Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredná európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Mám Rusov rád. Ale nemám rád Rusko. Najmä to dnešné, zákerne diktátorské, mafiánske, niekde v hĺbke stále totalitné, to Rusko, z ktorého k nám v dnešnej putinovsko-medvedevovskej konštelácii nemôže prísť nič dobré. To neznamená, že k nám z Ruska nemôžu prísť dobrí Rusi, pretože tých je aj v dnešnom Rusku veľa. Problémom však je, že k nám prichádzajú a zrejme v omnoho väčšom množstve, aj zlí Rusi. Prichádzajú nielen so svojimi miliónmi a niekedy aj miliardami dolárov, ale aj so svojimi východnými spôsobmi. Tie spôsoby spočívajú v presvedčení, že kúpiť sa dá všetko, že demokracia a právo sú len škrupinky, polícia je neškodná, zákony ohybné a politici úplatní.

Samozrejme, dá sa tomu čeliť, ale na to potrebujeme silný, sebavedomý a fungujúci štát, neúplatných úradníkov a politikov, fungujúce súdy a vymáhateľné právo, ktoré platí pre všetkých.
Obávam sa, že nič z toho dnešné Česko ani Slovensko nemá, a preto sme prívalom Rusov ohrození v tom najpodstatnejšom – v našej slobode, v našom životnom štýle, ktorý si predsa len do istej miery zakladá na nejakej tej ľudskej slušnosti a dodržiavaní zákonov, v našej slobode, ktorá stojí a padá na tom, že naša demokracia je demokraciou skutočnou, nie ako v dnešnom Rusku len jej atrapou.
Preto nie som ani trochu nadšený tým, že Rusi nám už druhý rok vykrádajú to najlepšie z nášho hokeja do KHL. Slovenská liga je amputáciou Slovana do KHL z veľkej časti znehodnotená a dôsledky spoznajú slovenskí fanúšikovia už veľmi skoro. V Česku je to o niečo lepšie, Lev Praha nepožral zatiaľ hokejovú Spartu (z hľadiska sponzoringu a reklamy podobne dôležitú, ako je Sparta futbalová). Zatiaľ bude iba hrať v jej holešovickej hale. Čechov sa tam na prvý zápas Leva ktoviekoľko nehrnie, čo svedčí o tom, že český hokejový fanúšik má predsa len svoju hrdosť. Na rozdiel od toho slovenského, ktorý sa do Širokého arény ženie s nadšením tupej jalovice, že aj na Slovensku konečne uvidí svetový klubový hokej.
No nejde iba o pocity. Ako to už s Rusmi býva, sprevádza ich vstup na českú pôdu pachuť, ktorú po sebe zanechali v Poprade. Nezaplatené dlhy, nesplnené sľuby, mafiánske premenovávanie jednej firmy za druhou, len aby sa nemuseli plniť záväzky, to všetko navyše s posvätením od najvyššieho vedenia KHL, ktorému sa na tom nezdá nič čudné. K pôvodu peňazí, ktoré zo Slovanu robia alebo sa aspoň pokúšajú urobiť úspešný „ruský“ klub, stačí uviesť len jedno svetoznáme meno: Viktor Kožený. Podľa toho, čo dnes Kožený hovorí o vlastníkovi Slovana Jurajovi Širokom, to vyzerá, že tento „pirát z Bratislavy“ dokázal „piráta z Prahy“ okradnúť, a to je výkon, ktorý iste ľudia okolo KHL ocenili. No a že Širokému na zázemie jeho KHL tak prispeli Slováci zo svojich daní, z peňazí na štátne zákazky a z rozpočtu Bratislavy, to už je iba taký slovenský folklór, ktorý pripomína, že Rusko nie je od Slovenska zase až tak ďaleko.
Aj okolo pražského Leva sa motajú ľudia, ktorí sa dostali k niekoľkokrát vytunelovanej slávnej českej firme ČKD, ktorej majetkovú štruktúru nedokáže rozlúštiť ani česká BIS. Veď to, že jej vlastník je „neznámy“, priznáva aj generálny riaditeľ ČKD Group Jan Musil. Všetko vyzerá tak, že v pozadí podivného holdingu, ktorý je len tieňom najväčšej českej strojárskej firmy, sú tajomní Rusi, možno tí istí, ktorí boli za Levom popradským.
Hokej, táto česká výstavná skriňa, je však len kúskom zo skladačky. Tým ďalším môžu byť napríklad blížiace sa prezidentské voľby, v ktorých jeden z dvoch hlavných favoritov, expremiér Miloš Zeman, rozhadzuje ťažké milióny. A o tom, že ich pôvod je opäť v Rusku, si tu v Prahe čvirikajú aj vrabce na streche. Zeman, častý účastník konferencií na Rodose, ktoré sponzoruje Kremeľ, má zrejme podľa ruských plánov nahradiť na Pražskom Hrade ďalšieho českého rusofila Václava Klausa, ktorý iste na záver svojho prezidentstva dostane nejaký ruský metál od Putina. No a keď sa to podarí v Prahe, tak sa možno na Slovensku budete diviť, koľko peňazí bude zrazu mať na svoju kampaň Ján Čarnogurský. A učebnice raz možno budú písať: „Začalo sa to tým, že sa v Prahe a Bratislave hrala ruská hokejová liga.“ Pretože ničím iným tá slávna KHL nie je a nebude.

Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite