Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Prostitútka s troma prsami predáva film. To samo osebe ešte nemusí nič znamenať. Ale ak predáva film, ktorý by mal byť o jednej z najťažších filozofických tém vôbec, o solipsizme, už to čosi znamenať bude. Total Recall, film, ktorý sa od štvrtka premieta v našich kinách, je remakom filmu toho istého názvu, jedného z prvých veľkých hollywoodskych blockbusterov. Hral v ňom Arnold Schwarzeneger a v podstate v ňom išlo o to, že Arnold nevedel rozlíšiť, čo je naozaj a čo akože.

V novom filme by malo ísť o to isté, akurát Arnolda vystriedal Colin Farrell. Menej svalov, herectva o trochu viac, čo by sa do filmu o krajnom subjektivizme, lebo nič iné ten solipsizmus nie je, mohlo hodiť. Lenže čo tam robí tá prostitútka s troma prsami?
Nič, rovnako ako v prvom filme. Jej funkcia je čisto dekoratívna, ilustruje inakosť. Genetickú anomáliu, mutáciu, ktorá tej nešťastnici načisto znemožnila kupovať si bielizeň v konfekčných obchodoch.
Dlho som si myslel, že som sám, na kom sa tá dievčina takto podpísala, z pôvodného Total Recallu mi uviazla v pamäti najviac práve ona. Ale asi sám nie som, lebo tá dievčina tam je zas a predvádza svoje vnady už v traileri.
Vysvetlenia sú dve.
Alebo tvorcovia o mne skutočne vedia, o mne, Jurovi Malíčkovi, ktorý si z pôvodného filmu najvýraznejšie pamätá práve túto postavu, a chcú, aby som práve ja prišiel do kina, alebo nás bolo viac, dokonca tak veľa, že malo zmysel kvôli nám nakrútiť ten film opäť, aj s tou prsaticou.
Neviem čo je horšie, o filme Total Recall to však nevypovedá nič pekné a ani o mne, o nás.
Solipsizmus, zvulgárnený na samé hranice znesiteľnosti, znamená, že nič vonku nie je, som iba ja, ja ako vedomie mňa samého, ja, v rámci ktorého jestvuje svet. Racionálne nerozbiteľná axióma, o ktorej nesprávnosti nás presvedčuje naša životná skúsenosť. Tam vonku zjavne čosi je, hoci dokázať sa to nedá, len uveriť tomu musíme. Lenže, ťažko tomu uveriť, keď vonkajší svet používa práve takéto argumenty. Prostitútky s troma prsami.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite