Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Smrť vo fľašiach
Česká republika zažíva šokujúcu vlnu otráv metanolom. Touto látkou sa ilegálne pančuje alkohol, ktorý svojim výrobcom a distribútorom prináša vyšší zisk. Metanol je v alkoholickom nápoji chuťovo nerozoznateľný, ani príznaky jeho požitia nie sú hneď odlišné od dôsledkov bežného alkoholu, časom však nastávajú vážne zdravotné problémy, poškodenie orgánov, v mnohých prípadoch smrť. Časť postihnutých, ktorí otravu prežijú, má nezvratne poškodený zrak.
Pred uzávierkou tohto čísla dosahoval počet českých obetí otráv 19 ľudí. Žiaľ, lekári ani polícia nevylučovali, že pribudnú ďalší. V nemocniciach totiž ležali pacienti postihnutí otravou a stav niektorých bol kritický. Väčšina prípadov otráv sa vyskytla na severe a juhu Moravy.
Ľudia, ktorí sa metanolom otrávili, ho vypili nič netušiac v pouličných prevádzkach, kde sa alkohol predáva „rozlievaný“ z veľkých balení, ďalší si kúpili fľaše, zrejme falšované a neokolkované. Podľa MF Dnes však existujú isté indície, že metanol sa nachádzal aj vo fľaši, kúpenej v tzv. kamennom obchode, ktorá bola dokonca okolkovaná. Obeťami jedu boli ľudia rôznych vekových a sociálnych skupín, muži aj ženy, zamestnaní, nezamestnaní aj dôchodcovia.
Česká polícia zatkla v súvislosti s týmito tragickými prípadmi niekoľko podozrivých. Šlo však väčšinou o distributérov pančovaného alkoholu, prípadne tzv. miešačov, ktorí alkohol pančovali, no boli údajne presvedčení o neškodnosti pridávanej suroviny. Polícia uvádzala, že má aj ďalšie stopy, ktoré už povedú ku zdroju jedovatej látky. Či sleduje možný zdroj, ktorý sa nachádza v Česku, alebo za hranicami, napríklad v Poľsku, nepotvrdila. V susednom Nemecku vydali varovanie pred kupovaním alkoholu z Česka.
Česká vláda reagovala vytvorením krízového štábu a  vystríhala občanov, že v prípade potreby nie je vylúčené zavedenie prohibície. Zákaz predaja tvrdého alkoholu skutočne prišiel, no vzťahoval sa len na pouličné predajne.
Toxikológovia uvádzajú, že ide o prvú sériu takýchto vážnych otráv približne po tridsiatich rokoch, doteraz sa podobné prípady hromadne vyskytovali skôr v Škandinávii či v Pobaltí. Riešenie situácie v Česku bude pravdepodobne trvať dlho. Skúsenosti zo Škandinávie totiž hovoria, že zásoby otráveného alkoholu zostávajú skladované – napríklad aj v domácnostiach – dosť dlho.
.mg

Demokracia über alles

To, aby v Európe naďalej platili dohodnuté pravidlá aj moc parlamentu, čo je podstata demokracie, strážia najmä dve nemecké inštitúcie. Prvou je nemecká centrálna banka a druhou nemecký ústavný súd. Ten schválil ústavnosť trvalého eurovalu. Stanovil však aj sprísňujúce pravidlá, ktoré dávajú moc nemeckému parlamentu. Ten musí schváliť každé navýšenie ESM.
.jd

Západný front

Situácia po rozhodnutí nemeckého ústavného súdu zostáva relatívne napätá. Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že rozpočet na budúci rok bude mať deficit pod 3 percentá HDP, ráta však s rastom 0,8 percenta, aj s reformou pracovného práva. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho zase ohlásil ďalšie kolo úsporných opatrení, zvyšujúce najmä odvody.
.jd

Labour áno

Vicepremiér britskej vlády Nick Clegg, predseda Liberálno-demokratickej strany, ani veľmi neprekvapil vyhlásením, že po ďalších voľbách by pokojne zvážil aj koalíciu s labouristami. „V dobrej viere by sme vstúpili do takých rokovaní,“ povedal v Cambridgei. Za týmto vyjadrením sú mocenské boje v libdem tábore, kde na čelo strany chce ísť ľavičiar Vince Cable.
.mg


Fed v akcii

Od americkej centrálnej banky sa tento krok čakal, odkedy jej šéf Ben Bernanke spomínal „netradičné metódy“ na oživenie hospodárstva. Minulý týždeň Fed oznámil, že skúpi ďalšie dlhopisy, a tak odštartuje už tretiu vlnu kvantitatívneho uvoľňovania – tlačenia peňazí do ekonomiky. Každý mesiac skúpi aktíva v hodnote cca 40 miliárd dolárov, najmä cenné papiere kryté hypotékami.
.mg

Holandsko volilo
Holandským premiérom bude zrejme opäť Mark Rutte. Vyhral so svojou liberálnou stranou WD parlamentné voľby. Na druhom mieste skončila labouristická strana, ktorá je tiež proeurópsky zameraná. Výsledok prekvapil – Holanďania sa uprostred eurokrízy obrátili k stranám, ktoré najmenej rebelujú proti Bruselu. Strana slobody Geerta Wildersa získala takmer o polovicu kresiel menej ako minule.
.mg


Benedikt XVI./
Pápež navštívil Libanon, oficiálna cesta sa začala v piatok a odohrala sa po našej uzávierke. Táto rozdelená arabská krajina, susediaca so Sýriou a Izraelom, je prevažne moslimská, žije v nej aj 40 percent kresťanov, čo je najvyššie percento na Blízkom východe.   

José Barroso/
Predseda Európskej komisie má o budúcnosti Európskej únie svoju predstavu. Pri výročnej správe o stave Únie vyhlásil, že treba vytvoriť „federáciu národných štátov“ so skutočnou menovou a ekonomickou úniou, v ktorej by členské štáty postúpili veľkú časť právomocí do centra.

Toru Hašimoto/
Populárny, ale tiež populistický primátor Osaky založil novú pravicovú stranu Za obnovenie Japonska. Strana sa deklaruje ako protrhová a hneď po jej založení sa k Hašimotovi pridalo sedem poslancov parlamentu. Očakáva sa, že v jesenných voľbách zohrá významnú úlohu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite