Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Lekári s odznakmi
Lekárske odborové združenie rozbehne protikorupčnú kampaň, ktorou chce zlepšiť vzťahy medzi pacientmi a lekármi. Mala by priniesť transparentnejšie prostredie v zdravotníctve, kde by korupcia nemala mať viac miesto. Prioritne ide o nemocnice, kde sú rôzne finančné motivácie pre lekárov od pacientov najrozšírenejšie. Často sa tak deje na chirurgii, ale aj na gynekológii. Lekárski odborári sľúbili prísť s protikorupčnou iniciatívou ešte v dohode s vládou o vyšších platoch.
Kampaň má vyzerať tak, že každý lekár dostane odznak s preškrtnutou obálkou a nápisom: Ďakujem, úplatky neberiem! Odznak by mal nosiť na viditeľnom mieste. Zoznam lekárov, ktorí sa do kampane zapoja, bude zverejnený aj na internetovej stránke LOZ. Odborári by privítali, keby sa k ich kampani pridali aj ambulantní lekári.
Kampaň vzbudila celkom sympatické reakcie. Už len jej spustením lekári priznávajú, že korupcia je, najmä v nemocniciach, vážnejší problém. Lenže opatrnosť aj skepsa sú v tomto prípade namieste. Dôvodov, prečo odznaky nemusia vyriešiť korupciu, je viacero. Jedným z nich je  dôstojnosť lekárov, ktorí odmietnu chodiť takto označkovaní. Lekárske povolanie je stále vážené a k dôstojnosti lekára patrí aj prirodzený rešpekt či sebaúcta. Tak ako je pre lekára nedôstojné hádzať po politikovi biely plášť, ako je nedôstojné vypísať sa na PN-ku, aby sa tak pripojil k štrajku, tak sú nedôstojné aj odznaky.
Je pravdepodobné, že mnoho lekárov, ktorí nikdy úplatky neberú, prosto odmietne chodiť s odborárskymi odznakmi. Navyše členmi odborov nie je, podľa údaju v SME, ani polovica nemocničných lekárov. Ďalším dôvodom je fakt, že pacienti, ktorí chcú dostať tú najlepšiu starostlivosť, si chcú priplatiť, aby mali istotu, že sa dostanú k tomu najlepšiemu lekárovi. To je klasický príklad pôrodníkov. Prax dávania obálok naznačuje, že pacienti sú nezriedka ochotní priplatiť si, aby mali istotu, že sa im dostane tá najlepšia starostlivosť.
Bude zaujímavé sledovať, čo sa bude po spustení protikorupčnej kampane diať. Je pravdepodobné, že čosi sa vo vnímaní pacientov aj lekárov môže zmeniť. Možno sa bude hľadať ešte viac legálnych možností, ako by si pacient mohol zaplatiť svojho lekára. Možno sa veľa nezmení, akurát pocit trápnosti pri dávaní a preberaní úplatku bude trošku silnejší. Všetko je otvorené – a aj napriek silnej skepse vnímajme zatiaľ vec skôr pozitívne.
.eč

Porazili sme Dánsko

Slovenskí futbalisti vyhrali priateľský zápas s Dánskom 3:1. Po prvom polčase sme síce prehrávali, ale v druhom sa presadili Jakubko, Hamšík a Guldan a v Odense sme vyhrali. Pod vedením trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa ide o prvé víťazstvo. A hoci ho podľa Grigu netreba preceňovať, prišlo včas pred kvalifikáciou na majstrovstvá sveta.
.jd

Bez bilbordov

Bilbordy okolo ciest by mali zmiznúť, navrhuje to podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer). Bilbordy by nemali byť v ochrannom pásme 250 metrov okolo všetkých ciest v extraviláne. Podobný zákon prešiel nedávno aj v Česku, Zmajkovičová sa však inšpirovala v Sao Paule a Paríži. Je to dobrá téma, otázkou len zostáva, prečo nechrániť pred bilbordmi aj naše mestá.
.jd

Borec narazil

Ministerstvo spravodlivosti navrhuje, aby sa koncipientska prax advokátov predĺžila z troch na päť rokov. Rezort, ktorý vedie nominant Smeru Tomáš Borec, však narazil na nečakane silný odpor. Ministerstvo dostalo hromadnú pripomienku, za ktorou stojí šéf OKS Ondrej Dostál. Proti sú ministerstvá hospodárstva a kultúry, Protimonopolný úrad aj Generálna prokuratúra.
.vag

J&T a Panta Rhei

Predajca kníh Panta Rhei uzavrel partnerstvo s novým investorom, akciovou spoločnosťou Diversified Retail Company a jej finančným partnerom J&T. DRC získala v kníhkupeckej spoločnosti 40-percentný podiel. Obe strany si od partnerstva sľubujú nové možnosti pre rozvoj kníhkupeckej siete. Osobitne sa chcú sústrediť na skvalitnenie práce s dodávateľmi a vydavateľmi. Riadenie a väčšinový podiel ostávajú súčasným majiteľom.   
.lk

Rozpočet 2013

Na verejnosť sa dostal prvý návrh štátneho rozpočtu na rok 2013. Zatiaľ je bez priorít. Ministerstvo financií chce znížiť deficit pod 3 percentá, no aby to dosiahlo, musí schváliť ďalšie konsolidačné opatrenia asi za 630 miliónov eur. Táto suma sa má získať zdanením vysokých príjmov sadzbou 25 percent, zvýšením korporátnej dane či obmedzením paušálnych výdavkov pre živnostníkov. Opozičné KDH už kritizovalo návrh rozpočtu za to, že prinesie vyššiu nezamestnanosť.  
.lk  


Libor Vozár/
Šéf Slovenskej rektorskej konferencie pobúril svojich kolegov, keď v rozhovore pre denník SME okrem iného povedal, že podvodne získané tituly na vysokých školách sú zástupný problém. Od jeho výrokov sa dištancovalo dvanásť rektorov, Vozár si chybu uznal.

Jožo Ráž/
Známy spevák, ktorý sa netají obdivom k Mečiarovi či Castrovi, sa opäť vyznamenal. V rozhovore pre český týždenník Instinkt totiž povedal, že je pripravený postrieľať Číňanov. Slovenská polícia preverí jeho zbrojný preukaz, česká bude skúmať, či nejde o rasizmus.  

Danka Barteková/
Naša úspešná strelkyňa, ktorá získala na olympiáde v Londýne bronzovú medailu, sa stane členkou komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru. Jej úlohou bude aj propagácia športu bez dopingu či zabezpečenie rovnakých príležitostí pre obe pohlavia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite