Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chudoba je slabé slovo

.matej Gašparovič .časopis .týždeň doma

Rozhovor s Ivetou Tomkovou, štatutárkou Komunitného centra Rómov v Bánovciach, o útrapách miestnej minority.

.ako by ste vyhodnotili rómsku komunitu v Bánovciach?
Myslím si, že naši Rómovia zďaleka nie sú takí problematickí, ako sa to prezentuje. Najväčšie problémy sú s bývaním a zamestnaním. Nepáchajú trestnú činnosť. Tento rok tam bola jedna bitka medzi príbuznými, ale to je všetko. Keby nebolo vidieť, že sú Rómovia, tak ani nie je poznať, že ich tu majú.

.keď človek ide okolo tých troch panelákov, tak vidí, že tam bývajú Rómovia, ale za ich hranicou akoby neboli cítiť?
Len Róm pochopí, v akých útrapách žijú, ako sú denne ponižovaní, a to všetko vzniká preto, že je tu obrovská diskriminácia, ktorú nič nevyrieši, lebo je v ľuďoch, v génoch, v generáciách. Diskrimináciu nevyrieši ani Pánboh. Ľudia nás nerešpektujú, nezamestnajú, nerómske rodiny medzi seba neprijmú bývať rómsku rodinu. V osade žije v dvojizbovom byte 15- až 18-členná rodina. Chudoba je slabé slovo.

.ja som mal dojem, že je medzi nimi veľké percento zamestnaných ľudí.
Je ich veľa. Mnohí sú vo firme Gabor a ostatní na aktivačných prácach. Sama som mala výhrady proti tomu, lebo pracujú 4 hodiny, robia najšpinavšiu robotu a dostávajú 68 eur.

.v prvom rade to ukazuje na to, že tí ľudia sú schopní a ochotní pracovať.
Samozrejme. To nech si všetci uvedomia, že chcú skutočne pracovať, ale tento štát a ľudia im nedajú šancu.

.gabor je údajne jediný zamestnávateľ, ktorí je ochotný ich zamestnať, je to pravda?
Presne. Aj takto by som im chcela poďakovať. No naši ľudia sú veľmi zadlžení, majú veľa exekúcii, pobrali si nemalé pôžičky od nebankových subjektov. Preto sa nechcú zamestnať, lebo im to zoberú z príjmu a nedostali by ani toľko, čo majú teraz a nevyžili by. Veľa ich tak radšej robí načierno, lebo pracovití sú. Väčšina z nich pracuje, ale brigádne, u podnikateľov, kde peniaze dostanú denne na ruku.

.je to teda pre nich nevýhodné nastúpiť do normálnej práce.
Áno, oni si vedia spočítať, že ak pôjdu pracovať, najbližšie tri roky budú robiť len na pôžičky. Treba podchytiť najmä mladých a nezadlžených, ktorí pracovať chcú. Ľuboš Kmeťo vyzval primátora, aby sa v ostatných podnikoch zaručil, aby Rómov od vrátnice neposielali preč, ale aby ich vzali a vyskúšali. Primátor povedal, že sa pôjde prihovoriť, ale výsledok nie je žiadny.

.máte svedectvá, že nejaká firma neprijala Róma preto, že je Róm?
To sa nedá dokázať, lebo prísľub práce padne najprv po telefóne. Povedia im, že majú voľné miesta, ale keď prišli osobne a zistili, že sú Rómovia, povedali im, že majú obsadené. Mladí sa snažia, zamestnávajú a mnohí z nich robia aj mimo mesta. Mnohí pracujú aj v zahraničí.

.je tu aj prípad Františka Pihíka, slušná rodina, pracujúci otec...
...aj tak nemajú šancu byt získať a to len preto, že sú Rómovia. Náš primátor je jednoducho zaujatý. Nemám mu to ako dokázať, ale rozpráva tak. On s tým išiel do volieb, ľudia ho volili preto, že sľúbil, že mesto vyčistí od Rómov. Občas príde a začne nadávať na Rómov, že ich z tej ulice zmetie a dá to tam zrovnať so zemou. Vraj ich presunie inde, ale tomu neverím, lebo už dávno by mohol urobiť projekt, požiadať o peniaze z európskeho fondu, ale nič. Na čo čaká? Vytvoril komisie a terénneho sociálneho pracovníka, čo mu napísal pán Žaťko. My nevieme ani to, koľko peňazí na terénnych pracovníkov v skutočnosti dostali.

.čo by tej komunite pomohlo?
Zamestnanie a bývanie. Ak by som mohla, vzala by som mladých do 25 rokov, ktorí ešte nemajú záväzky a deti, na kurz jazykov a poslala ich stadeto preč. Tu bude Róm buď trpieť, alebo utečie. Tu nemá šancu prežiť, je denne ponižovaný, im sa nechce ráno zobúdzať. Deti trpia v školách, lebo už tam sú ponižované. Viaceré deti prešli z normálnej školy do špeciálnej nie preto, že by boli postihnuté, ale preto, že nerómske deti si ich nevšímali a ponižovali ich, veľmi zle sa tam cítili. Mnohí rodičia preložili svoje deti do špeciálnej školy len na podnet detí. Tam sú rovnocenní, poznajú sa, nik im nepovie: Ty si Cigán. Biele deti majú dešpekt vštepený od rodičov, je to zakorenené už v malých deťoch..gaš
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite