Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA KÁVIČKOVAŤ: Kvalitné presso z papierového vrecka
Káva je najlepšia ako espresso, ale keď raz nie je poruke dobrý stroj, ani len to koťogó, tretím najlepším spôsobom, ako si pripraviť kávu a zachovať jej prirodzené chuťové a aromatické vlastnosti, je tzv. french press – mletá káva sa zaleje vriacou vodou v sklenenej nádobe a potom sa piestikom s hustým sitkom oddelí tekutina od kávovej usadeniny, takže tá sa už ďalej do kávy nelúhuje a nezhoršuje jej chuť a kvalitu. Pre milovníkov french pressu, ktorí si chcú dobrú kávu vychutnať skutočne všade, vymyslel dánsky distribútor kávy Nordic balíček kávy Coffeebrewer, do ktorého sa priamo naleje pol litra vriacej vody. Tá prejde kávou a prekvapká sa cez filter za 6 až 8 minút do spodnej oddelenej časti vrecka. Tri chutné kávy sa môžu nalievať rovno z neho.

TREBA PRAŤ: Práčka na nožný pohon
Zatiaľ čo výrobcovia práčok plánujú futuristické pranie bez vody a prášku, iní riešia celkom opačné problémy – ako prať bez elektriny a nenadrieť sa ako kôň. GiraDora je sud z plastu s mechanizmom, ktorý pripomína odstredivú sušičku na šalát, poháňaným nožným šliapacím pedálom. Používateľ naplní sud vodou, mydlom a šatstvom, upevní vrchnák, sadne na sud a šliape. Nie je to úplne bezprácne pranie, ale rozhodne šetrí chrbát, čas aj vodu a navyše má perúci voľné ruky na ďalšiu užitočnú činnosť. Po vyliatí vody sa dá zariadenie použiť ako sušička, na odstredenie vody z vypraného šatstva. Práčka GiraDora je projektom v rámci súťaže sociálnych inovácií Dell Social Innovation Challenge, testuje sa v Peru a Lime a jej cena by nemala prekročiť 40 amerických dolárov.

TREBA TAPETOVAŤ: Tapety na vonkajšie steny domov
Nové náterové materiály rozohrali farbami mestá aj dediny, niekde od sýtych farieb prechádza zrak. Až teraz, s novinkou od talianskej firmy Wall & Deco, to však začne byť skutočná divočina. V apríli na Fluorisalone v Miláne predstavili totiž nový druh tapety, vhodný na exteriéry. Ide o trojdielnu krytinu, zloženú z lepidla, technickej textílie a špeciálnej povrchovej úpravy, ktorá umožňuje lepiť na vonkajšie steny veľké grafické návrhy aj fotografické reprodukcie. Wall & Deco v Miláne predstavilo naozaj odvážne vzory, výrazné, farebné, geometrické, maskáčové aj figurálne. Uvidíme, kedy si ich dajú na steny prví odvážlivci a či sa niekedy aj masovo rozšíria. Cena zatiaľ nie je známa, na fotografiách vytvorených v spolupráci s dizajnérmi to vyzerá skvelo, ale ktovie, ako to dopadne, keď sa tapetových vzorkovníkov chytí ľudová tvorivosť.

TREBA SA PRETEKAŤ: Veľká cena cestných automobilov
Motoristov, ktorí radi pridávajú plyn na cestách, vyjde ich záľuba zase o čosi drahšie, preto je lepšie nechať si svoje pretekárske ambície do Orechovej Potône, kde si na profesionálnom okruhu môžu zajazdiť rýchlo a beztrestne, i keď úplne zadarmo nie je ani to. Komu sa stačí pozerať, ten sa tam počas víkendu môže vybrať na tradičnú Veľkú cenu SR cestných automobilov aj ďalší diel svetového šampionátu FIA GT1 World Championship, najvyššej ligy kapotovaných športových vozidiel. V Majstrovstvách sveta GT1 štartuje aj náš slovenský reprezentant Štefan Rosina v tíme Reiter Engineering na vozidle Lamborghini Gallardo. Program ponúka ďalšie kvalifikačné preteky, podujatia i atrakcie pre návštevníkov ako škola šmyku, off-road cvičisko, racing simulátory, súťaže, autogramiáda pretekárov a mnohé iné.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite