Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hľadanie práce je práca

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Nebudeme vám radiť, ako sa obliecť na pracovný pohovor, ani vysvetľovať, čo je to motivačný list a ako písať životopis. To všetko budete potrebovať až vo chvíli, keď budete vedieť, kam ísť. Ako to miesto nájsť?

Prísť o prácu nie je príjemné, a to ani v prípade, že ste dostali slušné odstupné a poctivo ste si platili odvody do Sociálnej poisťovne, takže nezostanete zo dňa na deň úplne na suchu. Aj keď to nemusela byť práve práca vašich snov, o ktorú ste prišli, aj keď sa tešíte, že ste sa zbavili ubíjajúcej rutiny, tyranského šéfa či lenivých kolegov, aj keď je kríza, pracovný trh je dynamický a pracovné miesta aj celé firmy vznikajú a zanikajú ako na bežiacom páse, pocit neúspechu a osobného zlyhania môže rozložiť aj veľmi sebavedomého a šikovného človeka. Dajte si preto pár dní pohov na prípadnú sebaľútosť, veľké domáce upratovanie a bohapusté leňošenie, ale príliš to nepreťahujte, pretože každý ďalší deň ničnerobenia bude vaše sebavedomie tlačiť nižšie a nižšie a vašu akcieschopnosť čoraz viac paralyzovať. Nehovoriac o klesajúcej cene na trhu práce.  
Na Úrad práce sa musíte dostaviť do ôsmich dní, berte to teda tak, že od tej chvíle sa začína vaša nová zodpovedná práca, zaberajúca osem hodín denne, a tou je aktívne hľadanie si práce a príprava na ňu. Nie, nemáme tým na mysli hľadanie niekoho, kto vám dá raz za mesiac pečiatku na formulár pre úradníka, že ste boli niekde na pohovore, a za veľmi akčné nepovažujeme ani prezeranie násteniek na Úrade práce, keď sa tam raz za mesiac povinne dostavíte, aby ste neprišli o podporu. Aké sú teda vaše možnosti?

.záchranné siete okolo vás
V prvom rade sú to sociálne siete, nie tie virtuálne, ale tie skutočné. Príbuzní, spolužiaci, priatelia, ale i bývalí kolegovia či obchodní partneri. Tí všetci môžu vedieť o voľných pracovných miestach v ich bezprostrednom okolí. Zavolajte im, pošlite mail, vyhľadajte ich osobne a dajte im vedieť, že si prácu hľadáte. Nespoliehajte sa na to, že sa vám ozvú sami, že o vašej situácii vedia. Pýtajte si od nich kontakty na ďalších ľudí, ktorí by mohli potrebovať niekoho s vašou kvalifikáciou. Pripravte sa na to, že väčšina kontaktov bude nepoužiteľných, aj na to, že k práci vás môže doviesť úplne náhodný kontakt a vy dopredu nikdy nemôžete vedieť, ktorý to je.  
K aktívnemu hľadaniu práce patrí aj oprášenie dlhšie nepoužívaných jazykových znalostí, vedomostí a zručností, absolvovanie kurzov a školení, rozvíjanie pracovných aktivít, ktoré ste doteraz brali len ako okrajové a doplnkové. Dôležité je aj aktívne pestovanie koníčkov – ak ste nejaký zanedbali, tak je čas ho oprášiť. Stretávajte sa s ľuďmi, angažujte sa v charite a pomáhajte tým, čo sú na tom ešte horšie, ako vy. To všetko vám pomôže udržať sa v pracovnom tempe, činorodosti a neklesať na duchu. A môže to priniesť ďalšie kontakty a dokonca i pracovné príležitosti.
Popri živých ľudských sieťach rozhodne netreba podceňovať ani tie virtuálne. Pri hľadaní práce môžu výrazne pomôcť tie profesijné, ako je napríklad Linkedin. Podobá sa trochu na Facebook, ale používajú ho najmä tí, čo prácu hľadajú, ponúkajú aj sprostredkúvajú, personalisti a spoločnosti, ktoré kvalitných ľudí aktívne vyhľadávajú a to doma i zo zahraničia. Vytvoriť si sieť profesijných kontaktov na Linkedine je beh na dlhšiu trať, ak však pracujete v oblasti médií, PR, IT či telekomunikácií, už tam asi svoju pracovnú vizitku máte dávno vytvorenú bez ohľadu na to, či práve prácu hľadáte, alebo nie.

.internet je obojsmerná cesta
Tak ako kedysi človek hľadajúci prácu otváral noviny a krúžkoval si v nich inzeráty, dnes jeho prvá cesta vedie na internetovú podobu inzerátov – na portály s pracovnými ponukami. Najznámejšia je profesia.sk, ale sú aj ďalšie, kariera.sk či topjobs.sk, aj portál Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny upsvar.sk má sekciu s aktuálnou ponukou pracovných miest. Netreba však zastať len na týchto agregačných portáloch. Sami si priamo vyhľadajte stránky firiem, v ktorých by ste chceli pracovať, a ak aj na stránke z rôznych dôvodov nemajú ponuku voľných miest, určite tam nájdete potrebné kontakty. Prečo by mali mať záujem o nového človeka, keď nič neinzerujú? Možno na to nemajú, inzerujú inde, prípadne ešte len uvažovali o uverejnení inzerátu. Možno na mieste, kam sa hlásite, pracuje problematický človek, takže oficiálne hľadať nikoho nemohli, možno sa vám ozvú až o mesiac-dva, keď sa nečakane pozícia uvoľní alebo budú chcieť vytvoriť novú. V každom prípade šikovní, motivovaní a proaktívni ľudia sa pozdávajú každému múdremu zamestnávateľovi, preto by vaším základným cieľom pri tomto hľadaní a oslovovaní firiem malo byť, aby ste sa dostali ku kompetentnému človeku na osobný pohovor.  
Nezabúdajte tiež, že internet je obojsmerná cesta a tak, ako si vy môžete vyhľadať rôzne informácie o firmách, môže si aj firma hľadať na internete informácie o vás, najmä ak sa nehlásite na miesto pokladníka do supermarketu ale na vyšší manažérsky post. Až 40 % amerických zamestnávateľov si uchádzača, ktorý im pošle životopis, cez internet preklepne. O slovenských zamestnávateľoch takýto prieskum nemáme, neprehlúpite však, ak si budete dávať pozor nielen len na to, čo o sebe bezstarostne dlhé roky zverejňujete na facebooku, na blogoch či v internetových diskusiách, ale napríklad aj na to, čo sa o vás dá nájsť na internete pozitívne. Je vždy trochu podozrivé, ak o vás nenájdu nikde absolútne nič, ani len výsledkovú listinu z okresného preboru v nohejbale či v pečení štrúdle.
Okrem novín a internetu môžete pracovné ponuky hľadať aj na teletexte a na špecializovaných pracovných burzách. No a potom sú tu ešte profesionálne personálne agentúry. Aj keď sa zaoberajú najmä vyhľadávaním zamestnancov pre firmy, nemusíte čakať, pokiaľ si vás nájdu sami, môžete sa u nich aktívne zaregistrovať. Personálne agentúry vám môžu nielen sprostredkovať stále zamestnanie, ale môžu vám ponúknuť aj iné možnosti, napríklad rôzne krátkodobé brigády či personálny lízing. U nás sa forma personálneho lízingu, keď je človek zamestnancom agentúry a tá ho akoby prenajímala firmám, najčastejšie využíva pri robotníckych povolaniach a v službách, ale v zahraničí sa tak bežne zamestnáva aj stredný manažment. I keď na prvý pohľad tieto formy nemusia pôsobiť výhodne z pohľadu zamestnanca, ktorý by chcel mať svoje istoty potvrdené zmluvou na neurčitý čas, opak môže byť pravdou. Nielen preto, že zostávate v pracovnom obehu a môžete tak naraziť na nový potrebný kontakt, ktorý vám ponúkne perspektívnejšiu prácu, ale aj preto, že v prípade spokojnosti s vašou prácou vám môže firma ponúknuť prácu trvalú.

.radostne nezamestnaný
Tvorcovia Nového oxfordského amerického slovníka každý rok na blogu Oxfordskej univerzity vyhlasujú slovo roka. Je ním vždy novotvar, ktorý bol po celý rok mimoriadne frekventovaný v médiách, ale má potenciál prežiť prvú módnu vlnu a dostať sa do bežného jazyka. V roku 2009 sa do najužšej nominácie na víťaza dostalo aj zložené slovo funemployed  (fun – radosť, zábava, unemployed – nezamestnaný).  Funeployed sa používa vo význame „nezamestnaný, ktorý si voľný čas poriadne užíva, zabáva sa, skúma neobjavené možnosti svojho života, aby v nich našiel nové, zaujímavé zamestnanie“. V duchu pozitívneho myslenia, že neexistujú problémy, sú len výzvy a príležitosti, sa teda dá pozerať aj na nezamestnanosť. Urobte z nej príležitosť narušiť životné stereotypy, ubíjajúcu rutinu, staré vzorce myslenia. Konečne máte čas na zrevidovanie starých nesplnených snov a preskúmanie nových okolností a možností, ktoré vám môžu pomôcť tieto sny zrealizovať.
Ozaj, napokon sa slovom roka 2009 stal iný novotvar – unfriend, teda odpriateliť sa, ktorým sa vyjadrovalo zrušenie priateľstva na Facebooku. My vám ale radíme presný opak, priateľov sa držte, iba tak prežijete svoju nezamestnanosť radostne a nájdete si nové zaujímavé zamestnanie. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite