Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA OCHUTNAŤ: Rastlinné kuracie mäso
Aj keď existuje množstvo úžasných originálnych zeleninových pokrmov, stále je veľa ľudí, ktorí nechcú jesť mäso, ale potrebujú, aby mali na tanieri tradičné jedlá, ktoré sa bez mäsa variť nedajú. Doteraz mali možnosť nahradiť ho len neveľmi vydareným dehydrovaným sójovým mäsom, ktoré pripomínalo viac granuly ako chutné stejky. Na americký trh však prichádza nový projekt Beyond Meat, v ktorom majú prsty spoluzakladatelia Twitteru. Ako prvý produkt, za ktorým sú roky výskumu vedcov z univerzít z Missouri a Marylandu, ponúkajú vegetariánske kuracie rezančeky. Podľa výrobcu sú mäkké, šťavnaté a chutné ako skutočné kuracie mäso, na fotkách tak aj vyzerajú, neobsahujú však žiadny zlý tuk, cholesterol, lepok, antibiotiká či GMO. Naopak, obsahujú proteín, izolovaný zo sóje, vlákninu zo sóje aj mrkvy.

TREBA UMÝVAŤ: Strčte klávesnicu do vody
Počítačová klávesnica je hotové semenisko baktérií a vírusov, podľa niektorých výskumov je to tam mnohonásobne horšie ródeo ako na špinavých verejných záchodoch. Existuje mnoho dezinfekčných prostriedkov, ale niet nad to, odplaviť všetku špinu čistou vodou. Doteraz sa umývateľné klávesnice vyrábali len pre špecializované pracoviská a boli veľmi drahé, teraz však Logitech predstavil klávesnicu K310, ktorú je možné utierať vlhkou handričkou alebo ju rovno ponoriť do vlažnej vody až do hĺbky 30 cm. Písmenká sú vytlačené tak, že ich umývanie len tak ľahko nezmyje, a vďaka odvodňovacím otvorom naspodku klávesnice voda rýchlo odkvapká. V USA sa už dá predobjednať za 39,90 dolárov, na európsky trh by mala doraziť v októbri.  

TREBA BYŤ V SUCHU: Ochranné návleky na topánky
Aj keď hlavná letná festivalová sezóna je za nami, ešte stále sa koná množstvo podujatí vonku, na lúkach, chatách a v záhradách, a tak by sa vám mohli zísť slušivé návleky na topánky menom Festival Feet. V prípade nečakaného dažďa, blata či ranej rosy, alebo nebodaj prvého snehu, nemusíte pri sebe nosiť gumáky. Svoje háklivé kožené či textilné topánky si môžete skryť do obalu, ktorý vôbec nevyzerá tak príšerne a neforemne ako návleky, ktoré sa používajú v nemocniciach, školách a múzeách. V žiarivej červenej, žltej alebo modrej farbe s teniskovou potlačou zahviezdite na každej párty babieho leta. Prípadne sa môžete inšpirovať tými nemocničnými modrákmi a použiť ich všade tam, kde sa musíte, ale nechcete vyzúvať.

TREBA TRADOVAŤ: 355. Radvanský jarmok
Údajne na tento jarmok chodil rád aj Juraj Jánošík. Teoreticky je to možné, keďže jeho história siaha do 17. storočia, keď dnešná mestská časť Banskej Bystrice Radvaň, ktorá bola vtedy samostatnou obcou, získala v roku 1655 právo na konanie jarmoku v deň narodenia Panny Márie. Kedysi bol základom tradičnej výmeny tovaru medzi obyvateľmi mesta a dediny, neskôr sa z poľnohospodárskych a remeselných produktov rozšíril aj na priemyselné výrobky. Dnes je Radvanský jarmok skôr kultúrnou a zábavnou ako obchodnou udalosťou, aj keď sa opäť vracia móda farmárskych trhov a remeselných výrobkov. V centre mesta od piatka do nedele nakúpite, najete sa i napijete a popri tom sa vyzabávate do sýtosti. Remeselníci, burčiak, kolotoče, folklórne súbory, divadlo aj world music. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite