Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzie

.časopis .hudba

Of Monsters And Men: My Head Is An Animal (Universal)
Aj človeka, ktorý sleduje islandskú hudobnú scénu systematicky a dlhodobo, občas zaskočí to, ktorá z možstva skvelých ostrovných kapiel sa stane skutočne „veľkou" vo svete ‒ veď koho neprekvapil úspech takých protitrendových skupín, ako sú múm alebo Sigur Rós? Úspech Of Monsters And Men (v Nemecku platinová platňa, v Kanade a Belgicku zlatá, vrcholy hitparád v UK aj USA) je ešte prekvapivejší: ich radostné rozprávkové pesničky, v ktorých sa spieva o rozprávajúcich stromoch a priateľských drakoch, sú priame a jednoduché. Žiadne sofistikované vokály ako u Fleet Foxes, žiadna prešpekulovaná produkcia ako u Animal Colective, žiadna melanchólia ako u Bon Iver. Of Monsters sú presne to, čo počujete: mladí pesničkári s peknými hlasmi, schopní písať všade na svete fungujúce, číre, svieže hity. Žiadny skrytý „druhý plán". V ich prípade ten prvý úplne stačí.
3/5
.juraj Kušnierik

Panáčik: Záhrada
(Molon Records)
Hoci výpočet hudobných počinov Tomáša Moravanského alias Panáčika (texty, hudba, programming, spev, gitara, klávesy, bicie, videoart...) je viac než pestrý, najviac upútali novšie veci ako Lezie ti to na nervy či Teplo. Záhrada, ktorú nahral obklopený množstvom spoluhráčov, je konceptuálny album. V jeho centre sú odkazy na slovenské ľudové motívy zdarne preklopené do modernej podoby (Páslo dievča pávy s klipom evokujúcim Kubricka či fishy-fish skeč od Monty Pythonovcov), zasadené do ponurej, neurčito znepokojujúcej zvukovej temnoty a textovej morbídnosti (Ľalie). Silné veci vznikli aj spojením piana, elektroniky a huslí (Mydlo, Záhrada) a pochmúrna nálada môže skončiť v šialenej beznádeji, evokujúcej Ali Ibn Rachid (Čie sú to oči), no taktiež môže mať blízko k svojskej romantickosti (Studňa, Biele dievča). Pozoruhodná domáca vec s perfektným zvukom.
4/5
.matej Lauko

Arnaldo Antunes, Edgard Scandurra & Toumani Diabaté: A Curva Da Cintura
(Mais Um Discos)
Pojem „supergroup“ pôsobil novomódne v druhej polovici éry sixties. (Pamätám). A dnes? Anachronizmus. Preto mi album  A Curva da Cintura nadvihol obočie. Nahrala ho totiž nová „superskupina“. Traja hudobníci, ktorí ju tvoria, sú pojmami world music ‒ Toumani Diabaté z Mali,  hráč na africkom strunovom nástroji kora ( Taj Mahal, Björk ), Arnaldo Antunes z Brazílie, spevák, skladateľ (Tribalistas) a Edgar Scandurra, brazílsky gitarista.  Našťastie, nechytá ich častá potreba podobných skupín – onanovanie na nudných siahodlhých sólach. Naopak, kladú dôraz na komponované krátke piesne s priamočiarymi melódiami. Niektorým nechýba rozšafnosť (Meu Cabelo / Serge Gainsbourg).  Najviac ma však oblažili dve relaxačné „inštrumentálky“ s nádychom zvuku surfových gitár (Yacine, Neblina De Areia). Celkovo je to presvedčivá fúzia nespočetných žánrov z celého sveta.
4/5
.miro Potoček

Teenage Fanclub: Original Album Classics
(Sony Music)
Škótska skupina Teenage Fanclub je dnes legendou, a to nielen preto, že patrila medzi najobľúbenejšie skupiny Kurta Cobaina. Kapela, silno ovplyvnená The Byrds, Big Star a punkovými skupinami 60. a 70. rokov písala v deväťdesiatych rokoch minulého storočia nádherné melodické skladby, postavené na viachlasých harmonických vokáloch, ktorých ľahkosť a čistú krásu vyvažovali skreslené gitary. Nedávno sa v rámci série Original Album Classics
objavilo jej päť albumov v jednom boxe – od prelomového Bandwagonesque (1991) až po Howdy (2000). Paralela z dneškom by sa dala nájsť v hudbe súčasných amerických kapiel Fleet Foxes alebo Band Of Horses, no aj keď Teenage Fanclub milujú hrejivé kalifornské slnko, keďže pochádzajú zo škótskeho Glasgowa, v ich hudbe cítiť aj chladné upršané počasie.
3/5
.peter Bálik
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite