Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skutočné príbehy

.časopis .film

Tento štvrtok bude na televíznej Dvojke verejnoprávnej RTVS odvysielaný prvý zo siedmich dokumentov série Konzervy času. Stojí za to pozrieť si všetkých sedem.

Dokumentarista Marek Šulík uverejnil pred pár rokmi v novinách inzerát. Ponúkal zaujímavý „výmenný obchod": za zdigitalizovanie filmov, nakrútených na celuloidové filmy chcel súhlas na zaradenie amatérskych filmových záberov do Rodinných archívov. Teda tie filmy už predtým boli v rodinných archívoch, Marek sa iba snažil čo najviac z nich zozbierať a vytvoriť tak vzorku z rodinnej filmografie obyvateľov Slovenska. „Amatérske záznamy obsahujú často informácie, ktoré sú zaujímavé nielen pre členov rodiny, ale i pre filmárov, sociológov, historikov. Zaznamenávajú totiž život v našej spoločnosti z osobného uhlu pohľadu, zbavený nánosov ideológie a propagandy," píše sa na internetovej stránke projektu.
Získaný filmový materiál (dokopy ide asi o 500 filmových hodín) je uložený v Slovenskom filmovom ústave a v priebehu minulého roku aj s ich použitím vznikol dokumentárny cyklus Konzervy času.
Sedem polhodinových dokumentov, ktoré v priebehu siedmich týždňov odvysiela RTVS, predstavuje sedem rôznych prístupov k amatérskym filmovým archívom. V prvom dokumente Citlivé miesta (réžia: Marek Šulík) ide o milovaného človeka, ktorý už odišiel zo skutočného života, no svojím spôsobom „ožíva" na filmovom páse. Nejde pritom ani tak o dojímavé spomienky (hoci ani tie, samozrejme, nechýbajú), ale skôr o „anatómiu" smútku, esej o láske, prítomnosti a neprítomnosti, v ktorej sa odkrýva filozofia Konzerv času: zachovanie toho, čo už nie je objektívom tých, ktorí boli blízko a cez amatérsku kameru sa na to pozerali. Taký je aj dokument Dom (réžia: Jakub Juleny), v ktorom Martin Porubjak spomína na dom, v ktorom vyrastal, na ľudí, ktorí tu už nie sú, ako aj na hravé amatérske filmy, ktoré nakrúcal s kamarátmi Mariánom Labudom a Stanom Dančiakom. Šimon Ondruš vo svojom dokumente Víťazstvo spomienkami starej mamy, výtvarníčky Evy Trizuljakovej, oživuje amatérske filmy svojho starého otca, sochára Alexandra Trizuljaka. Alexandra Gojdičová vo filme Štefánik prináša filmy a spomienky fotografa Viliama Malíka o stavbe Štefánikovej sochy v roku 1938 a jej následných odsunoch, presunoch a návratoch, pričom minulosť dosť mrazivo aktualizuje priam surreálne pôsobiacimi úvahami Viliama Horňáka (prekáža mu napríklad „český lev" nad Štefánikom a výložky československej uniformy, ktoré generálovi trčia spod kabáta). Zvláštny pôvab má film Mira Rema, ml. Osmičkári o skupine dnes už starších pánov, ktorí si počas normalizácie založili v Ladcoch klub amatérskych filmárov a nakrúcali krátke hrané filmy. Marek Šulík vo filme Ostávam s láskou zhromaždil a šikovne nastrihal filmový materiál s tématikou, ktorá je na amatérskych záznamoch úplne najfrekventovanejšia: radostné začiatky milostných vzťahov a svadby. Do radostných záberov nechal rozprávať ľudí, ktorí lásku nahliadajú z rôznych uhlov (od číreho skepticizmu cez chémiu až k duchovným hĺbkam), čím vzniká zvláštne napätie a množstvo otázok. A nakoniec (v skutočnosti ide o šiesty diel cyklu) strihová koláž Mareka Šulíka Tak sa vtedy žilo z amatérskych filmových dokumentov, čiže veľké dejiny Slovenska videné „obyčajnými ľuďmi".
Konzervy času sú projektom hodným pozornosti. Sú alternatívou k profesionálnym dokumentom a filmom, ktorým síce nechýba filmárske majstrovstvo, ale často ani umelá štylizácia. V Konzervách času sa pozeráte na skutočné príbehy známych aj úplne neznámych ľudí a cítite pritom, ako úzko súvisia s tými vašimi.
Ako je možné, že na politicky ťažké časy minulosti máme často také príjemné spomienky? Filmový týždenník na to nedá odpoveď. Konzervy času áno.

Prvý diel cyklu Konzervy času bude odvysielaný vo štvrtok 6. septembra o 20.50 na Dvojke.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite