Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bodka Milana Lasicu

.časopis .osobnosti

Viem, že lietadlo je splnený Ikarov sen. Trvalo dlho, kým sme sa všetci stali Ikarmi. Teda Ikarmi, ktorí doletia a slnko im nespáli krídla. Ale i tak, zdá sa mi, že letecká doprava nie je celkom to, o čo Ikarovi a jeho otcovi išlo.

Viem, že lietadlo je splnený Ikarov sen. Trvalo dlho, kým sme sa všetci stali Ikarmi. Teda Ikarmi, ktorí doletia a slnko im nespáli krídla. Ale i tak, zdá sa mi, že letecká doprava nie je celkom to, o čo Ikarovi a jeho otcovi išlo.
Mimochodom, je typické, že Ikaros letel s otcom, a nie s matkou. Je dokonca pravdepodobné, že otec ho na to nahovoril. Matka určite sedela doma a triasla sa od strachu. Modelová situácia. Nezodpovední muži sa púšťajú do detinských dobrodružstiev, lebo chcú uskutočniť svoje sny. Chceli lietať ako vtáci ...malý vtáčik nad oblakmi krúži a ja za ním poberať sa túžim, chcel by som byť ako vták... možno je neslušné, že citujem svoj vlastný text, ale vidí sa mi, že ten text vystihuje presne to, o čo išlo firme Ikaros and father. Lietať ako vták. Teda, aby som sa to pokúsil pomenovať, lietať osobne, a nie prostredníctvom stroja. Mať krídla, rozbehnúť sa a vzlietnuť. Je to celkom iste romantickejšie, ako zháňať čo najlacnejšiu letenku, ponáhľať sa v zápche taxíkom na letisko, vystáť rad pred odbavovacím pultom /odbavovací pult je mimoriadne chúlostivý termín/, absolvovať ponižujúcu osobnú prehliadku /najväčší problém mužov – treba si odopnúť opasok a bez opasku prejsť pár krokov bez toho, aby vám spadli nohavice/, čakať v letiskovej hale na odlet, vystáť rad pred vstupom na letiskovú plochu, tlačiť sa v autobuse, ktorý vás vezie k lietadlu, vystáť rad na schodíkoch lietadla, napchať príručnú batožinu do odkladacieho priestoru, usadiť sa na nepohodlnom sedadle, nedajbože medzi dvoma cestujúcimi, takže keď si chcete odskočiť, musíte jedného z nich zobudiť, aby vstal a pustil vás do uličky, ak sedíte na kraji, zobudí on vás, zo zúfalstva sa dívať na filmy, ktoré vám premietajú, aby vám rýchlejšie ubehla cesta, prežiť v zdraví pravidelné turbulencie, prežiť v zdraví pristátie /nezabudli vysunúť kolesá?/ vystáť rad pri východe z lietadla, počkať si takú hodinku na batožinu /čo ak moja nepríde?/ absolvovať colnú prehliadku, tlačiť sa v autobuse z letiska alebo minúť svoje úspory na taxík. Takto si to Ikaros iste nepredstavoval. Myslím, že viem, ako. Vzlietnuť vtedy, keď sa mi zachce. Nasadiť si krídla a letieť, kam sa mi zachce. Alebo len tak, bezcieľne, pre radosť z letu. Ktovie, ako by ľudstvo dopadlo, keby sa tento sen bol uskutočnil. Zdvihnete oči k nebu a tam kŕdle mužov mávajúcich krídlami. Sem-tam nejaká žena, ktorej sa zunovalo sedieť doma a báť sa o svojich chlapov. Je ich toľko, že bude treba organizovať čas odletov a príletov, aby sa vo vzduchu nezrážali a nepadali na zem, to znamená, že sa bude musieť odlietať z vopred určených miest, a nie ako sa každému zachce a pristávať sa bude tiež na vopred určenom mieste a vo vopred určenom čase a odtiaľ sa potom dostanete domov autobusom alebo taxíkom. Takže Ikaros si to mal rozmyslieť. Niekedy je riskantné uskutočniť svoj sen.

.milan Lasica
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite