Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Mišáka Strummera

.časopis .hudba

Davová psychóza: Kríza vedomia (1998)

U mňa má jednoznačne pať hviezdičiek kapela The Clash, preto je veľmi tažké vybrať iba jeden album a označiť ho že toto je TOP! To si mám vybrať London Calling a zabudúť na jednotku, Sandinistu, Combat Rock alebo Give Em Enough Rope? Nemožné!
Preto by som dal pať hviezdičiek albumu Kríza vedomia, tretej radovke slovenskej punkrockovej legendy Davová Psychóza. Kapela je v súčasnosti možno v agónii, preto ma veľmi potešila tohtoročná reedícia tohto albumu, ktorý okrem CD  vyšiel aj na vinyle.
Keď prídem domov z práce nasratý na celý svet, keď som šťastný, alebo sa chystám niekde na koncert, tak si pustím tento album. Sú to slová oblečené do hudby, ktorá to všetko povie za mňa. Sú to gitarové rify a názory, ktoré keď vidím naživo v klube, alebo si púšťam doma na gramofóne, ma nenechajú sa len tak ponevierať životom a nemyslieť vo vákuu, ktoré vytvára táto spoločnosť.
Od horiacej Európy bez ľudských práv, ktoré sú od nepamäti porušované cez prácu, proti ktorej nemám nič, sa pýtam: Čo cítiš,  keď vidíš, ako vytínajú stromy a padajú na cestu? Buď skromný a budeš bohatý – bez peňazí. Lebo tu je náš svet, nádherný svet. Tu je náš svet, materiálny svet, tak otvor dvere.
Žiť neznamená trpieť, ale je to boj o život. Ale načo miešať do života vlastné pocity? Radšej ukáž, čo si mi dnes kúpil, drahý. Môžete nám vziať naše životy, ale nemôžete nám vziať naše duše. Ako ohnivý kôň v búrke odlietam na inú planétu, kde nie sú žiadni politici, polícia, podvodníci. Ruky sú špinavé, srdcia studené a to, čo máme v sebe, to stále hľadáme.
Je to ilúzia, alebo realita??

Mišák Strummer je spevák punkrockovej skupiny Anonym Kids.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite