Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohľad z Washingtonu - Prečo Ryan

.william Kristol .časopis .klub

Na výbere viceprezidentov nezáleží. S výnimkou, keď na nich záleží. Keby si bol John Kerry v roku 2004 vybral Dicka Gephardta, a nie Johna Edwardsa a bol by ho na celú kampaň zaparkoval v Ohiu, Kerry mohol byť prezidentom.

 V roku 1992, keď si Bill Clinton vybral Ala Gora, južanského jastraba, potvrdil tým, že je iný typ demokrata. Keď si v roku 1992 vybral Ronald Reagan za svojho viceprezidenta Georgea H. W. Busha, zjednotil tým stranu a minimalizoval škodu, ktorá mu hrozila od liberálneho republikána Johna Andersona ako tretieho kandidáta. Reagan tým, že si vybral svojho hlavného rivala, tiež ukázal svoje sebavedomie a silu. 
To, že si Mitt Romney vybral Paula Ryana, by vraj nakoniec nemalo veľa znamenať. Ja si však myslím, že bude. Jeho výber totiž zmenil podstatu volieb. Vďaka tomu tu máme veľkú kampaň, veľké témy a veľkú voľbu. Tandem Romney-Ryan má teraz dobrú šancu urobiť veľké manévre a vyhrať.  Ryan navyše pomôže na Stredozápade tak, ako by bol Gephardt pomohol Kerrymu. Účasť tohto reformátora dáva republikánom nový charakter, tak ako ho Gore dal Clintonovi. A Romney ukazuje, že je sebavedomý ako Reagan v roku 1980. 
To najdôležitejšie na voľbe Ryana však je, že pomohol Romneyho kampaň zmeniť na hnutie. Volebný zápas sa mení na politickú bitku. Romneyho kampaň sa vďaka tomu už nepodobá na McCainovu, ale skôr Obamovu kampaň z roku 2008. Obama bol mladý a do budúcnosti sa pozerajúci reformátor s veľkou témou. Dokázal mobilizovať opozíciu voči Bushovi bez toho, aby pôsobil iba opozične. Teraz sú to republikáni, ktorí kandidujú s novými témami a prezentujú sa ako nádej a zmena, a nie iba opozícia voči statu quo. 
Až donedávna stála za Romneyho kampaňou skupina niekoľkých stoviek ľudí v Bostone. S príchodom Ryana sa spontánne hlásia dobrovoľníci po celej krajine. Až doteraz boli najúspešnejšie republikánske volebné roky 1980, 1994 a 2010. Rok 2012 nevyzeral, že sa k nim pridá. Teraz sa to zmenilo.
William Kristol
Americký neokonzervatívny novinár a publicista. Je synom krstného otca neokonzervativizmu Irvinga Kristola a Gertrude Himmelfarbovej. Založil a vedie dvojtýždenník Weekly Standard a pravidelne komentuje pre Fox News. Je ženatý, má tri deti. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite