Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Učiteľský štrajk
Minulý štvrtok sa do ostrého štrajku učiteľov zapojilo až 100-tisíc ľudí, tvrdia to odborári. Štrajk podľa nich podporilo 86 percent základných a 70 percent stredných škôl, okrem toho aj 96 súkromných a dokonca aj 12 cirkevných škôl. Pritom odborári žiadali nedávno, aby sa zastavilo normatívne financovanie neštátnych škol, teda aby štátny rozpočet platil len verejné školy.
Ústrednou požiadavkou odborárov bolo zvýšenie tarifných platov učiteľov i nepedagogických zamestnancov minimálne o 10 percent, ako aj celkové zvýšenie rozpočtu pre školstvo. Vláda sa k štrajku správala rozpačito, očakávala pri svojom vládnutí skôr  odborársku podporu ako štrajkovanie. Premiér sa k štrajku ani nevyjadroval, ostalo to na ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi. Ten sa vie stotožniť s požiadavkami školských odborárov, ale „všetko sa odvíja od štátneho rozpočtu, od procesu konsolidácie a možností, ktoré Slovenská republika má“. Čaplovič je k odborárom ústretový, čo sa týka vzájomných rokovaní, ale očakáva od učiteľov „strpenie“. Jeho cieľom je dostať sa v horizonte štyroch rokov na úroveň 1,2 priemeru platu v SR.
Učitelia však nemajú veľa trpezlivosti a oprávnene argumentujú, že keď sa našli peniaze pre lekárov, tak by sa mali nájsť aj pre nich. Lekári však boli lepšie zorganizovaní, išli do kampane s profesionálnejšou PR kampaňou a s tvrdšími prostriedkami, keď mohli byť ohrozené aj životy pacientov. Učitelia síce nemôžu použiť až také tvrdé vydieranie, ale ak by častejšie nenastupovali do práce, skomplikovali by život mnohým rodičom, ktorí majú malé školopovinné deti. To sa môže odraziť aj na fungovaní ekonomiky a na zhoršovaní nálady voličov. Pre vládnuci Smer je to nová a nepríjemná skúsenosť. So štipkou škodoradosti treba dodať, že je načase, aby Smer ukázal svoje schopnosti aj v takejto vyhranenej situácii.
Verejnosť dokázala akceptovať požiadavky učiteľov a ozývali sa zväčša hlasy, ktoré poburuje nedôstojný status učiteľov. Na druhej strane nemožno celkom súhlasiť, že učitelia chcú zvýšiť všetky tarify a nevolajú viac po možnosti finančne odlíšiť dobrých učiteľov od slabých či neschopných. Na našich školách je totiž dosť učiteľov, ktorým nie je ani dôvod zvyšovať plat, a veľa je tam aj takých, ktorí by si zaslúžili zvýšiť o viac ako 10 percent. Táto debata je však najmä pre odborárov neprijateľná.
.eč, SITA

Proti partnerstvám

Požiadavky iniciatívy Niečo tu nepasuje prišlo minulý týždeň podporiť pred parlament viac ako dvesto ľudí. Iniciatíva zastupuje občianske združenia, ktoré nesúhlasia s návrhom SaS o uzákonení registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia. Iniciatíva, naopak, požiadala poslancov o prijatie ústavného zákona na ochranu manželstva ako zväzku muža a ženy.
.jm

Maďarič vs. televízie

Minister kultúry Marek Maďarič zaútočil na súkromné televízie Joj a Markíza. Vyčíta im vulgárnosť a tvrdí, že ponižujú ľudskú dôstojnosť a vedú pomyselnú kultúrnu vojnu proti občanom Slovenska. Podľa neho sa tieto médiá dopúšťajú „idiotizácie” spoločnosti. Minister chce preto predložiť legislatívu, ktorá by pritvrdila reguláciu súkromných vysielateľov.
.jm

Gorila spí

Vyšetrovanie kauzy Gorila sa ani pol roka po voľbách výrazne neposunulo. Vyplýva to zo správy, ktorú v parlamente predniesol minister vnútra Robert Kaliňák. Ten síce tvrdí, že vyšetrovací tím je najpočetnejší v histórii, polícia však doteraz neobvinila žiadnu konkrétnu osobu. Správa zaujala najmä opozíciu, ktorá Ficovi pripomenula, že pil v konšpiračnom byte Penty kolu.
.vag  

Zasiahne Interpol

Okresný súd vo Zvolene vydal zatykač na Egypťana Ahmeda Azaba, ktorý pred štyrmi rokmi uniesol syna Adama. Jeho matka a Azabova slovenská manželka Katarína už o pomoc požiadala aj šéfku diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonovú. Naša polícia aj súdy tvrdia, že vrátenie Adama komplikuje fakt, že Slovensko a Egypt nemajú uzatvorenú zmluvu o vydávaní osôb.
.vag

Zákonník práce

Robert Fico nazval novelu Zákonníka práce „zdravým kompromisom“ medzi odborármi, zamestnávateľmi a vládou. Povedal tiež, že základné myšlienky kódexu by sa mali stať predmetom ústavného zákona, aby tak často nepodliehali zmenám. Novelu kritizuje aj opozícia, lebo vraj prinesie vyššiu nezamestnanosť. Poslanec OĽaNO Jozef Viskupič povedal, že ak kódex prejde v tejto podobe, možno mu začať hovoriť „Zákonník práce na ochranu ľudí pred prácou“.
.lk


Ivan Gašparovič/
Prezident si myslí, že jeho nástupca by mal mať väčšie právomoci. Mal by mať  možnosť predkladať zákony a chodiť na  rokovania vlády. Gašparoviča  podporil aj Pavol Paška. Šéf SDKÚ Frešo si myslí, že táto iniciatíva môže súvisieť   s úvahami o prezidentskej kandidatúre Roberta Fica.

Radoslav Brzobohatý/
Rodák z Vrútok zomrel deň pred svojimi osemdesiatinami. Medzi najvýznamnejšie filmy, v ktorých hral, patrí film Ucho, Atentát a Všichni dobří rodáci. Smrť ho zastihla uprostred práce, stále hrával v divadle, vo filmoch aj v televíznych seriáloch.

Vaclav Mika/
Nový riaditeľ RTVS zlákal do verejnoprávnej televízie dvoch bývalých podriadených z Markízy. Do RTVS odchádza riaditeľ centra spravodajstva a publicistiky Tibor Búza aj šéfredaktor spravodajstva Lukáš Diko. Z Markízy príde aj šéfka analytiky a šéf techniky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite