Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Psychiatri o prípade Hedvigy
Návrh Generálnej prokuratúry, aby Hedviga Malinová Žáková bola umiestnená v ústave, kde by psychiatri pozorovali jej duševný stav, vzbudzoval vášne aj tento týždeň. Zdá sa, že absurdný návrh prokurátorov, aby sa po šiestich rokoch vyskúmalo, či Hedviga netrpela pred šiestimi rokmi napríklad reaktívnou depresiou, donútil reagovať aj odborníkov a politikov, ktorí doteraz zostávali v tejto kauze rezervovaní.
Stanovisko k prípadu vydal výbor Psychiatrickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti. Médiám ho poskytol psychológ a súdny znalec prof. Anton Heretik. Podľa stanoviska pozorovanie duševného stavu Hedvigy Malinovej Žákovej v ústave šesť rokov po čine, ako to žiada Generálna prokuratúra SR, nedá odpoveď na otázku, či bezprostredne po oznámenom útoku trpela rôznymi psychickými poruchami. „Môže sa vyjadriť len k aktuálnemu psychickému stavu a prípadne k schopnosti plnohodnotnej účasti na vyšetrovaní či súdnom konaní. Navyše, vyjadrenie sa k vierohodnosti poškodenej je v kompetencii znalcov psychológov, a nie znalcov psychiatrov," tvrdí Psychiatrická spoločnosť. V stanovisku sa ďalej hovorí, že pozorovanie v ústave môže byť nariadené len v prípade, keď nestačí znalecké vyšetrenie ambulantnou formou. „V tomto prípade sa javí z odborného hľadiska ako neindikované. Nemôže prispieť k zodpovedaniu otázok, ktoré sa týkajú duševného stavu poškodenej spred šiestich rokov," dodávajú psychiatri a vysvetľujú, že ak existovalo podozrenie, že výpoveď Malinovej je ovplyvnená psychickou poruchou, mali vyšetrovacie orgány nariadiť v čo najkratšom čase vyšetrenie jej duševného stavu. To sa však pred šiestimi rokmi nestalo. Preto psychiatri tvrdia, že „jediným dôležitým zdrojom informácií o psychickom stave Malinovej sú psychiatri a psychológovia, ktorí sa o ňu po skutku starali a sú ochotní k jej zdravotnému stavu vypovedať a so súhlasom poškodenej aj poskytnúť zdravotnú dokumentáciu“.

Námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál však obhajoval návrh na ústavné skúmanie duševného stavu Hedvigy a povedal pozoruhodnú vetu, že majú skúsenosti s tým, že keď sú ľudia na pozorovaní v zdravotníckom ústave, tak sa prejavujú aj iným spôsobom.
Vec komentoval aj politik Mostu František Šebej. „Tu je v hre priamo dôveryhodnosť a reputácia Slovenska ako demokratického a právneho štátu, v ktorom sú zaručené slobody a ľudské aj občianske práva,“ vyhlásil Šebej a dodal, že mu záleží na tom, aby sa SR nepriblížila svojou povesťou k diktatúram, ako je Bielorusko alebo bývalý Sovietsky zväz. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) si nepamätá prípad, kde by sa tak dôsledne vyšetrovala údajná krivá výpoveď a to dáva podľa nej otáznik nad právny stav tohto štátu. Má obavy, že tu už nejde o hľadanie skutočnej pravdy, ale o obhajobu toho, čo už raz politici a prokuratúra k tejto veci povedali.
.eč, SITA

Proti bilbordom

Hlavné mesto Bratislava odstránilo zo svojich pozemkov prvých desať bilbordov, ktoré boli postavené načierno. V tejto aktivite hodlajú mestskí politici pokračovať, odstraňovať sa majú aj reklamné zariadenia zo stredových zelených pásov ciest. Má ich byť okolo 190. Hlavné mesto chce svoje skúsenosti s touto témou posunúť aj do Národnej rady SR. Mohli by pomôcť riešiť neúnosné množstvo bilbordov na celom Slovensku.
.eč, SITA

Notárka z Gorily

Prokuratúra zrušila obvinenie voči notárke, ktorú vyšetrovací tím v kauze Gorila podozrieval zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Dôvodom je, že v čase spáchania skutku nebola verejnou činiteľkou. Notárka mala protizákonne osvedčiť zápisnicu o vydržaní pozemku pod domom exministra Malchárka. Urobila to však skôr, ako sa stali notári verejnými činiteľmi.
.vag

Obvinili exministrov

Prokuratúra obvinila bývalých ministrov životného prostredia Lászlóa Miklósa (SMK) a Jaroslava Izáka (SNS) z ohrozenia a poškodenia životného prostredia a Izáka aj z marenia úlohy verejným činiteľom. Obaja sú vraj zodpovední za škody v Tichej, Kôprovej a Javorovej doline, keď tam po kalamite v roku 2004 nepovolili ťažbu dreva, takže Tatry požral lykožrút.
.vag

Zákonník práce

Vláda schválila minulý týždeň novelu Zákonníka práce. Zdravotníckym pracovníkom bude možné nariadiť prácu nadčas do 250 hodín ročne. U ostatných zamestnancov to zostane 150 hodín. Vracia sa aj súbeh výpovednej lehoty a odstupného, či obmedzenie reťazenia pracovných pomerov na čas určitý. Dohodári dostanú niektoré podobné výhody ako zamestnanci a posilní sa navyše postavenie odborov. Novela príde do NR SR pravdepodobne v septembri.
.lk

ESO

„Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa“ (ESO) je projekt, ktorý vláda odštartovala návrhom zrušiť 64 špecializovaných krajských úradov. O prácu má prísť 199 ľudí s odľahčením štátneho rozpočtu o 3,2 milióna eur. V ďalších krokoch by kabinet Roberta Fica chcel v dôsledku tejto reformy ušetriť do roku 2016 až 700 miliónov eur. Predseda vlády hovorí o najzásadnejšej reforme fungovania štátu od roku 1989.
.lk


Branislav Zvara/
Bývalý novinár a hovorca ministra hospodárstva sa stal druhým hovorcom SIS. Dôvodom je vraj „zastupiteľnosť hovorcu Alexandra Kurtanského“. Táto správička je jednou z najzábavnejších správ leta. SIS totiž takmer žiadne informácie neposkytuje. Čím menej informácií, tým viac hovorcov.

Andrej Kolesík/
Poslanec Smeru, ktorý pred časom klamal, že svojim kolegom nerozdával lístočky s menami kandidátov do orgánov ÚPN, hoci ho pri tom zachytila kamera, dostal prestížnu funkciu. Koncom júna sa totiž stal členom správnej rady Univerzity Komenského.  

Karol Mello/
Mafián z Prievidze, na Slovensku podozrivý z účasti na viacerých vraždách, je po 37 dňoch znovu na slobode. Rozhodol o tom súd v Belize, kde sa Mello momentálne zdržiava. Pustili ho na kauciu 10-tisíc belizských dolárov, čo je približne 4 000 eur.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite