuje
Aby bolo úplne jasné, Ryan nemôže byť tak celkom miláčikom tej časti pravice, ktorá uznáva rozpočtovú disciplínu. Vo svojej politickej histórii má totiž zaznamenanú aj podporu prvého balíčka stimulujúcich opatrení, tzv. bailoutu, ktorým prezident Barack Obama v začiatkoch krízy vykúpil z najhorších finančných problémov veľké finančné spoločnosti. Obama vtedy argumentoval, že krach týchto firiem by bol pre Ameriku katastrofou a Ryan jeho argumentáciu prijal. Dnes aj Ryan uznáva, že tento balíček, známy pod skratkou TARP, bol z ekonomického aj politického hľadiska katastrofou omnoho väčšou. Výsledky megastimulu nepomohli ekonomike, naopak, podporili plytvanie a nezodpovednosť. A náklady naň budú daňoví poplatníci znášať ešte dlho.
V porovnaní s rozpočtovým návrhom prezidenta Obamu, ktorý, mimochodom, nepodporili ani len zástupcovia ľudu z Demokratickej strany, by bol Ryanov dnešný Chodník k prosperite pre Ameriku prínosom. Ak, samozrejme, dokáže tandem Romney&Ryan voľby vyhrať. Zatiaľ sú prieskumy verejnej mienky stále mierne priaznivejšie pre Obamu a Bidena.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite