Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Manželstvo s robotom

.časopis .týždeň vo svete

Vyzerá to ako sci-fi, ale vraj to raz bude skutočnosť. Pre niektorých hororová predstava, pre

Vyzerá to ako sci-fi, ale vraj to raz bude skutočnosť. Pre niektorých hororová predstava, pre  iných zaujímavý technický problém: sexuálny vzťah a manželstvo s robotom je údajne vecou pomerne blízkej budúcnosti.

Fox News citoval tvrdenia Davida Levyho, univerzitného študenta z Holandska, ktorý napísal doktorandskú prácu na tému vzťahov medzi robotmi a ľuďmi. Sex s robotmi? Podľa neho to časom nebude pre ľudí až taký problém. Priznal, že spočiatku sa to bude mnohým zdať čudné, ale „len čo sa v časopise, ako je napríklad Cosmo, objaví článok s nadpisom Milovala som sa s robotom a bolo to super, chytí sa toho veľa ľudí“, povedal Levy.
Levy súhlasí s Henrikom Christensenom, zakladateľom Európskej výskumnej siete pre robotiku, ktorý je toho názoru, že prvý sexuálny styk človeka s robotom sa odohrá do piatich rokov. Na podporu Christensena Levy uvádza, že predsa už dnes sú známe sexuálne hračky, ktoré pomerne realisticky napodobňujú ľudský vzhľad.
A čo manželstvo s robotom? Takisto žiadna prekážka. Napokon, ako tvrdí Levy, ľudia sa môžu do robotov pokojne zamilovať. Stačí, ak taký robot splní určité predstavy o ideálnom partnerovi. Hoci iste nebude dokonalý, nebude to až tak prekážať, lebo ani medzi ľuďmi sa nenájde bezchybný partner.
Je to naozaj možné? „Nuž, ľudia sú bizarné tvory,“ uviedli Fox News slová Richarda Arkina z atlantského Georgian Institute of Technology. „Už teraz sú na svete takí, ktorí by sa ochotne sobášili so sexuálnymi hračkami.“
K humornejším stránkam celej vízie patrí Levyho názor, že najliberálnejšie sa pri uzákoňovaní takéhoto humánno-mechanického zväzku bude správať americký štát Massachusetts, ktorý už preukázal voľné chápanie inštitúcie manželstva pri agende sobášov osôb rovnakého pohlavia. Pri debate o celej bizarnej záležitosti sa však naozaj nedá nezakopnúť o to, čo z nej najviac vytŕča: že cesta k zdanlivo nezmyselnému projektu zväzku medzi človekom a strojom nie je teoreticky zarúbaná. Vydláždili ju iné agendy, ktoré presunuli slovo manželstvo z výhradnej roviny muž-žena. Najskôr tam došlo k zmäteniu pojmov, ktoré sa tu už len prejavuje. Veď keď môžu byť manželmi dvaja muži a dve ženy, kto zabráni, aby za „svoj zákon“ časom bojovali muži s mechanickými milenkami a ženy s amantmi na batérie? A ak môžu niektorí vedci vážne hovoriť o uplatňovaní ľudských práv na zvieratá, iní môžu pokojne vážne navrhovať, aby sa pod ne zahrnuli aj stroje. Richard Arkin má pravdu. Ľudia sú bizarné tvory.

.marína Gálisová
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite