Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psie kúsky

.martin Droppa .časopis .týždeň doma

Je obdivuhodné, čo vedia dobre vycvičené psy. Človeka vytiahnu z lavín, z vody, strážia ho i s majetkom, sú vernými spoločníkmi, sprevádzajú nevidiacich, liečia telo, dušu. Dokonca športujú.

.jedným zo psích športovcov je pittbullteriér (pitbul). Pes, ktorého sa mnohí boja a s rešpektom sa mu oblúkom vyhýbajú. Pramene strachu treba hľadať aj v tom, že málo ľudí pitbulov pozná, neznáme sú im ich vlastnosti, vrodené dispozície. Napríklad tie pre športovú súťaživosť.

.mäsožravý vegetarián
V čase, keď verejnosť zaplavovali správy o útokoch hrozivých psov na ľudí, stretlo sa na letisku nad Spišskou Novou Vsou asi päťdesiat pitbulov zo Slovenska, Česka i Maďarska. Športové podujatie Pitbull Show 2012 prvý raz organizovala Kristína Dubivská v spolupráci s Milanom Oravcom z miestneho Canis klubu. Pre laikov vhodná príležitosť spoznať psy, o ktorých sa vedú vášnivé diskusie až na úrovni parlamentu. Ale zas, koho by to tu pri súťažiach pitbulov až tak zaujímalo: žiadna krv, žiadne nešťastie? Nezaujímavé!
Trojročný americký pitbul Abby prišiel z Brna. Majiteľka, stredoškoláčka Liliana Kmentová, hovorí, že nemala a nepoznala vernejšieho psa ako Abby: „Má výbornú povahu, miluje rodinu, je spoločenský. Len nemá rád iných psov, preto do psej spoločnosti nechodíme,“ vraví plavovláska. Abby má 23,5 kilogramu, v kohútiku je vysoký pol metra. Denne popri majiteľke na bicykli alebo kolieskových korčuliach nabehá asi dvadsať kilometrov. Rád pláva, skáče, ťahá pneumatiky. Musí byť vo výbornej kondícii, ľahký a mrštný. V kategórii high jump (skok do výšky na bavlneného „peška“ zaveseného na kovovej šibeničke) s minimálnym rozbehom, takmer z miesta, Abby vyskočil do výšky 225 centimetrov a zahryzol sa doň. Podmienkou na uznanie výskoku je, aby pes držal peška najmenej tri sekundy. Väčšina psov peška nepustila ani po tom, keď ich z výšky spustili na zem alebo do náučia majiteľa. Ak zo zovretia čeľustí nepomohlo pevné drevené páčidlo, prišiel na rad jednoduchý trik: striekacou pištoľou nastriekať psovi na čumák čistú vodu. „Abby tu dosiahol rekord,“ teší sa majiteľka, a dodáva, že v kategórii wall climbing (výskok za peškom na kolmej stene s rozbehom do troch metrov) sa Abby s výskokom 330 centimetrov a zahryznutím do peška stal na letisku víťazom.
Abby sa v prvých dvoch rokoch života naučil zvládnuť základný výcvik, poslušnosť a socializáciu. Povely „sadni“, „ľahni“, „zostaň“, „k nohe“ ovláda bez zaváhania. Býva v byte dva plus jeden v centre Brna, obýva necelé dva štvorcové metre. „Keby sme mali dom so záhradou, bol by na reťazi,“ hovorí o garancii bezpečnosti Liliana: „Nikdy som sa s agresivitou pitbulov na človeka nestretla. Agresívne psy sú zvyčajne tie, ktoré si doma môžu dovoliť všetko. Lezú do postele, na pohovku, jedia s majiteľmi pri stole. Tak sa z nich stávajú dominantní jedinci, ktorí majú tendenciu zaútočiť, keď zacítia príležitosť alebo ohrozenie rodiny, ktorú považujú za svoju svorku a seba za jej ochrancu. Abby taký nie je, má tvrdú školu a je s tým spokojný. U nás platí, že kým ja nedovolím, dovtedy pes nesmie. Nikdy sa nestalo, žeby na mňa zavrčal, zaútočil, cvakol zubami.“ Abby jedáva dvakrát denne. Pol kila surového mäsa – bravčové, králičie, morčacie, ryby, hovädzinku, k tomu tridsať deka ovocia, zeleniny: marhule, melón, jahody, hrozno, banány, paradajky, špenát. Miluje nakrájanú hlávku kapusty.   
Zaujímavosťou je Abbyho spoločenský život. S majiteľkou navštevuje deti v triedach základných škôl. Deti sa odmalička zoznamujú s pitbulom, môžu ho pohladkať, potiahnuť za chvost, ucho. Liliana má pripravenú poctivú prezentáciu o vlastnostiach pittbullteriérov, ich výcviku, poslaní, športových výkonoch. Aj to je cesta k eliminovaniu predsudkov o psoch, spájaných s nebezpečenstvom pre človeka.    

.usain pittbolt
Weight Drag Pull, ťahanie záťaže, rovnajúcej sa hmotnosti psa po tráve alebo betóne na dvadsaťmetrovú vzdialenosť, bola ďalšia športová disciplína. Na konštrukcii s lyžami boli naložené poldruhalitrové fľaše vody, podľa potreby sa prilievalo, odlievalo. V podobnej súťaži Abby päťdesiatmetrovú vzdialenosť na tráve prešprintoval so sedemdesiatkilogramovým závažím za necelých deväť sekúnd. Najlepšie výkony v Spišskej Novej Vsi v tejto disciplíne boli na hranici piatich sekúnd. Napriek poriadnej horúčave nejeden pes rád vyštartoval z miesta, ťahajúc šmykom vlastnú hmotnosť preletel dráhu ako blesk. Jazyky vyplazené, telá napnuté, nevnímajúc okolie psy súťažili ako na olympiáde. To  doslova najťažšie ich ešte čakalo.
Weight Pulling je disciplína, pri ktorej psy ťahajú zvyšujúcu sa záťaž, naloženú na vozíku na koľajničkách. Začínalo sa pri 350 kilogramoch, končilo sa pred polnocou na hranici vyše 3 600 kilogramov. V prepočte na hmotnosť a čas najlepší výkon psa bol 1 550 kilogramov, sučky 1 450 kilogramov. Milan Lazor z Trebišova má dvadsaťdvakilogramového pitbula, ktorý na podobnej súťaži v Maďasku odtiahol 4 200 kilogramov. V Spišskej Novej Vsi bol s ročným Killerom, vážiacim 20 kilogramov, v kohútiku vysokým 45 centimetrov. Killer na stene vyskočil do výšky 2,85 metra, na dvadsaťmetrovej trati odtiahol 1 050 kilogramov v prepočte za 52,54 sekundy. „Behanie, skákanie, plávanie, aportovanie, to sú jeho záľuby,“ vraví o Killerovi majiteľ. „Z vody ho nemôžem dostať. Súťaživosť je pre psa dôležitá, treba však dobre vedieť, na čo má pes vlohy a čo je jeho záľubou.“ Energiou nabitému Killerovi sa treba denne venovať – najmenej štyri hodiny. Podobne ako Abby jedáva surové mäso, zeleninu, ovocie. Pol kilogramu stravy denne stačí, pes nesmie byť tučný. Keď sa s Milanom Lazorom rozprávame o útokoch psov na ľudí, zdôrazňuje, že problém nie je v psovi, ale v majiteľovi, vo výcviku, výchove: „Ak niekoho zrazí auto, príčinu hľadáme vo vodičovi. Zakážeme autá? Ak zistíme, že najviac dopravných nehôd spôsobili majitelia škodoviek, zakážeme škodovky? Tak za auto, ako i za psa je zodpovedný majiteľ.“
Psov akýchkoľvek plemien netreba odsudzovať, dávať pod nové, prísnejšie zákony. Treba ich spoznávať, učiť sa s nimi žiť, vychovávať a cvičiť ich. Predsudky sú nanič. Ani voči psom, ani voči majiteľom. Na Pitbull Show 2012 sa žiadne psy nepobili, nikoho nenapadli, nedohrýzli. Na pohľad nezaujímavé, v skutočnosti poučné overením stále platného úslovia o tom, že pes je najlepší priateľ človeka. Len človek niekedy býva čudný (psí) patrón.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite