Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Róbert Csere: Chcel som zraziť Mesiac z oblohy

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Kreatívny riaditeľ Róbert Csere má na starosti najmä to, aby každý týždeň vychádzal .týždeň ako obrázkový časopis. Najviac zo všetkého miluje a zároveň nenávidí tvorbu titulných strán, pretože tá sa nemá len páčiť a informovať, ale aj predávať.

Editujem od malička
Už ako decko som si vystrihoval písmenká a robil si časopis. Moje texty boli veľmi krátke, lebo z tých komunistických časopisov sa ťažko vystrihávali nejaké zmysluplné slovíčka. To, že ma žurnalistika celkom zaujíma, som zistil asi ako desaťročný. To už som bol vycvičený hádkami s otcom pre konflikty medzi sandinistami a somozistami, Sovietmi a mudžahedínmi či medzi libanonskými falangami a ostatnými. Chcel som byť vojnový reportér, aj preto som potom išiel na vojenské gymnázium. No nič také sa tam neštudovalo. 
Rád filozofujem
Rád sa bavím s ľuďmi o veciach, o ktorých sa dnes už len málokto baví. Vždy sa nájde nejaká obeť, ale viem si urobiť aj diskotéku jednej osoby a zafilozofujem si sám. Zaujíma ma všetko, od Sumerov až po súčasnosť. Kamaráti vedia, že keď začínam rozprávať o mezopotámskych kanalizáciach, je zle, a nebude to so mnou najbližšie hodiny ľahké. Ach, a keď začnem o Bohu...
Mám rád malé veci
Nemám rád veci, ktoré zaberajú miesto. Napríklad počítač. Najviac obrázkov a článkov aj tak prezerám v iPhone, ten môžem mať stále pri sebe. Keď človek robí dlho s vizuálom, má iné oči, aj v malom vidí veci, ktoré iní nevnímajú. Veci nezbieram, ani knihy, mám iba tie, ktoré chcem čítať. Vlastniť veci je zlá vášeň, ja radšej zbieram skúsenosti. Preto aj rád cestujem. Po mnohých cestách sa aj tá zemeguľa vie poriadne zmenšiť.
Putujem vesmírom
Vyrastal som s Malým princom a Hviezdnymi vojnami. Potom som objavil aj Star Trek. Ako malý Jedi som spolu s bratom skonštruoval viacmetrovú drevenú tyč, ktorou som sa snažil zraziť Mesiac z oblohy. Takmer mi to vyšlo. Neskôr som pochopil, že tých svietiacich bodov sa môže človek dotknúť aj ľahšie. Stačí si zatvoriť oči a hviezdy prídu za tebou. Ale predsa, ešte by som za tohto života rád pristál, čo ja viem, na Marse. Závidím všetkým tým sondám. A Vesmírnej pechote. 
Nejem mäso
Pred dvadsiatimi dvoma rokmi bola stávka, ale asi po pol roku som mal zjavenie, hlas, čo mi vždy pomáhal, mi povedal, že ty už nikdy nebudeš jesť mäso. Alkohol pijem, mám naň ako vegetarián právo, niečoho som sa predsa vzdal, tak to mám vo vesmírnych nerestiach vybártrované. 
Rúbal som drevo
Pred časom som sa stal rekreačným drevorubačom. Ale s tým mi to veľmi nevyšlo. Chcel som nohou zlomiť hrubší konár. Niečo som si poškodil, nosil som aj amatérsku protézu, no, nešiel som k doktorovi, veď to prejde. Aj keď mi raz pri rugby vyskočilo rameno, tak som si ho dal sám naspäť tak, ako som to videl v Rambovi. Lieky neberiem a k lekárovi ma dostanú, až keď budem v bezvedomí alebo nesvojprávny. 
Lebo Samson
Prečo mám dlhé vlasy? Lebo Samson. Keď ho ostrihali, stratil silu. Dlhé roky som sa musel povinne strihať, už na základnej ma posielali stále k holičovi. Matka bola benevolentná, v takýchto veciach som mal slobodu, tak som mal vždy s tými vlasmi v škole problém. No, takto sa cítim dobre, to som ja. .ea
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite