Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Ach, tie fondy
Tri krajiny – Island, Lichtenštajnsko a Nórsko – žiadajú Slovensko, aby vrátilo viac ako šesťstotisíc eur, ktoré získalo z Nórskych fondov na výstavbu športového areálu v Senci. Dôvodom je, že pri čerpaní týchto prostriedkov malo dôjsť k podvodu. Úrad vlády, ktorý čerpanie z Nórskych fondov koordinuje, podvod potvrdil. Problém vznikol pre sumu 62-tisíc eur, ktorú mali previesť dodávateľovi, peniaze však boli vybraté v hotovosti. Podľa Úradu vlády realizátor projektu ŠK SFM Senec predložil o celej transakcii nepravdivý bankový výpis. Úrad už v súvislosti s tým podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu. „Napriek tomu, že kontrola zistila problém len pri sume 62-tisíc eur (ostatné prostriedky boli podľa kontroly použité účelne), donorské krajiny na základe medzinárodných dohôd žiadajú vrátenie celej sumy,“ píše sa v stanovisku Úradu vlády.
Predstavitelia ŠK SFM Senec sa obmedzili len na vyhlásenie, že výbor občianskeho združenia ŠK SFM Senec v roku 2008 poveril svojho podpredsedu Miroslava Moravanského zodpovednosťou za realizáciu celého projektu. „V zmysle projektu boli vybudované tri tenisové kurty s umelou trávou a jedno futbalové ihrisko s umelou trávou a osvetlením. Viac k celej situáciii ŠK SFM Senec nevie uviesť,“ povedal pre médiá predseda klubu Alexander Matlák.  K celej kauze sa vyjadril aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa neho ju netreba dramatizovať a vyvodzovať na základe nej ďalekosiahle závery, keďže podobné podvody sa vraj vyskytujú v každej krajine, ktorá čerpá peniaze z rôznych podporných fondov.
Svoje problémy s fondmi má aj jeho vládny kolega, minister školstva Dušan Čaplovič. Ten minulý týždeň oznámil, že pre chyby pri čerpaní peňazí z eurofondov z operačného programu Vzdelávanie bude musieť Slovensko vrátiť päť miliónov eur. Chyby sa stali v rokoch 2008 až 2010 pri projektoch v réžii Štátneho pedagogického ústavu a Ústavu informácií a prognóz školstva. Problémom mali byť najmä projekty, ktoré zabezpečovali počítače a výpočtovú techniku pre školy. „To všetko už bolo použité a dostalo sa do škôl, lenže nám to EÚ neuznala ako oprávnené výdavky a na základe toho, že sme mali tento program pozastavený, vyčíslili po ťažkých rokovaniach vratku spolu päť miliónov eur, ktoré musí vrátiť štát,“ informoval Čaplovič.
.jm

Bez práce

Protestný pochod zamestnancov firmy Slotex Fashion sa konal vo Vranove n. Topľou. Taliansky investor dal výpoveď 180 zamestnancom a navyše im dlhuje mzdy za tri mesiace. Poisťovniam dlhuje 800-tisíc eur. Spoločnosť prišla na Slovensko v roku 2008, a teraz zrejme výrobu preniesla do inej krajiny. Postupom verejných orgánov v tejto kauze sa zaoberá aj ombudsmanka Dubovcová.
.eč, SITA

Rezignovali

Trnavský administrátor Ján Orosch, ktorý spravuje diecézu po odvolaní Roberta Bezáka, prijal rezignáciu piatich dekanov, ktorí ju sami ponúkli. Orosch ich však ešte ponechal vo funkcii až do vymenovania nástupcov. Nových dekanov dosadil arcibiskup Bezák po svojom nástupe v roku 2009. Niektorí sa aj verejne vyjadrili, že svoju rezignáciu po odvolaní Bezáka považujú za vec svedomia.
.eč, SITA

Figeľa preveria

Sporný titul PhD., ktorý udelila predsedovi KDH Jánovi Figeľovi Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, preverí bývalá poradkyňa Dušana Čaploviča Marcela Gbúrová. Tá je totiž šéfkou pracovnej skupiny Akreditačnej komisie pre spoločenské a behaviorálne vedy, pod ktoré patrí odbor sociálna práca. Práve z neho si Figeľ v roku 2007 spravil doktorát.
.vag

Sudkyňa je čistá

Banskobystrickú sudkyňu Miriam Sninskú oslobodil súd spod obžaloby z účasti na prijímaní úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Jej bývalý partner Viktor Grigel si pýtal od rôznych firiem úplatky vo forme zvyšovania faktúr za stavebné práce na domoch, ktoré spravoval. Peniaze nebral v hotovosti, ale vo forme zateplenia domu, ktorého majiteľkou je Sninská.
.vag

Nová daň

Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií vymyslel novú daň na autá. Navrhuje registračnú daň vo výške 31 eur pri autách s výkonom do 33 kW, a tá by ďalej progresívne rástla. K tomu by sa pridala cirkulačná daň, ktorá by vodičov stála od 10 do 539 eur ročne a závisela by od výkonu motora. Inštitút predpokladá, že opatrenie by prinieslo štátu navyše asi 65 miliónov eur. No minister financií Peter Kažimír oznámil, že o zavedení novej cirkulačnej dane neuvažujú.   
.lk

 
Andrej Kiska/
Podnikateľ a zakladateľ projektu Dobrý anjel chce kandidovať za prezidenta. „Časom som pochopil, že charita má svoje limity,“ vyhlásil. Chce byť občianskym kandidátom, ale neodmieta podporu strán. SAS, o ktorej sa uvažovalo, že Kisku podporí, zatiaľ mlčí.

Iveta Radičová/
Bývalá premiérka vyhlásila, že nebude kandidovať v prezidentských voľbách 2014. Radičová tvrdí, že politika v nej zanechala negatívnu stopu. Vzhľadom na to, že v dôležitej veci už viackrát zmenila názor, si však treba na definitívne stanovisko počkať.

Miroslav Šatan/
Slovan Bratislava podpísal ročnú zmluvu s bývalým hráčom NHL a exkapitánom slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslavom Šatanom. Ten by mal byť výraznou posilou Slovana v KHL. V prvom zápase s Donbassom Doneck, ktorý mužstvo prehralo 2:4, ešte nehral.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite