Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Ľuboslava Petrušku

.časopis .hudba

Robert Johnson: The Complete Recordings (SONY Music, 1990)

Prehrabať sa množstvom platní, ktoré ma počas môjho života nejakým spôsobom oslovili a vybrať z nich také, ktoré by si zaslúžili 5 hviezdičiek, je fuška. Zobrať tie päťhviezdičkové a jednej, jedinej z nich pripísať ešte o hviezdičku viac, je však už prípad pre ostrieľaného sudcu, ktorým ja určite nie som.
V mojom prípade sa však verdikt vyniesol úplne sám, viac-menej bez môjho vedomého pričinenia. Náhle osvietenie prišlo, keď som si uvedomil, že existuje platňa, ktorá je permanentne nabitá v mojom MP3 prehrávači a za celý čas, odkedy ho mám, ešte nikdy neopustila pohodlie jeho harddisku. ...a ani nikdy neopustí.
Je pravda, že nahrávok, ktoré majú v mojom prehrávači svoje stále miesto, je viac, no táto jediná má ešte jednu zázračnú vlastnosť. Spája celú moju multižánrovú zbierku hudby akousi neviditeľnou niťou. Každý album, ktorý sa v tej mojej zbierke nachádza (pochopiteľne, s výnimkou nahrávok starších, ako je táto – a tých nie je mnoho) je touto „6-hviezdičkovou˝ platňou nejakým spôsobom ovplyvnený. Či už priamo, alebo nepriamo. Je až neuveriteľné, že takéto komplexné dielo sa podarí urobiť jednému smrteľníkovi. Písať o tom, čo na nahrávke nájdete, mi príde vyložene nemiestne, pretože práve táto platňa pre mňa znamená priam manifest slobody, ktorú autor dokáže poslucháčovi poskytnúť. Čistá hudba, plná najjemnejších odtieňov, pozbavená akéhokoľvek miesta na úvahy typu: dobrý/zlý zvuk, podarená/nepodarená produkcia, atď.
Napriek kope mystifikácii, legiend a klišé, ktorá sa za celé roky okolo osoby samotného autora nahromadila, sa na intenzite a sile jeho hudby nič nemení. Je to ozajstná žijúca klasika, ktorá vás vezme tam, kde jej to dovolíte len vy sami, a ktorá sa k vám bude správať presne tak, ako sa budete správať vy k nej.

Ľuboslav Petruška je gitarista skupiny Chiki Liki Tu-A.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite