Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

50:50
Robert Fico sa obáva rozpadu eurozóny, uviedol to na tlačovej besede minulý týždeň. Predseda vlády si myslí, že eurozóna má rovnakú pravdepodobnosť na prežitie, ako na zánik: „Ja vidím rozpad eurozóny tak isto reálne, ako jej udržanie, 50 na 50," povedal Fico.
Budúcnosť eurozóny bude podľa Fica závisieť od vývoja v krajinách, ktoré majú vážne problémy, osobitne zmienil Grécko a Španielsko. Slovenský premiér však myslí rovnako ako predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a prežitie eurozóny okrem úsporných opatrení spája s ochotou krajín prijať ďalšie centralizačné opatrenia. Ako povedal, „všetko môže viesť buď k posilneniu Európskej únie a eurozóny, alebo k rozdeleniu eurozóny,“ rozhodujúce podľa neho bude, či budú štáty ochotné súčasne uťahovať opasky a odovzdávať kompetencie do Bruselu. Slovensko je pritom podľa Fica ochotné robiť jedno aj druhé: „Chceme, aby Slovensko bolo vnímané ako krajina, ktorá si vie splniť domácu úlohu," vyhlásil.  A potvrdil svoje staršie slová, ktoré povedal aj v rozhovore pre .týždeň, že Slovensko musí v prípade krízy patriť k zdravému jadru eurozóny a zostať súčasťou silnejšej časti menovej únie.
Ficovu proeurópsku politiku si podľa kuloárnych informácií všíma a oceňuje aj Brusel. Prejavom tohto ocenenia by mala byť návšteva predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa v Bratislave, špekuluje sa však aj o návšteve francúzskeho socialistického prezidenta Francoisa Hollanda.
Úplne iné ocenenie získalo Slovensko minulý týždeň od denníka Financial Times. Podľa novín, ktoré si všimli dopad prebiehajúcej krízy na otvorené ekonomiky strednej Európy, sme údajne opäť premiantom v regióne. Dokazovať to majú ekonomické ukazovatele za druhý kvartál tohto roku, podľa ktorých slovenská ekonomika na rozdiel od maďarskej a českej ekonomiky rastie. HDP Slovenska rastie medziročne o 2,7 percenta, v porovnaní s prvým štvrťrokom je HDP vyššie o 0,7 percenta. Česká aj maďarská ekonomika sú v recesii, medziročne ich ekonomika klesla o 1, respektíve 1,2 percenta. Okrem nás ešte v regióne rastie aj Poľsko a Rakúsko. Slovenské hospodárstvo, ktoré ťahá automobilový priemysel, očakáva ďalšiu dobrú správu a tou by malo byť predstavenie nového modelu automobilky KIA.
.jd

20 rokov

Slovenská ústava oslávila 20 rokov, oslavy sa konali po našej uzávierke. Predseda parlamentu Pavol Paška bol smutný, že bývalý premiér Mečiar neprijal pozvanie na oslavy výročia Ústavy.  Vladimír Mečiar sa však predsa pripomenul, v rozhovore pre Nový čas uznal kvality Václava Klausa a trochu tajomne naznačil, že v niečom pri delení štátu Slováci Čechov prechytráčili.
.jd

Polícia šetrí

Minister Kaliňák navrhol zmenu systému výsluhových dôchodkov. Po novom by mali byť vyplácané až po 25 rokoch služby a mali by byť vyššie, zmena by mala začať platiť postupne. Výsluhové dôchodky budú zdanené, kým ich poberateľ nedosiahne dôchodkový vek. O nápravu tohto dedičstva HZDS sa v posledných rokoch pokúšali viacerí ministri, narážali však na kritiku odborov a Smeru.
.jd

Návrat planéty

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) ohlásil možný návrat zdiskreditovaného digitálneho programu Planéta vedomostí do slovenských škôl.  Čaplovič trvá na oprave faktických chýb a nižšej cene. Digitálny program za milióny eur chcel pôvodne do škôl zaviesť Eugen Jurzyca (SDKÚ). Po kritike, na čele ktorej stál redaktor .týždňa Martin Mojžiš, však z plánu ustúpil.
.jd

Čakajúci Čentéš

Ústavný súd zamietol sťažnosť Dobroslava Trnku ako zjavne neopodstatnenú a neoprávnenú, prezident Ivan Gašparovič však stále odmieta menovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, zvoleného parlamentom ešte v júni 2011. Postup prezidenta podporil aj premiér Robert Fico, ktorý čaká, či Ústavný súd novým výkladom dramaticky neposilní právomoci prezidenta.
.jd

Spoločný kandidát

Pravicová opozícia by mala podporiť na prezidenta takého kandidáta, ktorý porazí kandidáta vládneho Smeru, myslí si to predseda Poslaneckého klubu SDKÚ Ľudovít Kaník. Most-Híd volá po opozičnej jednote, KDH je v dileme medzi istou kandidatúrou Jána Čarnogurského a tlakom zvyšku opozície a médií. Obyčajní ľudia kandidáta nechú mať a SaS podporuje filantropa Andreja Kisku. Prezidentské voľby budú v roku 2014.
.jd


Václav Mika/
Nový šéf verejnoprávneho rozhlasu a televízie chce vyššie príjmy pre svoju inštitúciu. Dosiahnuť ich chce novelou zákona, ktorá by mala zvýšiť koncesionárske poplatky. Sľubuje, že RTVS za to ponúkne protihodnotu a zlepší program. Nevieme sa dočkať, pán riaditeľ.

Alojz Hlina/
Poslanec parlamentu sa vrátil k tomu, čo mu ide najlepšie a pred bratislavskú vilu komunistického pohlavára Vasila Biľaka dal postaviť sovietsky tank T-72. Ten má 95-ročnému bývalému tajomníkovi ÚV pripomínať jeho podiel na okupácii Československa v roku 1968.

Andrej Ďurkovský/
Bývalého primátora Bratislavy zbavili obvinenia v kauze PKO. Prokuratúra tvrdí, že Ďurkovský neporušil zákon podpisom zmluvy s developerom, ani vydaním povolenia na búranie PKO. Ďurkovského z porušenia zákona obviňovala premiérka Radičová a minister vnútra Lipšic.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite