Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čínska (ne)spravodlivosť

.peter Kubovič .časopis .týždeň vo svete

Ku Kchaj-laj, manželka zosadeného vysokopostaveného čínskeho politika Po Si-laja, bola minulý mesiac odsúdená za vraždu britského podnikateľa Neila Heywooda. Podľa viacerých médií bol tento proces naaranžovaný tak, aby zakryl vážnejšie zločiny. Ku a jej manžel údajne v spolupráci s Heywoodom obchodovali s ľudskými orgánmi a s mŕtvymi telami politických väzňov.

Ku Kchaj-laj bola v procese desaťročia odsúdená na podmienečný trest smrti, s odkladom na dva roky. Takýto trest býva takmer vo všetkých prípadoch neskôr zmiernený a odsúdenec dostane maximálne doživotie. Je nápadné, že na čínske pomery ide o mierny trest, keďže v Číne je bežnou praxou za úkladnú vraždu vymerať priamo trest smrti.
Ďalšou pozoruhodnou skutočnosťou je, že Ku sa na jedinom pojednávaní v nezvyčajne krátkom procese k vražde priznala. Zároveň tvrdila, že Heywood sa vyhrážal jej synovi pre nezhody v ich spoločnom obchode, a tak ho v obavách o synovu bezpečnosť v novembri minulého roka otrávila. Toto bol aj oficiálny dôvod zhovievavého trestu.

.zinscenované priznanie
Viaceré médiá si však nemohli nevšimnúť podozrivý priebeh procesu, počas ktorého Ku doslova nahrávala na smeč prokurátorovi a sudcovi. Na záver po vyhlásení verdiktu svoj trest s nevídanou pokorou prijala a označila za spravodlivý.
Podľa informácií z interných kruhov komunistickej strany bolo priznanie obžalovanej zinscenované priamo v spolupráci s čínskymi vládnymi autoritami. Cieľom bolo zakryť skutočný motív zločinu: umlčanie Neila Heywooda, ktorý začal rozprávať nepovolaným osobám o špinavých obchodoch Ku a jej manžela s orgánmi politických väzňov. Šlo najmä o orgány odoberané prenasledovaným prívržencom hnutia Falun Gong, ktorých sú v čínskych väzeniach státisíce.
Telá, s ktorými Ku obchodovala, pochádzali predovšetkým z väzníc z provincie Liao-ning. Nad touto provinciou mal politickú moc práve nedávno zosadený vysokopostavený komunistický funkcionár Po Si-laj, inak manžel odsúdenej Ku.
Takéto odhalenie však nechceli čínske autority riskovať. A tak spolu s Ku dohodli spôsob, ako sa verejnému prepieraniu zločinnosti na najvyšších vládnych miestach vyhnúť a celú vec rýchlo zamiesť pod koberec. Za spoluprácu pri tomto scenári dostala Ku mierny trest.

.nie je to obetný baránok
Objavil sa názor, že Ku Kchaj-laj je len obeťou politických sporov v strane, konkrétne intríg, ktoré sú namierené voči jej manželovi Po Si-lajovi. Ten je v súčasnosti odstavený zo svojich funkcií a podľa oficiálnych zdrojov prebieha jeho vyšetrovanie pre údajnú korupciu.
Po Si-laj si svoje stranícke postavenie získal najmä vďaka tomu, že aktívne podporoval vládnu politiku prenasledovania prívržencov meditačnej praxe Falun Gong, prenasledovania, ktoré sa začalo ešte v roku 1999. Za svoju lojalitu bol odmenený rýchlym postupom z pozície starostu v meste Ta-lien na vrchné priečky komunistickej strany.
Práve toto jeho angažmán sa mu stalo osudným. Nie však preto, že by ho komunisti chceli potrestať za brutálne zaobchádzanie so zadržanými vo väzniciach, ktoré mal pod kontrolou.
Išlo skôr o to, že jeho blízky spolupracovník Wang Li-ťün, ktorý na jar toho roku utiekol na americkú ambasádu, údajne odovzdal Američanom dôkazy o kriminálnom pozadí Po Si-laja. Následne bol Po odstavený zo straníckych pozícií, pretože jeho nelegálne aktivity predstavujú vážne ohrozenie imidžu vládnej strany.
Proces, vedený proti Ku a jej manželovi, teda nie je ani tak výsledkom toho, že v komunistickej strane získali politickú prevahu jeho protivníci, ale skôr o tom, že strana sa chce za každú cenu vyhnúť odhaleniu ich vážnejších zločinov. Odhalenie by totiž pripravilo o moc nielen politických protivníkov Po Si-laja, ale mohlo by otriasť samotnými základmi strany, a to nikto nechce riskovať.
Hovorí sa, že ešte začiatkom roka bol Po Si-laj vážnym kandidátom na najvyššie stranícke pozície. O ich obsadení sa rozhodne túto jeseň pri odovzdaní moci novému čínskemu prezidentovi. Po možno kandidátom bol, ale teraz o svoje šance prišiel. Jedným z jeho najväčších oponentov v zákulisí vysokej čínskej politiky je súčasný premiér Wen Ťia-pao, ktorý viackrát vyhlásil, že Po Si-laj je pre stranu neprijateľný.
Prečo je to tak? Po momentálne v zahraničí čelí viac ako desiatke žalôb za účasť na genocíde proti Falun Gongu, a to z neho nerobí práve najlepšieho reprezentanta Číny – tej Číny, ktorá podľa vyhlásení komunistických politikov robí veľké pokroky na poli rešpektovania ľudských práv.
Z týchto faktov sa dá odhadnúť, že ťaženie proti Po Si-lajovi zďaleka nie je len obyčajným bojom o moc medzi straníckymi frakciami, ale skôr bojom o prežitie čínskej komunistickej strany ako takej.

.pomýlené chvály
Neraz počuť, že ľudia sa pozitívne vyjadrujú na adresu čínskeho súdnictva. Považujú ho za funkčné, keďže údajne neváha tvrdo potrestať vrahov a skorumpovaných politikov aj trestom smrti. Myslia si, že čínska justícia je tvrdá, ale spravodlivá. Žiaľ, je to celkom inak.
Každý, kto naozaj vie niečo o čínskej justícii, musel počuť výroky predsedu čínskeho najvyššieho súdu, ktorý povedal, že súdy a právo musia v prvom rade slúžiť strane. A nebolo to povedané v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, ale v treťom tisícročí.
Ten, kto obhajuje tvrdú „spravodlivosť“ čínskych súdov, tiež určite videl, ako pred médiá policajti predvedú odsúdencov pred popravou. Tí majú vždy okolo krku ovinuté biele šály. Načo sú? Aby zakryli tenký oceľový drôt, ktorý drží policajt, stojaci za ich chrbtom, okolo hrdla odsúdeného – len pre prípad, že by odsúdenec chcel nejako verejne spochybniť „spoľahlivý a správny“ verdikt súdu.
Tak prečo teda čínski komunistickí lídri nevyužili túto svoju moc, ktorá nemá problém takmer kohokoľvek zbaviť života, na potrestanie vrahyne Ku Kchaj-laj, alebo jej manžela, podozrivého z korupcie? Alebo, ak ich naozaj chceli odstaviť z politických dôvodov, prečo ich jednoducho navždy neumlčali?

.odmena za mlčanie
V súčasnej čínskej histórii je predsa viacero prípadov, keď bývalí vysokí funkcionári, ktorí prehrali svoj boj o moc v strane, jednoducho „zmizli“. Alebo si pripomeňme prípad z roku 2007, keď bol syn bývalého člena politbyra, Wu Kuan-čenga, nájdený zavraždený – táto dodnes nevyriešená vražda mala pravdepodobne slúžiť ako varovanie pre mocného politika.
Viacero komentátorov si teda myslí, že za procesom s Ku musí byť nejaký obchod a silný vnútrostranícky záujem. Zdroje blízke Ku Kchaj-laj hovoria práve to, že jej mierny trest bol odmenou od politikov za to, že mlčala o pozadí prípadu. Keby totiž prehovorila, spôsobila by celej komunistickej strane nielen vnútroštátny, ale aj medzinárodný škandál.

Článok bol prevzatý z Epoch Times
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite