Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA TLAČIŤ: Okamžité fotky z polaroidu
Bola to taká imidžová záležitosť v 70. rokoch minulého storočia. Museli ste mať príbuzného aspoň v Amerike, aby sa k vám ten divotvorný fotoaparát Polaroid SX-70, ktorý vytvorené snímky sám vyvolával na špeciálny papier so svetlocitlivým materiálom, dostal. Fotky štvorcového tvaru, smrdiace po ustaľovacej vodičke a čudesných farieb, ktoré po čase vybledli či zmutovali na ešte čudesnejšie. Značka Polaroid vstáva z mŕtvych a plne využijúc moderné digitálne technológie predstavila teraz nový kompaktný fotoaparát s označením Z2300, ktorý v sebe ukrýva i malú tlačiareň na fotografie. Tá technológiou ZINK Zero Ink dokáže vytlačiť jednu fotografiu o rozmere 7,6 x 5 cm do minúty. Či sa to uchytí v čase mobilov a sociálnych sietí, je dosť otázne, skôr to bude zase len taká raritná frajerina ako kedysi.

TREBA SA HRAŤ: Anatomický gumený medvedík
Ak ste v Bratislave navštívili nedávno otvorenú výstavu Human body s plastinovanými mŕtvymi telami (viac sme o tejto technológii i ďalšom nakladaní s telami písali v týždni 45/2010 v článku Nebožtíci žičia vede) aj so zvedavým dietkom, fascinovaným ľudskou anatómiou, možno sa teraz dožaduje nejakej anatomickej hračky. Práve takú vytvoril americký dizajnér Jason Freeny. Farebné hračky Gummi Bear Anatomy v priesvitnom obale ponúkajú rozoberateľnú kostru, mozog aj vnútornosti medvedíka. Dajú sa kúpiť na amerických portáloch Yoyamart and Pylones-USA v sekcii výchovných hračiek za 40 dolárov. Prečo by si vaše dieťa malo skladať nejaké nudné lego, keď si už môže cvičiť anatomické zručnosti, ktoré jedného dňa dobre zužitkuje pri štúdiu veteriny či možno i medicíny?

TREBA SLEDOVAŤ: Víno sa rodí vo vinohrade
Začína sa obdobie vinobraní a na mnohých miestach Slovenska, zvlášť toho južného, sa nevyhnete bujarým slávnostiam, klobáskam, nebezpečnému mladému burčiaku a opilcom, čo nezvládli konzumáciu. „Deň vo vinohradoch“ je však celkom iné podujatie. Komorné, tak trochu turistické a plné príjemných osobných stretnutí s ľuďmi, ktorí vlastnými rukami obrábajú viniče a vedia, ako sa začína cesta malokarpatského vína do sveta. Od Rače až po Suchú nad Parnou treba v sobotu poobede pobehať vinohrady, ktorých najväčším bohatstvom je ich žulové podložie. Pôda plná kamenia, nevhodná pre iné plodiny, je ako stvorená pre vinič. Priamo tam, kde sa rodí, môžete ochutnať rôzne odrody hrozna, typické pre túto oblasť, z neho vyrobený tohtoročný burčiak i minuloročné vínko. Vstupenky i viac informácií získate na mvc.sk.

TREBA BYŤ IN: Bratislavský módny koniec týždňa
Cez víkend sa Bratislava stane Mekkou módy, síce nie svetovej, ale minimálne tej slovenskej. Na nábreží pri centre Eurovea bude postavený luxusný stan pre 600 ľudí, v ktorom sa predstavia známi slovenskí módni návrhári, medzi nimi aj Fero Mikloško, Marcel Holubec W., Jana Gavalcová, Petra Póorová či českí dizajnéri Libor Komosný, Petra Balvínová a Mirka Talavašková. V stane sa predstavia aj luxusné svetové značky ako Balenciaga, Laboutin či Dior. Kolekcie návrhárov sa budú okrem hlavného móla prezentovať aj v priestore fashion showroomu (Sklad č.7). Ten bude zároveň slúžiť ako predajná galéria a miesto pre ďalšie sprievodné akcie, spájajúce návrhárov, obchodníkov a konečných zákazníkov, ktorými sa chcú organizátori priblížiť zahraničným týždňom módy v Miláne, Londýne či Berlíne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite