Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lib-dem-dilema

.časopis

Veľkej Británii môže hroziť pád vlády, a to práve v najťažšom období – v štátnom rozpočte nie je dosť peňazí, finančné trhy striehnu na každý neistý krok, verejnosť je znechutená priťahovaním opaskov a do riadneho termínu ďalších volieb treba vydržať ešte tri roky. Takáto situácia si naozaj žiada iné riešenia, ako náhle púšťanie moci na chodník. Vedia to však aj liberálni demokrati, na pohľad menšia, no významná súčasť tamojšej vládnej koalície? Očividne nie všetci z nich.

Minulý týždeň sa už v Liberálnodemokratickej strane ozývalo celkom verejne to, čo sa dovtedy šomralo v kuloároch: Nicka Clegga treba nahradiť niekým iným. Nick Clegg, súčasný líder liberálnych demokratov a vicepremiér Veľkej Británie, je ten, ktorý stranu priviedol k tretiemu miestu v posledných parlamentných voľbách. Počas tvrdých povolebných rokovaní sa priklonil k ponuke Konzervatívnej strany, ktorá voľby vyhrala. Zároveň odmietol navrávačky labouristov, ktorí skončili síce na druhom mieste, ale na to, aby vytvorili funkčnú vládu spolu s liberálnymi demokratmi, ich volebný zisk jednoducho nestačil. Clegg spravil z „libdemu“ vládnu stranu.
Vtedajší hrdina však stráca v strane popularitu. Jednou z príčin je to, že popularitu celkovo stráca jeho strana. Ďalším dôvodom sú ideové spory, pretože Nick Clegg je pre časť liberálnych demokratov stelesnením kompromisu, ktorý musela strana urobiť v súvislosti so vstupom do vládnej koalície. Niektorí spolustraníci mu vyčítajú, že nadbieha konzervatívcom. Tí libertariánskejšie zameraní mu nezabudnú, že podporil zvyšovanie daní – a nedávno dokonca celkom vážne hovoril o novej dani pre bohatých. (To odmietol súčasný minister financií George Osborne.)
Na internetovej stránke Liberal Democratic Voice sa objavili výsledky prieskumu – približne 46 percent respondentov by bolo najradšej, keby Nick Clegg z postu straníckeho lídra odstúpil ešte pred nasledujúcimi parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať v roku 2015. Za jeho zotrvanie bolo 47 percent odpovedajúcich.
Náhrada za Nicka Clegga je pritom za rohom. Vince Cable, 69-ročný minister hospodárstva, uviedol, že by stranu mohol viesť aj on, a že v politike sa končí éra „uctievania mladosti“. Cable by bol prijateľný pre tých liberálnych demokratov, ktorí Clegga kritizujú, že pričasto súhlasí s premiérom Davidom Cameronom. Zároveň v Cablovi, ktorý je v porovnaní s Cleggom vľavo, vidia nádej na budúcu spoluprácu s labouristami. To by bolo pre stranu, ktorá si zvykla byť obletovaným jazýčkom na povolebných váhach, výhodné – ak by mohol Cable strategicky počítať, že v nasledujúcich voľbách konzervatívci prehrajú.
Cleggovi momentálne niet čo závidieť. Ale ak jeho odporcovia v strane privodia pád britskej vlády, nebude čo závidieť ani celej Veľkej Británii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite