Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo prináša Paul Ryan

.patrick J. Buchanan .časopis .klub

Rozhodnutie republikánskeho kandidáta na úrad prezidenta, Mitta Romneyho, vybrať si ako kandidáta na viceprezidenta kongresmana Paula Ryana, hovorí o tomto mužovi veľa.

A teraz sa zdá menej umiernený, ako sme ho poznali. Svojím rozhodnutím, vybrať si Ryana, pripomína slová admirála Davida Farraguta: „Do čerta s torpédami. Plnou parou vpred!“
Pri pohľade na prepad v prieskumoch verejnej mienky, nekonečné útoky na jeho daňové priznania, minulosť vo firme Bain Capital, podlé klamstvá, že Romney je zodpovedný za smrť ženy, ktorá zomrela na rakovinu sedem rokov po tom, ako odišiel z firmy Bain, sa Romney rozhodol túto nešťasťastnú kampaň zmeniť na čistú voľbu medzi dvoma filozofiami. Tým, že si vybral Ryana, hodil všetky žetóny na stôl a povedal nám asi toto: „Priatelia, naša krajina má problém. Ak nezmeníme naše dane, reguláciu a výdavky, ktoré za posledné štyri roky vyprodukovali päť biliónov dolárov nových dlhov, tak nás čaká osud Španielska a Grécka. Vybral som si tohto mladého politika za svojho partnera, pretože vo Washingtone sledoval viac, hlbšie a pozornejšie, ako kto iný, všetky príčiny a dôsledky našej fiškálnej krízy. Prezident Obama hovorí, že jeho prístup k riešeniu amerických fiškálnych problémov „funguje“. Ak si to myslíte, choďte ho voliť. Ale Paul Ryan a ja si myslíme, že 42 mesiacov osempercentnej nezamestnanosti, 5 biliónov nových dlhov a biliónové deficity sú cestou, ktorá nás zruinuje. On a ja sme presvedčení, že Amerika nemusí prežiť mnoho ďalších rokov toho, čo produkuje a sľubuje Barack Obama. Preto ponúkame iný smer a namiesto radikálne liberálnej cesty hovoríme o konzervatívnej ceste k prosperite. Netvrdím, že to nebude znamenať obete. Ale ak ste presvedčení, že táto krajina potrebuje zmeniť kurz, tak vás žiadame, aby ste využili šancu a zmenili Ameriku na krajinu, kde naše deti čaká lepšia budúcnosť, na krajinu, v ktorej sme aj my vyrastali. Všetci vieme, že s dnešným smerom je niečo zásadné v neporiadku. Dôkazy vidíme v ponurých štatistikách mesiac čo mesiac.“
To, že si Romney vybral Ryana, nerobí z prezidentských volieb iba referendum o Obamovi, ale aj jasnú voľbu medzi dvoma filozofiami. Obama verí, že motorom prosperity je vláda. Romney a Ryan veria, že sú to ľudia, súkromné inštitúcie, že kreatívnymi a energizujúcimi silami v spoločnosti sú podniky a firmy.
Ale za pozornosť stojí aj zmena, akou prešiel náš prezident. V roku 2008 bol Obama kandidátom „nádeje a zmeny“. V roku 2012 je kandidátom neflexibility a strachu. Stačí sa pozrieť na neho, jeho ľudí a politické šoty. Nehovoria všetky o strachu a hrozbách, ktoré by nebezpeční Romney a Ryan chceli urobiť? Treba sa báť, pretože Romney a Ryan vám zoberú aj to, čo máte, zatiaľ čo my vám to necháme a ešte vám aj niečo sľúbime.
Tým, že si vybral Ryana, urobil Romney tieto voľby testom pre ľudí samotných. Dve tretiny všetkých Američanov si podľa prieskumov myslia, že krajina ide zlým smerom. Ale znamená to, že budú voliť zmenu tohto kurzu, alebo radšej jeho pokračovanie, keď pred neznámym uprednostnia to, čo poznajú?
Demokrati začali na Ryana útočiť podľa predpokladov. Prechádzajú cez jeho návrhy zákonov a snažia sa cieľové skupiny obyvateľstva vystrašiť tým, koľko chcel na nich Ryan šetriť. Bude to fungovať?
Nuž, bude to test aj komunikačných schopností Romneyho a Ryana. Dokážu presvedčiť národ, aby vykopli obamitov a dali dôveru viesť krajinu im?
Amerika už zažila podobné voľby, keď sa menil kurz politiky, na myseľ prídu voľby v roku 1932 alebo 1980. V obidvoch prípadoch to znamenalo víťazstvá po celej krajine. Otázka však znie aj tak, či sme ešte národ, akým sme kedysi boli. Nestali sme sa vystrašeným elektorátom, ktorý má averziu k riziku, tak ako si to myslia konzultanti a výrobcovia reklamy? Uvidíme.
Nech už to však dopadne akokoľvek, Romney ukázal, že má guráž a za svoje rozhodnutie vybrať si ako spolukandidáta muža pevných princípov a jasnej konzervatívnej filozofie si zaslúži uznanie.

Autor je americký publicista a komentátor. V minulosti pracoval pre prezidentov Nixona a Reagana a dvakrát sám kandidoval za prezidenta. Okrem iných napísal knihu Smrť Západu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite