Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Marcel Strýko, Oleg Pastier, Ivan Kadlečík, Erik Groch, Peter Kalmus, Miro Cipár, Ivan Hoffman, Rudo Sýkora, Daniel Fischer, Ján Budaj, Ján Čarnogurský, František Mikloško, Ján Langoš, Miro Kusý, Šimečkovci otec a syn…, aby som spomenul aspoň niektorých z tých, čo sa dožili roku 1989, sa za komunizmu neohli – hovorili, písali, maľovali, spievali... slobodne. Paralelná kultúra, ako sme tomu pred rokom 1989 hovorili, na Slovensku existovala. Nebola síce taká početná ako tá česká, ale bola. Tí ľudia riskovali, boli prenasledovaní, zatváraní.

V demokratických pomeroch paralelná kultúra existuje tiež. Alebo je lepšie tomu hovoriť, spolu s Josephom Heathom a Andrewom Potterom (Kup si svou revoltu. Praha 2012), kontrakultúra? Jej vyznávači neriskujú, nie sú prenasledovaní a zatváraní za to, že hovoria, píšu, maľujú, spievajú... mimo hlavného prúdu a proti nemu. Áno,  nemáme svoje domáce Pussy Riot a Slovensko nie je Rusko. Môžeš používať škaredé slová, nadávať na vrchnosť, byť kritický, obscénny... čo len chceš. Kontrakultúra bola včlenená do trhového mechanizmu, stala sa marketingovou značkou a jej protagonisti majú zväčša na normálne živobytie. Nie je to síce nič moc, ale majú. Ich rovesníci v niektorých krajinách riskujú, sú prenasledovaní, zatváraní, mučení. V krajinách, ako je tá naša, nanajvýš chudobní a na okraji. Každý na mňa kašle, povie  básnik, ktorému vychádzajú knihy v náklade okolo štyristo kusov a aj tie sa predávajú roky. Pussy Riot sedia v base. Za politickú rebéliu. Choď pomôcť rodinám tých mladých žien, prines báseň alebo pieseň pod zamrežované okná. Veď choď ty, a prestaň moralizovať!, povie mi XY. Momentálne nemôžem, odpoviem, veľa roboty, je to ďaleko, bolí ma chrbát a celkovo už vydržím málo. Kolega J. M. by možno pridal aj pochybnosti o spôsobe protestu a kvalite umeleckej produkcie tých dievčat.   
Rebelantstvo je údel, posadnutosť, vlastnosť jednotlivca, poslanie, kreativita, živelnosť, nasadenie, osamelosť, permanentný stres... korenie života, aj toho spoločenského. Nemiešať s módnosťou, profitom, úspechom, uznaním, kariérou, prachmi. Dal by som neviem čo za to, keby som budúci týždeň videl neohlásený koncert Evy Turnovej, Vráťu Brabenca a spol. na onom preslávenom moskovskom námestí. Ja sám by som sa asi len dojímal pri svojom počítači, kde by práve bežal online záznam Jakuba Kratochvíla na stránke .tyzden.
Paralelnosť „tu a teraz“, tým, že už nie je pod sankciou, predpokladá „iba“ mimoriadne schopnosti,   skromnosť, pracovitosť, podporu najbližších, výdrž robiť si dlhodobo svoje aj bez potlesku a často aj takmer zadarmo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite