Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dorota Nvotová: Jáááj, nože, to je moje!

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Hudobníčka, príležitostná herečka a spisovateľka Dorota Nvotová podrobne mapuje svoje neresti a cnosti v stĺpčekoch, ktoré píše pre .týždeň. Momentálne ju najviac zo všetkého živí jej cestovka, kde je riaditeľkou, sprievodkyňou aj manažérkou.

Sprevádzam
Som úplne antišport. Trecking nepovažujem za šport, ale za putovanie. Baví ma byť v horách a sprevádzanie ľudí je možnosť, ako tam byť a netratiť. Bola som ku tomu vedená od malička, štvorročná som spravila hrebeňovku do Nízkych Tatier, potom som na to v puberte zabudla, a znovu to objavila po rozvode. Na trek chodia všetci takí, alebo pred rozchodom alebo po ňom.

Organizujem
Všetci si myslia, že s tou, keď pôjdeme do Nepálu, tak nebudeme mať ani kde spať. Ale ja som zodpovedný človek, robila som aj referentku na ministerstve kultúry, mám všetko zadelené vo foldríkoch, na tom fičím, vždy ma bavilo organizovať, chodievala som všade s diárikom. Zapisujem si aj spätne neplánované stretnutia. Mám bordel vo vnútornom svete, tak sa snažím mať uprataný aspoň ten vonkajší. Keď na mňa večer doľahne stres, čo všetko musím urobiť, stačí mi zapnúť iPad, všetko si zapísať a som spokojná. V mailoch mám niekoľko foldrov, vybavené, nevybavené, odpísať – úplný blázon.

Urobím si kolečká
Keď fakt nemusím nič riešiť, tak si urobím šálku japonského čaju, resp. celú čajovú ceremóniu, sadnem si na balkónik, pozorujem opice a ony mňa. Bývam pri svätej štvrti Swayambhu, tibetskej stúpe, chodia tam tisícky pútnikov dookola. Občas si s nimi urobím 2-3 kolečká, roztočím všetky valčeky, pomodlím sa, nie buddhisticky, len obyčajne, rozprávam sa s Bohom, snažím sa nedávať mu hlas svojho ega, rozlíšiť to.

Hvezdárčim amatérsky
Rada si poležím na peknej tráve, ale v Káthmandu je bordel, tam radšej ležím na streche. Večer pozorujeme hviezdy, kúpila som Johnymu na narodeniny teleskop.  Viem akurát tak, kde je Veľký voz, ale máme na to program, ktorý monitoruje, čo sa dá z ktorej polohy vidieť. Keď ukáže, že Saturn o pol druhej v noci, tak sa rozospatí vytrepeme na strechu, štelujeme, nadávame, kukáme na tablet, porovnávame ho s nebom. Hentam!

Nakupujem
MACstore, army shop, outdoorové obchody a občas secondhandy, tam míňam 99 percent peňazí. Práve som si nakúpila nepriestrelné okuliare na motorku, vyradenú armádnu tašku za 5 eur, súpravu na založenie ohňa, fajný nôž, taký dobrý expedičný, jáááj, nože, to je moje. Mám novú solárnu nabíjačku, ale kúpila som aj kompas, starý dobrý analóg. Moja najnovšia vychytávka je zapaľovač, čo nepotrebuje benzín ani plyn a dobíja sa cez USB. Technické novinky musím všetky mať, hneď.

Mám upratovačku
Dlho som to odkladala, ale už som nezvládala energeticky ani časovo upratovať ten veľký byt v Káthmandu, tam sa strašne práši, humus. Teraz mám upratovačku, za 15 eur na mesiac príde 2 x týždenne na 4 hodiny, ani prstom nemusím pohnúť. Dala som jej vysávač, portviš, cilit, všetko to odkopla, používa iba mydlo, vodu, bambusovú metličku a vyčistí všetko lepšie ako ja.

Skladujem
Fotím na film, všade so sebou vláčim analógové foťáky, fotky skladujem v albumoch. Keď sem prídem, musím ich povykladať z pivnice, bez nich to nie je ako doma. Obklopujem sa vecami, ktoré nepotrebujem, nájdem pri smetiaku kožený kufor, hneď ho musím mať. Som haraburdárka. Pivnica je plná až po strop, keď zatvárame dvere, musíme potlačiť. Aj som si kedysi prenajala garáž ako sklad, ale do troch dní som sa tam nasťahovala, lebo som chcela byť so svojimi vecami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite